Miniatürk Müzesi Nedir?

Miniatürk Müzesi nedir, nerededir? Miniatürk Müzesi’nde hangi eserler var? Miniatürk Müzesi’ne nasıl gidilir?

Minyatür Türkiye Park, 60 bin m²’lik alanıyla dünyanın en geniş alana kurulmuş minyatür parklarından biridir. Yapımına 30 Haziran 2001 tarihinde başlanmış, 2 Mayıs 2003 tarihinde ziyarete açılmıştır.

Günümüz Türkiyesi’nden ve Osmanlı coğrafyasından seçilmiş 120 eserin 1/25 ölçekli maketlerinin sergilendiği çok güzel bir açık hava müzesidir.

MİNİATÜRK’TE KAÇ ESER VARDIR?

Miniatürk’te sergilenen tarihî eserlerin 57 tanesi İstanbul’dan, 51’i Anadolu’dan, 12’si ise günümüzde Türkiye sınırları dışında kalan Osmanlı coğrafyasından seçilmiştir.

MİNİATÜRK’TE HANGİ ESERLER VARDIR?

Miniatürk’ü gezdiğinizde küçük bir Osmanlı coğrafyası turu atmış gibi olursunuz. Süleymaniye ile Selimiye’yi görür, Hacı Bayram Camisi’ni, Antalya Yivli Minare Camisi’ni, Bursa Ulu Camisi’ni görürsünüz.

Boğaziçi Köprüsü’nden geçer; Adana Taş Köprü’yü, Mostar ve Malabadi Köprülerini uzaktan değil, yakından seyredebilirsiniz.

Mevlânâ Türbesi’ni, Bursa Yeşil Türbe’yi, Ertuğrul Gazi Türbesi’ni, Âşık Paşa Türbesi’ni İstanbul’da ziyaret edip Fatihalar okuyabilirsiniz.

Safranbolu evlerine, Amasya evlerine, Mardin taş evlerine aynı anda misafir olabilirsiniz.

Anadolu’nun ilk üniversiteleri olan Erzurum Çifte Minareli Medrese, Konya Karatay Medresesi, Karaman Hatuniye Medresesi, Sivas Gök Medrese, Konya İnce Minareli Medrese’ye şöyle bir uğrayıp geçebilirsiniz.

Peribacaları’nı, Pamukkale’yi, Kızkulesi’ni ve Galata Kulesi’ni görmek için Türkiye turuna çıkmanıza gerek yok. Dünyaca ünlü Sümela Manastırı’nı, Augustus Tapınağı’nı, Meryem Ana Kilisesi’ni, Artemis Tapınağı’nı, Zeus Sunağı’nı ve Aspendos’u gezmek için dünya turu atmanıza gerek kalmaz.

Birkaç tanesini burada saydığımız ve daha ismini sayamadığımız birbirinden değerli eserlerin maketlerini görmek için Miniatürk’e uğramanız yeter.

MİNİATÜRK ZİYARET GÜNLERİ VE SAATLERİ

Hafta içi 09.00-19.00 saatleri arası, hafta sonu ise 09.00-21.00 saatler arasında ziyarete açıktır.

MİNİATÜRK NEREDEDİR? - HARİTA

 

İslam ve İhsan

İSTANBUL’DA GEZİLECEK YERLER

İstanbul’da Gezilecek Yerler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.