Nijeryalı Öğretmenin Şükrü

Almanya’daki Türkler, Nijerya’daki bir köyde mango ağacının altında eğitim gören öğrenciler için okul yaptırdı.

Batı Afrika ülkelerinden Nijerya’daki bir köyde mango ağacının altında eğitim gören öğrenciler Almanya’daki Türklerin yardımıyla okula kavuştu.

Nijerya’da güvenlik sorunu ve ekonomik nedenlerden 13,2 milyon çocuk okula gidemezken Almanya’da yaşayan Türkler, başkent Abuja’nın güneyindeki Gbessa bölgesinde öğrencilerin ücretsiz eğitim göreceği bir okul yaptırdı.

Okul öğretmenlerinden Adam Said Ali, okulun yetersizliğinden çocukların eğitimden mahrum kaldığına dikkati çekerek, “Eskiden derslerimizi maddi imkanlarımız olmadığı için küçük bir medresede yapıyorduk ancak öğrencilerin sayısı artınca medrese yetmedi ve bahçedeki mango ağacının altında ders yapmaya başladık.” dedi.

“ALLAH BİZE TÜRKLERİ GÖNDERDİ”

Sekiz sene boyunca mango ağacının altında ders yapmaya devam ettiklerini belirten Ali, “8 sene sonra Allah bize Türkleri gönderdi. Ocak ayında buraya geldiklerinde bizim dururumuzu gördüler ve bize medrese açacaklarını söylediler. Bugün çok şükür Türkler medrese açmakla kalmadı, okul da inşa ettiler.” ifadesini kullandı.

En az 150 öğrencinin medresede eğitim gördüğünü dile getiren Ali, gelecek eğitim öğretim döneminde açılması planlanan ilkokul için de yüzlerce öğrencinin kayıt yaptırdığını açıkladı.

Ali, “Gbessa sakinleri olarak Türklere ne kadar teşekkür etsek azdır. Maalesef bizim onlara dua etmek dışında verebileceğimiz hiçbir şey yok, o yüzden Allah onlardan razı olsun diyorum.” diye konuştu.

“7’DEN 70’E HERKESİN FAYDALANABİLECEĞİ BİR EĞİTİM KURUMU İNŞA ETMEYİ PLANLIYORUZ”

Nijerya’da faaliyet gösteren Dar’ul Erkam Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Doğan Gökmen, “Bu bölgede daha önce bir cami ve kuyu açmıştık. Buradaki insanlar bizden çocuklar için okul açmamızı istediler.” dedi.

Okulun hem örgün eğitim hem de medrese şeklinde faaliyet göstereceğini belirten Gökmen, “Okulumuzun inşaatını tamamladık ve medrese kısmını faaliyete geçirdik. Nijerya müfredatını uygulayacağımız okulumuzun resmi işlemleri tamamlandıktan sonra örgün eğitime de başlayacağız.” ifadesini kullandı.

Bölgede 7’den 70’e herkesin faydalanabileceği bir eğitim kurumu inşa etmeyi planladıklarını aktaran Gökmen, şunları kaydetti:

“Bir taraftan anneler çocuklarını güzel şekilde yetiştirmek için İslami eğitim alıyor diğer taraftan küçük çocuklara kendi yaşlarına uygun şekilde Kur’an-ı Kerim ve İslami ilimler öğretiliyor. Yakın zamanda çocuklar ilkokulumuzda da eğitim almaya başlayacaklar. Burası kuyusuyla, şadırvanıyla ve hemen bahçesindeki mescidiyle ve çok güzel sınıflarıyla bu bölge için çok önemli bir hizmet müessesi olacak. Bu okulu masraflarını Almanya’nın Frankfurt şehrinde yaşayan Türklerin kurduğu Hansa Derneği üstlendi. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz ve yardımlarının devamı diliyoruz.”

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.