Okul Farkına Varsın: Bir Kalbimiz Var

Bu ay Genç Dergisi'nin kapağı “Okul Farkına Varsın: Bir Kalbimiz Var” başlığını taşıyor. Genç, okulların açıldığı ve eğitimin konuşulduğu şu günlerde tüm eğitim camiasına bu sayıda çağrıda bulunuyor ve kalbimizi fark etmelerini istiyor.

Genç'in tanıtım yazısı şöyle:

En büyük imkanımız ve imtihanımız kalbimiz... Onu eğitimin ana gündemi haline getirmeden ne insandaki kriz bitecek ne de dünya iyileşecek, bundan emin olabilirsiniz. Okulların açıldığı ve eğitimin konuşulduğu şu günlerde tüm eğitim camiasına bu sayımızda çağrıda bulunuyor ve kalbimizi fark etmelerini istiyoruz. Bir kalbimiz var, fark edin ve onun eğitimini dert edinin, zira çivisi çıkmış bu dünyanın kurtuluşu ancak kalbini imar etmiş insanlarla mümkün diyoruz.

Editörümüz Süleyman Ragıp Yazıcılar, Editörden yazısında “Öğrenmeyi Öğren, Gerisi Gelir” başlığı ile sesleniyor. Murat Tutar ise “Teknolojik Boykot Nasıl Mümkün Olur?” başlığıyla yazdı. Abdullah Yalnız, “Ben Çizgi Fimlerin ve Sanal Oyunların Emzirdiği Çocuğum” başlığı ile çocukların izlemekten geri durmadığı çizgi filmleri ve beğenerek oynadığı oyunların aslında nelere sebebiyet verdiğini yazdı. Erol Göka, Osman Nail Doğan, Mustafa Akar gibi kıymetli isimlerle yaptığımız söyleşiler de Eylül sayımızda sizleri bekliyor.

EDİTÖRDEN / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

“ÖĞRENMEYİ ÖĞREN, GERİSİ GELİR”

Neredeyse üç senedir, üniversitede okuyan bir kardeşimle kültürel manada özel bir ilişki içindeyiz. Kendisi kitap sevdalısı, okuma meraklısı bir genç, tecrübelerimi ve tavsiyelerimi dikkatle dinler, bir çeşit “usta-çırak” havası yaşarız. Hoş, gerçek bir usta olmadığımı bilsem de beni bozmaz, hürmet eder, özenle iletişimini sürdürür. Diğer yandan ben de onunla ilgili gerçek kanaatlerimi çoğunlukla gizler, kitap okuma aşkı ve öğrenme merakı nazara gelmesin diye pek ses etmem, makul tebrik ve takdirlerle kendisini motive ederim. Yalan yok, şu üç sene içinde okuduğu kitapları düşününce, öğrenmeye olan açlığını hatırlayınca, benim bile içim genişliyor, sadrım ferahlıyor, büyük bir mutluluk kaplıyor gönlümü. Geçenlerde, bir mesaj attı, kısa bir vakitte güzel bir roman okumuş, sıradaki kitap tavsiyemi merakla beklediğini ifade etmiş. Onun bu hâli beni çok gülümsetti ve kendisine heyecan dolu bir sesli not bıraktım. Yaşı doksana dayanmış, dünyaya veda eden pîri fâni dede edasıyla, tebessüm eşliğinde şunları söyledim:

- Sevgili Kardeşim, maşallah, maşallah, sendeki bu aşk, bu şevk, beni çok mutlu ediyor. Yıllardır seninle birlikteyim, hızına ve aşkına yetişmem mümkün değil, bugüne kadar sana karınca kararınca yol gösterdim, lakin görüyorum ki sen beni çoktan geçtin, artık sana tavsiye edeceğim bir kitap kalmadı. Çünkü sen öğrenmeyi çok iyi öğrendin, öğrenme, bilgilenme aşkıyla yanıyorsun, bundan sonra hiçbir akademik kariyerin olmasa dahi dert değil, sen artık iflah olmaz bir öğrencisin, dünyanın en güzel nasibine kavuşmuş gibisin, öğrenmeyi öğrendin, yolun mübarek olsun, bahtın açık olsun.

