Oruçluyken Uykumuz Neden Gelir?

SIHHAT

Ramazan ayında oruçluyken sürekli uykumuz gelir. Peki oruç tutarken sürekli uyku hali neden olur? Oruçluyken uyuma isteğinin önüne nasıl geçilir?

Ramazan ayının bu yıl yaklaşık 14 saati bulan uzun günlere denk gelmesi oruç tutanlar için ciddi bir sağlık problemi oluşturmasa da öğünlerin sayısının azalması metabolizmayı olumsuz etkileyebilir. Bu durum oruç tutarken sürekli uykunuzun gelmesine neden olabilir. Peki oruçluyken sürekli uyuma isteğimizin önüne nasıl geçebiliriz? Sıcaklık, uzun açlık ve susuzluk süreleri sağlık açısından bazı sorunlara neden olabilir. Çünkü vücudun sıvı ve tuz kaybı nedeniyle sağlıklı kişilerde bile tansiyon, kalp ritminde bozukluk, baygınlık ve kan şekerinde düşme gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

ORUÇLUYKEN NEDEN SÜREKLİ UYKUMUZ GELİR?

Genelde vücuttaki kan şekeri seviyesinin durumuna bağlı olarak özellikle yemeklerden sonra ya da uzun süreli açlık nedeniyle konsantrasyon kaybı ve uykuya meyil artar. Bu nedenle özellikle sahurda, vücudun kan şekeri seviyesinde ani oynamalar yapmayacak tıbbi olarak glisemik indeksi düşük gıdalar tercih edilmelidir. Kepekli ekmek, esmer şeker, kepekli pirinç, kuru fasulye ve diğer baklagiller, meyve, patates, haşlanmış yumurta gibi besinler tüketilebilir. Sahurda yenilen bu besinler uyku isteği ve konsantrasyon bozukluğunu en aza indirmektedir.

İFTAR VE SAHURDA NASIL BESLENMELİ?

İftarda çorba ile başlanmalı bir komposto veya sütlü tatlı yedikten sonra teravih namazına gidip döndükten sonra tamamlayıcı hafif bir yemek yenmeli. Sahurda mümkün olduğu kadar tuzlu ve tatlı olmayan doyurucu değeri olan yemekler seçilmeli. Bu şekilde Ramazan’da da üç öğün yemek yenmiş olacak ve vücut olumsuz etkilenmeyecektir.