Kudüs, 2018 'islam Dünyası Gençlik Başkenti' Oldu

İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi İskandarov Kudüs'ün 2018 yılı "İslam Dünyası Gençlik Başkenti" ilan edilmesine yönelik protokolün imzalandığını açıkladı.

İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Gençlik Forumu (İKGF-Dİ) Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov, Kudüs'ün 2018 yılı "İslam Dünyası Gençlik Başkenti" ilan edildiğini belirterek, "Bu programda ana hedeflerimiz, İslam dünyasının dört bir tarafından gençlerin, akın akın Kudüs'e gelmesi, Kudüs'teki kutsallarımızın yalnız bırakılmaması, Kudüs'ün İslami karakterinin desteklenmesinin fiilen gerçekleştirilmesidir." dedi.

Kudüs'ün 2018 yılında "İslam Dünyası Gençlik Başkenti" ilan edilmesine yönelik protokol, Filistin Gençlik Spor Bakanı Jibril Rajoub ve İKGF-Dİ Başkanı Büyükelçi Elşad İskandarov arasında, Yeşilköy Dünya Ticaret Merkezi İslam Konferansı Diyalog ve İşbirliği Forumu Merkezi Ofisi'nde imzalandı.

İmza töreninde konuşan İskandarov, İslam dünyasının ilk gençlik başkentinin 2016'da İstanbul seçildiğini kaydetti. Malezya'nın Putrajaya, Fas'ın Fes ve İran'ın Şiraz kentlerinin de bu yıl programın gerçekleşmesine ev sahipliği yaptığını anlatan İskandarov, 2018 yılı değerlendirmeleri sonucu, Kudüs'ün "İslam Dünyası Gençlik Başkenti" ilan edilmesine karar verildiğini bildirdi.

Bu kararın alınmasında, son dönemde İsrail tarafından Filistin'de insan haklarının ihlal edilmesi, Mescid-i Aksa çevresinde yaşanan olaylar, sivil insanların şiddete maruz kalmasının etkili olduğuna değinen İskandarov, şöyle devam etti:

"Bu süreçte Filistin halkıyla tam bir dayanışmanın simgesi olarak, aynı zamanda Kudüs davasına eylemsel bir destek olarak, İslam İşbirliği Teşkilatı temsilciliği ve İKGF-Dİ bir gün içinde bu kararın çıkarılmasına nail oldu. 25 Temmuz'da Filistin devletinin Birleşmiş Milletler kararınca tanınan Doğu Kudüs dahil olmak üzere Kudüs şehri, İslam dünyası gençlik başkenti ilan edildi."

GENÇLER KUDÜS'E GİTMELİ

Programın bir yıl devam edeceğini vurgulayan İskandarov, "Bu programda ana hedeflerimiz, İslam dünyasının dört bir tarafından gençlerin, akın akın Kudüs'e gelmesi, Kudüs'teki kutsallarımızın yalnız bırakılmaması, Kudüs'ün İslami karakterinin desteklenmesinin fiilen gerçekleştirilmesidir." diye konuştu.

İskandarov, etkinliklerle Filistin gençliği için kalıcı bir etki oluşturmayı istediklerini, ayrıca İslam dünyasında Kudüs davasına yönelik dayanışmanın artırılmasını amaçladıklarını vurguladı. Dünya kamuoyunda Kudüs'ün üç semavi dinin de merkezi olduğunu hatırlatmayı istediklerini dile getiren İskandarov, bu dinlere mensup kişilerin kutsal alanlarına rahat ulaşımını sağlamaya yönelik dünya kamuoyunda farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkelerin de bu programı aktif olarak desteklemesinin önemine işaret eden İskandarov, gençlik başkenti ilan edilen Kudüs'te bir yıl boyunca kültürden spora, akademik alanlardan siyasete pek çok etkinlik düzenleneceğini kaydetti. İskandarov, etkinlikler kapsamında fotoğraf, resim, yazı yarışmaları da yapılacağını anlattı.

FİLİSTİN HALKININ YANINDAYIZ

Filistin Gençlik Spor Bakanı Jibril Rajoub, program kapsamında Kudüs'ün gençlik başkenti ilan edilmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Rajoub, Filistin halkı açısından çok önemsedikleri bu projenin sembolik değil, eyleme dönük olduğunu kaydetti. Program kapsamında pratiğe yönelik birçok proje gerçekleştirileceğini ifade eden Rajoub, "Bu program, Müslüman dünyasının, İsrail mezalimi karşısında Filistin halkının yanında olduğunu gösterecek." diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.