OLAYLAR YORUMLAR / SALİH YÜZGENÇ-BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

- Yardımlaşmada Birinci Yine Türkiye!

- İşte Türkiye’nin Utangaçlık Haritası!

- Dünya, Haydut Devletin Dengesiz Liderinden Kurtuluyor mu?

- “Siyonist Arap Rejimleri Dönemini Yaşıyoruz”

DOSYA / YAZI İŞLERİ

OKUL FARKINA VARSIN: BİR KALBİMİZ VAR

Eğitim, insanda istenen davranışları gerçekleştirme sanatı olarak tarif ediliyor. İstenen davranışları sadece piyasa belirlediğinde ortaya çıkarından başka bir şey düşünmeyen bir azman çıkıyor ki yaşadığımız insan krizinin en temel sebebi bundan başka bir şey değil. Halbuki insan sadece beyninden ya da aklından ibaret değil. Bizim bir de kalbimiz var. En Güzel İnsan’ın tarifiyle o iyi olursa her şeyin iyi olacağı, o kötü olursa her şeyin kötü olacağı bir kalbimiz... En büyük imkanımız ve imtihanımız kalbimiz... Onu eğitimin ana gündemi haline getirmeden ne insandaki kriz bitecek ne de dünya iyileşecek, bundan emin olabilirsiniz. Okulların açıldığı ve eğitimin konuşulduğu şu günlerde tüm eğitim camiasına bir çağrıda bulunuyor ve kalbimizi fark etmelerini istiyoruz. Bir kalbimiz var, fark edin ve onun eğitimini dert edinin, zira çivisi çıkmış bu dünyanın kurtuluşu ancak kalbini imar etmiş insanlarla mümkün.

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

BİR ÇINARIN GÖLGESİNDE

Beni çok sevdiklerinden ve üstüme çok düştüklerinden, küçüklük yaşlarımdan itibaren zamanımın çoğunu babaannem ve dedemle geçirdim. Üzerimde ikisinin, hele de gerçek bir bilge olan babaannemin büyük etkisi oldu. Bugün, pratik alışkanlıklarımdan hayata dair algılarıma kadar, karakterim tamamen babaannemin tesiri altında hâlâ. Ve bu benim hep hamd ettiğim bir şey.

SALİH YÜZGENÇ / KUDÜS DOSYASI

BEYTÜLMAKDİS GENÇLEŞTİ

Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB) desteğiyle Sultantepe Gençlik Merkezi ve Uluslararası Genç Derneği (UGED) ortaklığıyla yapılan Genç ve Beytülmakdis projesi kapsamında 59 kişilik bir grupla bu kutsal beldeyi görmek nasip oldu. Nasip oldu diyorum çünkü bu, hakikaten bir nasip meselesidir.

SİYONİZM DOSYASI / AYŞE YAZICILAR

DÜNYANIN TİMSAHI: SİYONİZM

Siyonizm kavramı “siyon” kelimesinden türetilmiştir. Siyon ise Kudüs’te bulunan hâkim bir tepenin ve bu tepede bulunan kalenin adıdır. Siyon Tepesi, Kudüs’ün sembolü olarak kabul edilmiştir.

SENARYO ATÖLYESİ / BÜLENT ATA

DRAMA ÇATIŞMADIR

“Drama, çatışmadır. Çatışma yoksa eyleme geçen kimse de yoktur; eyleme geçen kimse yoksa kahraman da yoktur; kahraman yoksa bir hikaye de yoktur; hikaye yoksa senaryo da yoktur” der, Syd Field.

