Kütüphaneyle Gelen Başarı

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 3 yıl önce oluşturulan halk kütüphanesinin yeni binası sayesinde ders çalışma ortamına kavuşan ve burada açılan ücretsiz kurslara katılan öğrencilerin TEOG ve LYS'deki başarısı yükseldi.

Diyarbakır'ın Lice ilçesinde 3 yıl önce hizmete açılan halk kütüphanesinin yeni binası buradaki öğrencilerin başarısına büyük katkı sağladı.

Yıllardır terör saldırılarıyla gündeme gelen Lice ilçesinde kaymakamlığın katkısıyla Kültür ve Turizm Bakanlığınca yaptırılan 650 metrekare alana sahip İlçe Halk Kütüphanesi'nin yeni binası, öğrencilerin sınavlara hazırlanma konusunda yaşadığı sıkıntıyı giderdi. Okul öncesi çocuklara drama eğitiminin de verildiği kütüphaneye gelen öğrenciler, konforlu ortamda ders çalışıp kitap okuyor.

Rahat ortamda ders çalışma imkanına kavuşan öğrencilerin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) ile Lisans Yerleştirme (LYS) Sınavlarında başarısı yükseldi.

"BURASI HER GÜN DOLUYOR"

Kütüphane Müdürü Ömer Tekin, yeni kütüphane binasının öğrencilere büyük imkan sunduğunu anlattı.

Liceli öğrencilere modern binada hizmet sunmanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Tekin, şöyle konuştu:

"Kütüphanemiz ilk açıldığında üye sayımız 200, kitap sayımız 2 bindi. Şimdi üye sayımız 3 bin 296, kitap sayımız 10 bini geçti. Burada okul öncesinden, üniversiteye hazırlananlara kadar bütün öğrencilerimize hitap ediyoruz. Burası her gün doluyor. Öğrencilerin kitap okuma alışkanlığı kazanması için çeşitli etkinlikler düzenledik. Okuma yarışmasına katılan öğrencilere bisiklet, fotoğraf makinesi ve tablet hediye ettik. Bazılarını Çanakkale, İstanbul'a geziye götürdük."

Öğrencilerin sınavdaki başarısının kendilerini de mutlu ettiğini dile getiren Tekin, "Öğrencilerin başarısı bu sayede giderek arttı. Üniversiteyi kazanan öğrencilerimiz gelip teşekkür ediyor." dedi.

KÜTÜPHANEDE ÜCRETSİZ KURS

İlçe Milli Eğitim Müdürü Şehmus Polat ise 3 yıl öncesine kadar fen lisesini kazanan öğrenci bulunmayan Lice'de bu yıl 10 öğrencinin bu okula yerleştiğini söyledi.

Polat, 3 yıl önce 7, bu yıl ise 30 öğrencinin üniversiteye yerleştiğini bildirerek, şunları kaydetti:

"Kütüphanede öğrencilerimizi LYS ve YGS'ye daha iyi hazırlamak için ücretsiz kurs açtık. 100'e yakın öğrenci bu kursa katıldı. Üniversiteye yerleşebilecek puanı alan bazı öğrencilerimiz de daha iyi bölümler için bu yıl tercih yapmadı. Modern kütüphane binası ve orada verilen kurs, öğrencilerimizin başarısını yükseltti."

BİR YILDA 200 KİTAP OKUDU

Kütüphane sayesinde son bir yıl içerisinde 200 kitap okuduğunu belirten Azize Rojin Akşahin (15), "Kütüphanenin çok güzel bir ortamı var. Lice'de böyle serin bir ortamda çalışmak çok güzel. Kitapları buradan alıp tekrar getiriyorum. Kitap okumayı çok seviyorum." ifadesini kullandı.

Öğrencilerden Muhammed Alav (14) da evde ders çalışma ve kitap okuma ortamı bulunmadığını dile getirerek, "Evimiz kalabalık, kardeşlerim gürültü yaptığı için çalışamıyordum. Burada sessiz bir ortamda ders çalışıyorum. Bir yılda 100'e yakın kitap okudum. Bu güzel ortam sayesinde derslerimde başarılı oluyorum." diye konuştu.

TIP FAKÜLTESİNİ KAZANDI

Veysel Karani Şahin (20) ise modern binada çok rahat bir ortamda ders çalışma imkanı bulduğu için Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesini kazandığını söyledi.

Kütüphanedeki rahat ortamı evde bulamadıklarını vurgulayan Şahin, "Evimizde bulamayacağımız sıcak ortamı burada bulduk. Bu kütüphane sayesinde hayalim olan tıp fakültesini kazandım. Çok mutluyum. Bu imkanı sağlayanlara teşekkür ediyorum." dedi.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.