Kolay Olan Zor Olan

Kolay olan kişinin kendini merkeze aldığı ve ihtiyacı için, ihtiyacı kadar insanlarla ilişkiler kurmasıdır ancak zor olan bu dünyadan ayrılırken kişiyi uğurlamaya kimsenin gelmemesi yada arkasından gözyaşı dökecek kimsenin olmamasıdır.

Kişinin anne-babasının rızasını alması, gönlünü hoş tutması, herhangi bir şekilde kırdıysa ne yapıp edip yapmaya çalışması, anne-babasının bazen hiç anlamadığı isteklerini yerine getirmesi ya da kızdıklarında söyledikleri sözleri, azarlarını, sitemlerini yutması hiç kolay bir iş değildir. Kolay olan bütün bunları dert etmeyip kişinin kendi günlük yaşantısını devam ettirmesidir ancak zor olan hayatın ilerleyen dönemlerinde bir bayram günü eski bayramları hatırlayıp kişinin “keşke anneciğim babacığım sağ olsaydı da ne derlerse desinler hiç gönül koymadan hep yanlarında dursaydım” demesidir.

İYİ GÜNDE KÖTÜ GÜNDE 

Kişinin eşiyle sevgi, saygı ve fedakârlığa dayalı bir ilişki kurması, bollukta darlıkta, varlıkta yoklukta, hastalıkta sağlıkta söz konusu sevgi, saygı ve fedakârlık temelini sarsmadan ilişkisini devam ettirmesi hiç kolay bir iş değildir. Kolay olan sağduyuyu ve sabrı bir kenara bırakıp arzular ne istikametteyse o yöne gitmektir ancak zor olan soğuk bir günün erken gelen akşamında izbe bir lokantada yapayalnız iştahsızca bir şeyleri mecburen yerken, karnı doyurup kalbi doyuramamaktır.

Kişinin çocuklarına vakit ayırması, onları anlamaya uğraşması, ortak noktalar bulup bir şeyler paylaşmaya çalışması hiç kolay bir iş değildir. Kolay olan onları kendi dünyalarında bırakıp kişinin kendi dünyasında yaşamaya devam etmesidir ancak zor olan emek ve zaman verilmiş bir çocuğun babasına bütün yüreğiyle “babacığım” deyip sarılırken hissettiği o başka hiçbir sebeple hissedilmeyecek olan sıcak duyguyu kişinin hissedemeyecek olmasıdır.

Kişinin dost ve arkadaşlarının hallerinden haberdar olması, dertlinin derdine, ihtiyaçlının ihtiyacına koşması, gerektiğinde maddi-manevi fedakârlıklar yapması hiç kolay bir iş değildir. Kolay olan kişinin ilişkilerini menfaatleri doğrultusunda yönlendirmesi, güçlünün yakınında düşenin uzağında kalmaya dikkat etmesidir ancak zor olan kişi bir hastanede yatarken ziyaretine gelecek hiç kimsenin olmamasıdır.

İYİLİK YAPMAYA DEVAM ET

Kişinin hayatı boyu insanların gönlünü hoş tutmaya çalışması, elinden geldiğince iyilik yapmaya gayret etmesi, elinden iyilik gelmiyorsa hiç kimseye kötülük yapmaması, anne ve babası, eşi ve çocukları, dost ve arkadaşlarıyla ilişkilerinde azami hassasiyet ve dikkat göstermesi hiç kolay bir iş değildir. Kolay olan kişinin kendini merkeze aldığı ve ihtiyacı için, ihtiyacı kadar insanlarla ilişkiler kurmasıdır ancak zor olan bu dünyadan ayrılırken kişiyi uğurlamaya kimsenin gelmemesi yada arkasından gözyaşı dökecek kimsenin olmamasıdır.

Kaynak: Mehmet Dinç, Altınoluk Dergisi, Sayı: 373, Mart 2017

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.