MEHMET DİNÇ İLE GENÇLİK HALLERİ/ AHMET ÜNAL

-Ne İstiyorsun, Niye İstiyorsun?

-Zihnimiz Net Olursa Gönlümüz Rahat Olur

-Dünyanın Yokuşu Bitmez, Diren!

GENÇLERLE 12 SORU 12 CEVAP/ OSMAN NURİ TOPBAŞ

İSTİKAMETİ MUHAFAZA

İslâmî terbiye almış, dînî hassasiyetlerle büyümüş, şuurlu bir genç; eğitimini tamamladıktan sonra hayata atılıyor ve iş hayatında, aile hayatında, sosyal hayatında zaman zaman aşınmalar olabiliyor, İslâmî hayattan tâvizler başlayabiliyor. İşte tam da burada, istikâmeti muhafaza edebilmek, İslâmî ölçü ve hassasiyetleri koruyabilmek, nasıl mümkün olacak? Bu aşınmalardan korunmak için gençlerimize neler tavsiye edersiniz?

MİNYEHLİ / ABDULLAH YALNIZ

BEN ÇİZGİ FİLMLERİN VE SANAL OYUNLARIN EMZİRDİĞİ ÇOCUĞUM

Çocukların eğitimi hakkında ve tematik çizgi filmler ya da sanal oyunlar yoluyla faydalı içerikler üretmek konusunda dert sahibi olmalıyız.

MANEVİ KİŞİLİĞİN İNŞASI / ADEM ERGÜL

PROBLEM ÇÖZMEDE İLÂHİ YARDIMA YÖNELİŞ

Her bir işe besmele ile başlamak suretiyle Allah’ın yardımı talep edilmeli, güç ve kudreti verecek olanın O olduğu inancı gönülde daim olmalı, zorlukları kolaylaştırıvermesini niyaz etmeli ve Rabbimizin gönlümüze indirdiği ilham ve duyguların kıymeti iyi bilinmelidir.

TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL

NİMETLER SAYMAKLA BİTMEZ

Özellikle çiçekler, görebileceğimiz en güzel nimetlerden değil mi? Renk renk, her birinin kokusu farklı, özelliği farklı, estetiği farklı, tatları, içindeki tozları her şeyi farklı... Tüm bu çiçekleri saymaya kalkışsak sayabilir miyiz?

KIZIL ELMA / GÖKHAN GÖKÇEK

GAZÂ BİR HAKİMİYET İDEOLOJİSİDİR

Parola “Ölürsek şehit, kalırsak gazi” olduğu için Osmanlı Beyliği kısa süre içerisinde kalabalık ve diğer Türk beyliklerine nazaran çok daha düzenli bir ordu kurar. Teşbihte hata olmaz ilkesine karşın teşbihte hatayı kasten yaparak ifade etmek gerekir ki; bugün ABD nasıl demokrasiyi genişleme ve hakimiyet ideolojisi olarak benimsemişse Osmanlı’da gaza-cihat politikasını böylesine güçlü bir motivasyon olarak kullanır.

GEZİ YORUM / HANDE BERRA

ÇALINAN TAPINAK

Pervanenin gölgesi düştü antik şehre, Zeus’un tüyleri ürperdi. Kuş bakışı seyrettim Bergama’yı. Tiyatro sessiz, basamaklar boş, rüzgâr kendi yazdığı oyunu sergiliyor. Genç kızın saçları yüzünü okşarken fotoğrafçının hasır şapkası uçuyor yamacın altındaki baraja doğru. Çocukların şekerini yalıyor rüzgâr.

