Namlular Çocuklara Çevrildiği Zaman

Müslüman demek insanlık hayrına yaşayan insan demektir. O tarafsız değil, âdil olmak, adâletin yanında yerini almak zorundadır. O hakikati yalnız bırakma suçunu işleyemez. Şikayet ve sızlanma makamında değil, imtihan dünyasında yaşıyoruz. Zaman boş durma zamanı değil, koşturma zamanıdır vesselam.

"İnsan insanın problemidir.”  “Şu halde ne yapmalı ey şark kavimleri?”

“Rahmeten lil âlemin”e özenip âlemlere rahmet olmak aklının kıyısından bile geçmemiş. Hâlbuki asaletler, meziyetler hep bundaydı.

Ufuk dar olunca, öte dünya gözden ırak tutulunca, insan duygu ve hayal dünyalarından mahrum olunca işte böyle bunalıyor. Tutuyor, melek-misal yavrulara silah doğrultuyor. Çocuklar o namlulara bakarken neler hissetti? Bir damlacık yüreklerinde ne kıyametler koptu? Kimsenin umurunda değil. Her beraber tiyatro seyrediyormuş gibi bir halimiz var.

NAMLU ÇOCUĞA ÇEVRİLİNCE

Namlu çocuğa çevrilince... Tetiğe basan “baba” olunca... Anne “yalnızlığa düşen karlar” gibi savrulunca... İnsan sorumluluk duygusundan mahrum olup duyarlılığını yitirince... Kişi “kara vicdanlı”ya dönüşünce... Kin denizi tusunamiyle din sahillerini yutunca yavrular nereye kaçsın be kardeşim?

Uçaklarla kelebekler nasıl çarpışır? Bunun izahı yapılabilir mi? Baba kurşunuyla, baba evinde, sabahın seherinde can vermek nasıl bir şeydir? Dalından koparılmış gül fidanı gibi düşmek halıların üzerine. Elini kolunu bir iki oynatıp hareketsiz kalmak, can vermek alkanlar içinde.

Bu trajediye yürekler dayanmaz. Bu tablo bize yakışmıyor. Âlemlere rahmet olanın ümmeti zahmete dönüşmemeliydi. Sıfırı da tüketip dipsiz kuyulara düşmemeliydi. Şanlı ‘Kitap’ böyle bir toplum inşa etmemeliydi.

İnsafın, merhametin, sabır denilen meziyetin, sükûnetin, şu bizim diyarda nâmı yok mu?

Derler ki, “yeryüzünün herhangi bir yerinde, herhangi bir cinayet işlense, o cinayetten büyük küçük bir kan damlası herkesin üzerine sıçrarmış.”

El hak. Doğrudur efendim, aynen öyledir. Bu cümlenin altına imzamı atarım.

Sular bulanırken, bin bir günahla hava zehirlenirken, toplum adım adım uçurumlara sürüklenirken fert ne yapıyordu. Abdestli namazlı Müslüman hangi oyunda oynaştaydı?

“Suçu toplum hazırlar fert işlermiş” efendim. Bataklık oluştuysa sivri sinek türeyecektir. Asıl soru şu: o bataklık oluşurken “müslüman duyarlılığı” hangi seviyedeydi. Verimli tarlalar bataklığa dönüşürken gören gözlere duman mı çökmüştü, perde mi inmişti? Daha temel soru şu: Müslüman “İslam” deyince ne anlıyordu? Kur’ân’ın bir ders kitabı değil de, bir müracaat kitabına dönüşmesine nasıl bakıyordu. Kur’ân’ın kenara itilmesi karşısındaki tavrı neydi? Yoksa “hiç bir şeyin farkında değil miydi?”

"HİÇ KİMSE BENİM GÜNAHIM YOK" DİYEMEZ!

Çocuklar hariç hiç kimse “olup-bitenlerde benim günahım yok diyemez.” “Hepiniz çobansınız, hepiniz güttüklerinizden sorumlusunuz” diyen bir peygamberin ümmeti, “neticenin vahametinden sorumlu değilim” diyemez. “İnsanım” diyen elbette aklını ve iradesini kullanacak, vicdanının gösterdiği istikamette sabırla ilerleyecektir. Söylenen sözleri akıl ve vicdan terazisinde tartacak hakkın, haklının ve adaletin yanında yerini alacaktır. Doğruya doğru yanlışa yanlış diyecektir. “Hakkın hatırı dostun hatırından üstündür” cümlesini düstur edinecektir.

Hey dost! Bilirsin; “dünyanın öteki ucunda bir günah işlense, bu ucunda bebekler daha çok ağlar”mış. Neden ağlar bebekler. “Bizim dünyamız, geleceğimiz kirleniyor” diye ağlar. Kuantum fiziği bunu kabul ediyor: Mekân içinde yer değiştirmeksizin eşya bir yerden bir yere nakledilebiliyor.

Kirli dünyanın oluşmasında çocukların zerre kadar payı yoktur. Çocuk, aramızda dolaşan masumiyetin adıdır.

Yaşını başına almış olanlar vazifesini yapsaydı namlu çocuklara doğrulmayacaktı. Her bir müslim kişi, vakit kaybetmeden başını iki elinin arasına alıp “el emru bi’lmarûf ve’n nehyi anil münker” benim neyim oluyor diye düşünmelidir. Her geçen gün çocuk acılarının ve kaygılarının çoğaldığı bir dünyada yapabileceğimiz bir şeyler mutlaka vardır diye düşünüyorum.

MÜSLÜMAN VURDUM DUYMAZ OLAMAZ

Özelde Türkiye, genelde İslâm dünyası ve bil umum insanlık ailesi günahlar, acılar kaygılar içinde bocalarken, cinayetler, aile faciaları, “türlü iğrenç ibtilalar” almış başını giderken etkili ve yetkili şahıslar, kurum ve kuruluşlar başta olmak üzere tüm mü’minler Müslüman duyarlılığını kazanmak zorundadır. “Bu acıları ve kaygıları durdurma, hayrı ve güzelliği çoğaltma noktasında benim yapabileceğim bir şey var mı” diye kendine sormalıdır. Cevabını bulup gereğini yapmalıdır. Müslüman vurdum duymaz olamaz. “Adam aldırma da geç git” diyemez.

İtiraf edelim; elbette istisnalar vardır ama, biz vicdanıyla yaşayan insanlar değiliz. Halbuki olan bize, bizim çocuklarımıza, bizim insanımıza oluyor. Bin bir acı, bin bir kaygı içinde nefes alamaz hâle gelenler kardeşlerimizdir. Facia tepe ardında değil kapı ardında yaşanmaktadır. Zehiri içen bizâtihî kendimiziz.

“Vazife küçükte olsa gerekeni yapmaktır.” Vazifesini yapmamış olanlar vicdanlarını asla susturamayacaklardır. Kurtulmak için kurtarma gayretinden başka yol yoktur. Hüner can yangınlarından bir can kurtarma gayretidir.

Müslüman demek insanlık hayrına yaşayan insan demektir. O tarafsız değil, âdil olmak, adâletin yanında yerini almak zorundadır. O hakikati yalnız bırakma suçunu işleyemez.

Şikayet ve sızlanma makamında değil, imtihan dünyasında yaşıyoruz. Zaman boş durma zamanı değil, koşturma zamanıdır vesselam.

Kaynak: İdris Arpat, Altınoluk Dergisi, Sayı: 386

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.