Lisansüstü Uzman Araştırmacı Eğitim Programı Başlıyor!

İstanbul Bilimler Akademisi (İBA)’da 2018-2019 Lisansüstü Uzman Araştırmacı Eğitim Programı 26 Ekim 2018 Cuma günü başlıyor. Kurum, bu program kapsamında mülakatla araştırmacı-öğrenci kabul edecek.

İstanbul Bilimler Akademisi Uzman Araştırmacı Eğitim Programı şöyle:

İBA,  iki yıl olarak planlanan bu programa kabul ettiği araştırmacılara Temel Eğitim, Uzmanlık Alan Eğitimi ve Uygulamalı Eğitim’den oluşan üç aşamalı bir eğitim paketi sunuluyor:

1- Temel Eğitimde, sosyal bilimler alanında akademik kariyerin gerektirdiği teorik, metodolojik ve pratiğe dönük altyapının oluşturulması amaçlanmakta. Akademik ilerlemenin alt basamağı olan bu eğitimler üst aşamalar için temel oluşturacak seminerlerden oluşuyor. Temel Eğitim güz ve bahar dönemi seminer programında sosyal bilim teorisi, siyaset bilimi, sosyoloji, iktisat, tarih, edebiyat, hukuk alanlarına yönelik disiplinlerarası seminerler yer alıyor; ayrıca akademi camiasındaki duayen isimlerle entelektüel oturumlar gerçekleştiriliyor.

2- Uzmanlık Alan Eğitimi çerçevesinde, iktisat, tarih, sosyoloji, siyaset bilimi, edebiyat, sanat, din bilimleri, hukuk, işletme, psikoloji disiplinlerinde araştırmacıların kendi uzmanlık alanları için gerekli olan ileri düzey eğitimi almaları hedefleniyor. 2019 GÜZ dönemi icra olunacak olan aşamada öğrenciler mikro gruplar halinde uzmanlık alanına uygun akademisyenlerden branş eğitimi alacak. Bu aşamaya başlayabilmek için Temel Eğitim düzeyinin tamamlanması gerekiyor.

3- Uygulamalı Eğitim kapsamında, yeterli altyapıya sahip araştırmacılar, eğitim, yayın, araştırma ve proje süreçlerine katılma imkanı elde ediyor. 2020 BAHAR- YAZ dönemi icra olunacak olan bu aşamaya başlayabilmek için Temel Eğitim ve Uzmanlık Alan Eğitimi düzeylerinin tamamlanması gerekiyor. Uygulamalı Eğitim, (1)danışman tayini, (2) araştırma-proje konusu seçimi veya devam eden bir araştırma-projeye kabul, (3) araştırmanın-projenin gerçekleştirilmesi ve raporlama/sunum/yayın aşamalarından oluşuyor.

SUNULACAK İMKANLAR

Mülakatlar sonrasında Temel Eğitim programına kabul alan araştırmacılara belli bir bursu imkanı sağlanıyor.

Programa kabul edilen ve söz konusu eğitim kademelerinin tamamını başarıyla tamamlayan araştırmacılara, program sonunda Uzman Araştırmacı Eğitim Programı sertifikası veriliyor.

BAŞVURU ŞARTLARI

Programa sosyal bilimler alanında yüksek lisans ve doktora yapan öğrencilerin başvurusu kabul ediliyor.

Başvuruların değerlendirilmesinde ALES, Mezuniyet Puanı ve adayların kariyer süreçleri planlaması esas alınıyor. Buna göre, programa başvuracak adayların ALES puanlarının en az 70; mezuniyet puanlarının (transkript) en az 2.80 olması gerekiyor.

BAŞVURU ŞEKLİ

Programa başvurmak isteyen araştırmacı-öğrencilerin, kurumun web sayfasında (www.ibav.org) yer alan formlardan eğitim durumlarına uygun olan formu doldurarak kurumun e-posta adresine (bilgi@ibav.org) göndermeleri yeterli.

BAŞVURU TAKVİMİ

Son Başvuru Tarihi: 08 Ekim 2018 Pazartesi

Mülakat Tarihi: 12 - 13 Ekim 2018 Cuma / Cumartesi

Eğitim Başlangıç Tarihi: 26 Ekim 2018 Cuma

Ayrıntılı bilgi için: www.ibav.org

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.