BİRAZ KÜLTÜR, BİRAZ SANAT / YUSUF TEMİZCAN

- Neşet Ertaş Festivali

- Yeni Dünyalar Keşfetmek İçin: Arapça Kitap Fuarı

- Eylül’de Sanat Başkadır

- Notlar

- Kitaplık

- Kısa Kısa

BİR ŞEY / BÜŞRA NUR TURAN

-Bir Yüzük Bedeli

-Çay Tarifesi

-Bir Protesto, Bir Sığınmacı

-Maya: Bir Simge Çocuk

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

SEN ALLAH İÇİN BİR ADIM AT DA

Değil bir bilgi, fikir ya da dînî kitabı, Kur’an-ı Kerim bile bulamayan, alamayan öyle çok Müslüman var ki. Bir bakıyorsunuz, kimi yerdeki Kur’an-ı Kerim’ler öyle eskimiş, öyle yıpranmış... Belki kimi sayfaları kopup gitmiş, o kısmı yenilenememiş.

FOTO HİKÂYE / MERVE ÖZKAN

İKİ AĞACIN ARASI

İkindi namazını kılmış, pencerenin kenarına oturmuş karşıdaki tarlaları seyre dalmıştı. Küçük torunu merdivenleri bir solukta pata küte çıkarak dedesinin yanına geldi. ‘Dedee, çerçici* geldi. Bozukluğun var mı horoz şekeri alayım?’ dedi büyük bir heyecanla. İhtiyar, cebinden çıkardığı birkaç kuruşu verirken ‘Dereyi geçerken dikkat et, parayı düşürme.’ diye tembihledi torununu. Ufaklık, aynı heyecanıyla merdivenleri inedursun, dedesi de gözlerini karşıda görünen kurumuş ağaca çevirdi.

MİKRO ÂLEMDEN MAKRO ÂLEME / MUAZ ERDEM

MARS’TA TEYEMMÜM OLMAYABİLİR

Bu satırları suyun öneminin en iyi anlaşıldığı bir Afrika seyahatinin akabinde yazıyorum. Hem susuzluğu sebebiyle hem de kızıl renkteki toprak yapısıyla bir Afrika ülkesi olan Senegal, bana Mars’ı anımsattı.

BİLİŞİM - NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

TEKNOLOJİK BOYKOT NASIL MÜMKÜN OLUR?

Doğrusu güçlü bir teknolojik boykot yapabilecek seviyede yerli ve milli ürünlerimiz bulunmuyor. Ancak gelecek ümit vaat ediyor zira ülkemizde ARGE’nin önemi ve ARGE faaliyetlerine yapılan yatırımlar gün geçtikçe artıyor. İstenen seviyede olmasa bile teknolojide kayda değer alternatiflerimiz bulunuyor.

BİLİŞİM - NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

- Mahremiyet Teknolojinin Neresinde?

- Gözünüzü Gökyüzüne Çevirin

- Yeni Mesajlaşma Uygulaması: Dedi

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

ARADAN ÇIKARILMIŞ LEYLALAR CUMHURİYETİ

-Yazarak Geçinme

-Kendinizi İyi Yetiştirmelisin

-Az Konuşulan Konular, Az Okunan Konulardır

ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR

10 SORUDA TEOMAN DURALI

21 Eylül’e kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Cahit Zarifoğlu’nun kitap setini hediye ediyoruz. genc.in/odullutest test@gencdergisi.com

Geçen Sayının Talihlisi: Nesip Kaya 

Eylül Ayı Röportajları İse Şu Şekilde:

Erol Göka: Ölümü Düşünmek İyileştirici Bir Etkiye Sahiptir Konuşan: Yusuf Temizcan

Osman Nail Doğan: Sinema Herkese Eşit Uzaklıktadır Konuşan: Esad Mücahit Eskimez

Mustafa Akar: Şiir Ölmedi İnsan Değişti Konuşan: Abdullah Güner

Cüneyt Öztan: Okçuluk, Odaklanma Yeteneğini Arttıran Bir Spordur Konuşan: Abdurrahim Yüce

Yeşim Tonbaz Güler: Çektiğim Filmi Defalarca Rüyamda Gördüm Konuşan: Abdullah Güner 

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.