Mirasımız Kudüs Derneği'nden Karikatür Yarışması

İşgal altındaki Kudüs'te Osmanlı mirasının yaşatılması için çalışmalar yürüten Mirasımız Derneği, 'Mirasımız Kudüs Uluslararası Karikatür Yarışması' düzenliyor.

Basın toplantısıyla duyurulan yarışmanın jüri üyeleri Hasan Aycın, Şafak Tavkul, Turan Dertli, Naser Jaferi, Ahmet Altay, Murat Yılmaz ve Asım Gültekin. Her yıl düzenlenecek yarışmaya katılmak isteyenler, kuduscartoon.com ve jerusalemcartoon.com bağlantıları üzerinden ulaşabilir.

Fatih'teki dernek binasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Mirasımız Derneği Başkanı Muhammed Demirci, bu çalışmayla Kudüs meselesini uluslararası boyuta taşımayı amaçladıklarını söyledi.

HANZALA ÖRNEĞİ

İnsanlığın ortak dili "çizgi" olduğunu belirten Demirci, "Çağımızda çizgi noktasında en etkin olanı hiç şüphesiz karikatür sanatıdır. Tek karelik karikatür ile zihinlerde kalıcılık sağlanabilmektedir. Naci el-Ali'nin 'Hanzala' tiplemesi buna en iyi örnektir. 'Hanzala' tiplemesi o kadar kadar etkili olmuştur ki, adeta Filistin davasıyla özdeş hale gelmiştir." dedi.

İSRAİL'İN SİSTAMETİK AYRIMCILIĞINA DİKKAT ÇEKİLECEK

1967'den bu yana İsrail'in işgali altında bulunan Kudüs konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini kaydeden Demirci, işgalci devletin Kudüs'te yaşayan yaklaşık 400 bin Müslüman üzerinde sistematik olarak uyguladığı ayrımcı politikalar ve Mescid-i Aksa özelinde gerçekleştirdiği ibadet özgürlüğü kısıtlamalarına dikkati çekerek, uluslararası kamuoyunu harekete geçirmek olduğunu belirtti.

Demirci, Kudüs bağlamında kültürel miras ve bu

çerçevede sosyal sorumluluk bilincini, bunun önemini, Kudüs şehrinin kültürel mirasa olan katkısını ve kültürel hayatımızdaki önemini kavramlar ve konular üzerinden gündeme getirmeyi hedeflediklerini söyledi.

"Kudüs dendiğinde akla ilk gelen şey Mescid-i Aksa'dır" diyen Demirci, şöyle konuştu:

"Müslümanların çoğu artık Kubettü's Sahra'yı Mescid-i Aksa olarak biliyor. Bu tür algı operasyonalarına en iyi cevap bu yarışmanın tanıtım görselleri, içeriği, misyonu ve yarışma eserleriyle verileceğini düşünüyor ve ümit ediyoruz. Mirasımız Kudüs ana başlığı altında karikatüristler tarafından Kudüs şehri ile alakalı, insan hakları, adalet, özgürlük, sevgi, kültür, sosyal hayat, sosyal sorumluluk, barış, şehir hayatı gibi kavramlar ve konuların zenginleştirici bir perspektifle karikatürlerle işlenmesini beklemekteyiz."

Jüri üyesi karikatürist Ahmet Altay, yarışmanın tüm ülkelerin profesyonel ve amatör karikatüristlerine açık olduğunu belirterek, "Yaş sınırı yoktur. Yarışmaya konu ile alakalı birden fazla karikatür gönderilebilir. Yarışmaya gönderilen eserin daha önce herhangi bir yarışmadan ödül almamış olması gerekmektedir. Çizim tekniği serbesttir." ifadelerini kullandı.

BİRİNCİYE 15 BİN TL ÖDÜL

Son katılım tarihi 17 Kasım olan yarışmanın ödül töreni 7-17 Aralık 2017 tarihleri arasında yapılacak.

Birinciye 15 bin lira, ikinciye 10 bin lira, üçüncüye ise 7 bin 500 lira ödül verileceği yarışmanın jüri üyeleri ise Hasan Aycın, Şafak Tavkul, Turan Dertli, Naser Jaferi, Ahmet Altay, Murat Yılmaz ve Asım Gültekin olacak.

Yarışmaya katılmak isteyenler, kuduscartoon.com ve jerusalemcartoon.com bağlantıları üzerinden ulaşabilir.

Kaynak: Karar

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.