Okulda Dijital Tablet Yerine ‘ağaç Tablet’ Kulanıyorlar

Nijerya’da medrese eğitimi alan öğrenciler Kur’an-ı Kerim derslerini, defter veya dijital tabletler yerine ağaçtan yapılmış tabletler üzerinden öğreniyor.

Nijerya’da medrese eğitimi alan öğrenciler derslerini defter veya dijital tabletler yerine “icen aduwa” adı verilen ağaçtan yapılan tabletler üzerinde çalışıyor.

Günümüze kadar varlığını koruyan gelenekte çam ağaçları kullanılarak yontulan tahtalar defter yerine kullanılıyor. Tabletlere yazı yazılması için mürekkep ise şeker ve suyun siyah rengi alana kadar uzun süre kaynatılmasıyla elde ediliyor.

Yaklaşık 20 yıldır tahta tabletlerle ders yapılan Şeyh Hamza Dan Girawa Medresesi’nin öğretmenlerinden Alaramma Adamu Hamza, önemli bilgiler verdi.

“BU MEDRESEDEN YÜZLERCE ÖĞRENCİ MEZUN OLDU”

Tahta tabletlerle ders işleme geleneğinin yüzyıllardır devam ettiğini dile getiren Hamza, “Bu medreseden yüzlerce öğrenci mezun oldu. Şu anda 200'den fazla öğrencimiz var.” dedi.

Hamza, öğretmenlerin Kur’an-ı Kerim’in ilk beş cüzünü tahta tabletlere yazdığını kaydederek, “Bu beş cüzü ezberleyen öğrenciler, öğretmeninin izniyle diğer cüzleri ağaç tabletlerine yazıyorlar.” diye konuştu.

Öğrencilerinin çok uzak mesafelerden medreseye geldiğini söyleyen Hamza, “Buraya gelen tüm öğrenciler, babası ya da annesinin iznini alıyor. Hafızlığını başarıyla bitiren öğrenci evine gitmeden önce 1 yıl medresede kalarak diğer öğrencilere yardımcı oluyor ve onlara ders veriyor.” ifadelerini kullandı.

“DEDELERİMİZDEN KALAN GELENEK”

Eğitim metotlarını değiştirmediklerinin altını çizen Hamza, “Bu dedelerimizden kalma bir gelenek. Zaman değişmiş olabilir ama bizim zamanımız hala değişmedi. Nijerya'da birçok yerde bu tarz öğrenim sistemi kullanıldığı için insanlar buna alıştı.” şeklinde konuştu.

MÜREKKEBİ ŞEKERDEN YAPIYORLAR

Ağaç tabletlerin üzerine yazılması için mürekkep ise şeker ve suyun siyah rengi alana kadar uzun süre kaynatılmasıyla elde ediliyor.

Medresenin ilk öğrencilerinden 27 yaşındaki İsah Tanimu, “Tahtaya yazmak aslında zor bir şey değil. Hausa dilinde ‘tawada’ olarak bilinen ve şeker ile su karışımından hazırlanan mürekkeple yazıyı yazıyoruz.” dedi.

Doğal yöntemlerle hazırlanan mürekkep ile ağaç tablet üzerine yazılan yazılar yine doğal yöntemlerle yani toprakla siliniyor.

 HER GÜN BİR ÖĞRENCİ İLK DERSİNE “BAKİ” İLE BAŞLIYOR

Medresedeki öğrenciler ilk dersine Hausa dilinde alfabe anlamına gelen “baki” ile başlıyor. Baki alfabesini öğrenenler, daha sonra harekeli okumayı, ardından da ayetleri ezberliyor.

Öğrencilerin her gün dersini tahta tablet üzerinden çalıştığını söyleyen Tanimu, “Öğrenci bir günde bir ayet öğrenir ve onu aklında tuttuktan sonra başka ayete geçer.” diye konuştu.

Tanimu, defter yerine tahtanın öğrenme açısından daha faydalı olduğunu ifade ederek, “Biz defter yerine her zaman tahta üzerinde Kur’an-ı Kerim öğrenmeyi tercih ediyoruz çünkü tahta üzerinde öğrenme bizim için daha iyi yöntem.” dedi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.