Kola İçersek Ne Olur?

Kola içmek bağımlılık yapar ve insan sağlığına ciddi zararlar verir. Peki kola içersek ne olur? Kola içmenin zararları nelerdir? İşte kola içmeyi bırakmak için 8 neden...

Türkiye’de kola sanıldığından daha fazla tüketiliyor. Kola özellikle çocuklar, gençler ve yaşı ilerlemiş kişiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor. Bu da beraberinde birçok hastalığa davetiye çıkarıyor.

KOLANIN İNSAN VÜCUDUNA ZARARLARI

Kola vitamin eksikliğine neden olur

Kafein içerisindeki diüretik etkiye sahip fosforik asit, içtikten 60 dakika sonra vücudunuzdaki besinlerini ve vitaminlerini yakmaya başlar. Eğer her gün kola içiyorsanız, vitamin eksikliğiyle karşı karşıyasınız demektir.

Kola dişleri çürütür

Kolanın yüksek asitli ve şekerli içerikleri diş minesine zarar verir. Vitamin eksikliğine düşük seviyelerdeki kalsiyum da eklenince dişlerinizi kaybetmeniz olasıdır.

Kola kaygı bozukluklarına neden olur

İçerdiği kafein nedeniyle uyku bozukluklarına neden olur. Bunun yanı sıra kaygı, kafeinin yan etkisidir. Bir kutu kola ciddi miktarda kafein içerir ve bağımlılık yaptığı kanıtlanmıştır. İçtiğiniz kolanın miktarını azalttığınızda baş ağrısı, sinirlilik, yorgunluk veya hatta depresyon yaşayabilirsiniz.

Kola şişmanlatır

İçerisindeki şeker miktarı nedeniyle şişmanlatır. Bunun yanında bağışıklık ve kalsiyum eksikliği nedeniyle eklem ve kemikler üzerindeki baskıyı arttırır.

Kola cilt problemlerine neden olur

Her gün kola içmek cildiniz için her gün sigara içmekle aynı etkiye sahiptir. İnce çizgi ve kırışıklıklarınızı arttırır. Cilt yaşlanmasını hızlandırır ve daha sarkık bir hale getirir. Ayrıca egzamayı tetikler.

Kola kalp ve kan problemlerine neden olur

Kötü kolesterol düzeyinin artması kalp krizi olasılığını artırır. Günde sadece 1 kola içmek yüksek tansiyon sorununu arttırır. Aynı zamanda kola tüketen kadınlarda tip 2 diyabet gelişme olasılığı daha yüksektir. Buna değdiğine emin misin?

Kola kanser riskine yol açar

Her gün kola içmenin kansere neden olacağını söylemiyoruz. Ancak, doktorlar kolanın plastik şişelerde değil, içilecekse bile hafta bir kez kutu olarak tüketilmesini öneriyor.

Kola böbrek yetmezliğine neden olur

Kolanın diyet olanının tüketmenin daha güvenli olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Sıfır şeker derken muhtemelen şeker içermez. Bunun yerine böbrekleriniz için daha sağlıksız olan yapay tatlandırıcılar içerir.

İslam ve İhsan

KOLA İLE NELER YAPILABİLİR?

Kola İle Neler Yapılabilir?

SAĞLIK İLE İLGİLİ HADİSLER

Sağlık ile İlgili Hadisler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.