Minaresi İle Arasından Yol Geçen Cami

 Bursa'daki ilginç mimarisi ile dikkat çeken 618 yıllık Timurtaş Paşa Camii ile minaresi arasından yol geçiyor. Camiden ayrı olan minarenin altı ise şadırvan olarak kullanılıyor. 20 yıldır camide imam olarak görev yapan İsmail Çakır, "Bugüne kadar 4 camide imamlık yaptım. Ancak minaresi camiden ayrı olan bir yapı hiç görmedim. 1995 yılında Timurtaş Camiiye atandığım zaman gördüm" dedi.

 

Merkez Osmangazi ilçesi Demirtaş Mahallesi'nde bulunan Timurtaş Paşa Camî ile minare arasından araç yolu geçiyor. 618 yıllık caminin minaresinin altı ise abdest almak için şadırvan olarak kullanılıyor.

İmam İsmail Çakır, mabedin tatilci ve turistlerin ilgisini çektiğini anlatırken şöyle dedi:

"Şu ana kadar 4 camîde imamlık yaptım. Ancak, minaresi camîden ayrı olan bir yapı hiç görmedim. 1995 yılında Timurtaş Camîne atandığım zaman gördüm. Minaresi Türkiyede bir benzeri yok. Aradan yol geçiyor. Özel günlerde minarelerdeki şerefelerimiz yanıyor. Bazen minareden ezan da okuyoruz. İlginç mimarisi ile dünya çapında ün yapan camîmiz, cuma namazları başta olmak üzere önemli gün ve gecelerde dolup taşıyor."

resized_0cfb4-fe7e438be86ad7430a70e9fb17731bb5

MİNARE RESTORE EDİLECEK

Demirtaşpaşa Mahallesi Muhtarı İhsan Tozaklı, yazışmalar sonucunda camî minaresinin restore edileceğini belirtirken, "Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe minarenin restore edilmesine sıcak bakıyor. Önümüzdeki aylarda çalışmaların başlayacağını tahmin ediyoruz" dedi.

resized_21c7d-5fc92fa00e16a6f1144759091c28894b

TARİHİ CAMİNİN HİKAYESİ

Tarihi kaynaklardaki bilgilere göre camî, 1389-90 yıllarında Timurtaş Paşa'nın oğlu Ali Bey tarafından veya Yıldırım Bâyezid'in emîri Kara Timurtaş Paşa tarafından yaptırılmış. Ters T, tabhaneli camiler grubundan olan camînin ortasında merkezi bir kubbenin yanlarında üzerleri tonoz örtülü doğu batı eyvanları yer alıyor. Yanları kapalı olan son cemaat yerinin ön yüzünde tuğla örgülü motifler işlenmiş. Tuğla dizili kesme taştan yapılan camî, üç sıra tuğla ve bir sıra taş dizisi şeklinde devam etmekte. Timurtaş Paşa Camî'nin en ilginç yönlerinden birisini minaresi oluşturuyor. Minare yapıdan ayrı olarak camînin kuzeyinde birbirlerine kemerlerle bağlı altı adet tuğla ayak üzerine oturtulmuş. Minare kaidesini oluşturan bu ayakların ortasında da bir şadırvan bulunuyor. Osmanlı mimarisinde bir benzerine daha rastlanmayan bu minare Bursa Eski Eserleri Sevenler Derneği tarafından 1966 yılında onarılmış. Kaide üzerinde kesme taş örgülü altıgen bir kısımdan sonra zencirek motifleri ile bezeli, tuğla gövdeli minare yükseliyor. Minarenin şerefe altı dört sıra kirpi saçakla hareketlendirilmiş. Minarenin gövdesinde bulunan tuğla örgüler petek kısmında da devam ediyor. Ayrıca bahçe içinde Timurtaş Paşa'nın mezarı bulunuyor.

Kaynak: Yeni Şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.