New York Kütüphanesi'nden Görülmemiş Osmanlı Fotoğrafları

Arşivinde 200 binden fazla eski dönemlere ait görselin yer aldığı New York Kütüphanesi'nde Osmanlı'ya dair yüzlerce eser bulunuyor. İşte New York Kütüphanesi'nin ilk kez yayınladığı Osmanlı fotoğrafları...

New York Kütüphanesi'nde Osmanlı fotoğrafları...

Sultan Mehmet Reşat arabasıyla selamlıktan dönerken

1870 yılı top arabasını hazırlarken

Türkler tarafından ele geçirilen Fransız denizaltısının Türk hizmetine geçişi

Aralarında İstanbul'un eski yıllara ait fotoğrafların yanı sıra bazı Osmanlı padişahlarının hiç bilinmeyen resimleri yer alıyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın portresi

Fatih Sultan Mehmet'in farklı bir portresi

Sultan Abdülaziz'in portresi

2. Abdülhamit'in 1908 yılında arabadan inerken çekilen resmi

Sultan 2'inci Mahmut

Türk topçularının Süveyş Kanalı'na yürüyüşü

Süveyş Kanalı'nda Türk topçularının ateşi

Türk erkek-kadınların giyim kuşamları

Osmanlı sarayında görevli kızlar ağası

1912 yılından bir Türk erkeği

1897 yılında içtimada bekleyen askerler

Amerika'ya göçmüş Osmanlı Türkleri

1800'lü yılların başlarında İstanbul portresi

Bir eşkıya portresi

"Korkunç Türk" lakaplı güreşçimiz Koca Yusuf

1912 yılı Türk Bayrağı ve arması

Osmanlı döneminden İstanbul manzaraları...

1800'lü yıllarda Sultanahmet Meydanı

1874 yılında İstanbul

Yüksek Kaldırım - Tatavla (Kurtuluş) atlı tramvayı. / 1910

1884 yılında İstanbul'da bir kebapçı.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 35. padişahı, Sultan Reşad olarak da bilinen V. Mehmet Reşat, Beşiktaş'tan geçerken. 1909-1918 yılları arasında hüküm sürmüştür.

Yüksek Kaldırım'da insan manzaraları. / 1910

Büyükada İstanbul Dil civarı / 1916

Okmeydanı'ndaki Darülaceze binası yapım çalışmaları devam ediyor.

İstanbul'dan Mekke ve Medine'ye yardımları ve armağanları götüren Surre Alayı, Dolmabahçe Sarayı önünden yola çıktı.

İstanbul'da cumbalı ahşap evler. / 1915

Balkan Savaşı sırasında Eminönü İskelesi. /1912

Yangın sonrası Fatih'teki Ali Paşa Konağı / 1909

Vaniköy - Kandilli - Rumelihisari genel görünüm / 1900

İstanbul Çemberlitaş semti. Tarihi Çemberlitaş Sütunu ve Atik Valide Camisi (Fotoğraf - Abdullah Biraderler) / 1905

Taksim Topçu Kışlası üzerinde İstanbul'da ilk defa hidrojen balonu uçuruldu. Balona binenler İstanbul'u havadan görme şansı elde etti. / 10 Mayıs 1909

Muhsin Ertuğrul tarafından 1923 yılında Halide Edip Adıvar'ın aynı adlı romanından beyaz perdeye aktarılan Ateşten Gömlek filminden bir sahne.

Sultanahmet Parkı'nda yapım çalışmaları devam ediyor. Ayasofya Müzesi arkada. / 1920

İshakpaşa Yangını sonrası Sultanahmet At Meydanı. / 1912

Osmanlı İmparatorluğu'nun 34. padişahı ve 113. İslam halife II. Abdülhamid'in atı

Son İslam halifesi II. Sultan Abdülmecid atıyla /1922

İkinci Meşrutiyet'in ilanı, Şişli'deki Abide-i Hürriyet Tepesi'nde coşkulu bir kalabalığın katılımı ile kutlandı. İyd-i Milli kutlamaları, bu yıldan itibaren her yıl 23 Temmuz'da kutlanılmak üzere resmi bayram ilan edildi - 1909

Kaynak: Sabah

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.