Kasko Nedir? Kasko ve Sigorta Yaptırmak Caiz midir?

Zorunlu trafik sigortası nedir? Kasko nedir, ne işe yarar? Kasko ve sigorta yaptırmak caiz midir? Dr. Ahmet Hamdi Yıldırım cevaplıyor.

SİGORTA VE KASKO CAİZ Mİ?

Devletin zorunlu tuttuğu, aksi takdirde trafiğe çıkmaya engel koyduğu “Zorunlu Trafik Sigortası” hem mahiyeti itibariyle hem de primleri itibariyle baktığınız zaman bir tür sosyal sigortalar gibi işliyor.

Ticari bir tarafı var. Ama ticari tarafı devlet tarafından belirlendiği için adeta işletme maliyeti gideri olarak ortaya çıkıyor. Diğer taraftan kâr-zarar dengesine baktığınız zaman bir sigortanın olması gerekiyor.

ESKİDEN SİGORTA SİSTEMİ VAR MIYDI?

Şeriatımız, dinimiz, belli kurallar koymuş. Büyük birtakım mali ödeme yükümlülüğü altına girmiş olanlara Akıle” veya “Divan” sistemi (Osmanlı’da Ahilik sistemi) denilen bir sistem üzerinden her meslek örgütü kendi içinde bir dayanışma göstermiş, birinin dükkanına bir felaket, afet gelecek olsa el birliği yapmak suretiyle onu bertaraf etmeye gayret göstermişler.

Bugün için de özellikle araç kullananlar, her an bir kaza ile karşı karşıya olduğundan, ölümcül ve sakatlanmalı kazalar olabildiğinden büyük meblağlar söz konusu olabiliyor. Bunları bir insanın ödemesi kesinlikle mümkün değil. Diğer taraftan mağdur olan, kazazede olan kimsenin de hakkının, hukukunun zayi olmaması gerekiyor.

Bu tür problemlerin karşısında sosyal sigortalar kurumu, yani kâr amacı gütmeyen tamamen müntesiplerinin, bağlılarının, sigortalılarının, birbirleriyle dayanışma ruhu içerisinde olduğu, birbirlerine destek olma gayreti içerisinde oldukları bir sigorta fonunun olması gerekiyor.

İSLAMİ SİGORTA (TEKAFÜL SİGORTASI)

Malezya, Endonezya gibi Uzak Doğu Müslüman ülkelerinde tekâfül sigortası denilen bu tür sosyal sigorta bağlamında yaygın olarak kullanılıyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI CAİZ Mİ?

Ülkemizde bu tür sosyal sigortalar yeni yeni ortaya çıkıyor. Bunlar eğer zorunlu trafik sigortası yerine ikame ediliyorsa bunları kullanmak lazım. Şu an zorunlu trafik sigortasını kullanmakta bir beis yoktur (caizdir) diyor hocalarımız.

KASKO CAİZ Mİ?

Kasko gibi tamamen ticari olan ve ticari saiklerle, sebeplerle ortaya çıkmış olan sigorta faaliyetlerinden de büyük çoğunlukla alimlerimiz, hocalarımız bizleri uzak tutmaya (caiz değil diyor) gayret ediyor. Çünkü burada risk faktörü denilen faktörün pergeli çok açık olduğu için adeta kumara benziyor.

ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI NEDİR?

Zorunlu trafik sigortası, her araç sahibi tarafından yaptırılması zorunlu olan ve hasar anında karşı tarafa verilebilecek bedeni ve maddi zararları güvence altına alan bir sigortadır. Zorunlu trafik sigortasını yaptırmayan araçlar trafiğe çıkamazlar.

KASKO NEDİR?

Kasko, otomobil sigortalarından bir tanesidir ve amacı, sigorta ettirene ait aracın uğrayacağı zararların karşılanmasını sağlamak. Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması v.b. durumlarda, sigortalıya tazminat ödenmesini sağlamak için yapılıyor.

KASKO NE İŞE YARAR?

Kasko karşı araçtaki hasarı değil, sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına alır.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.