Kapsaisin Nedir, Faydaları Nelerdir?

Kapsaisin, acı biberin acı olmasını sağlayan maddedir. İnsan dilinde bulunan kapsaisin reseptörleri, bu maddeden etkilenerek acı veya sıcak hissine neden olur. Bibere acı tadını veren, pişirildiğinde ya da dondurulduğunda etkisini kaybetmeyen kapsaisin maddesinin en bilinen faydaları...

Bitkilerin varlığı yeryüzündeki canlılığın devamı için vazgeçilmezdir. Çünkü bitkiler insan yaşamı için en önemli unsurlar olan su, besin, oksijen gibi temel ihtiyaç maddelerinin yeryüzündeki dengesini sağlar. Bitkilerin bu özellikleri dışında da faydaları vardır. Acı biber de bu faydalı bitkilerden biridir. Bibere acı tadını veren beyaz kristal toz halinde olan kapsaisin molekülüdür. Sadece suda çözünen fakat ısıya karşı oldukça dayanıklı olan bu molekül pişirildiğinde acı özelliğini korur. Bu nedenle çoğu zaman iştah açıcı olarak yemeklerde kullanılır. Fakat bu molekülün iştah açıcı özelliğinin yanında daha pek çok yararı vardır. En önemli özelliklerinden biri de birçok hastalığa karşı ilaç yapımında kullanılmasıdır.

KANSERE KARŞI ACI BİBER

Nottingham Üniversitesince yapılan araştırmalar kapsaisinin göğüs, mide, karaciğer, prostat gibi birçok kanser hücrelerini öldürdüğünü ortaya koymuştur. Dünyaca ünlü Cellular and Molecular Biology Letters adlı bilimsel dergide de karaciğer kanser hücreleri üzerinde kapsaisinin etkili olduğu hakkında bir yazı yayımlanmıştır. Kapsaisinin en önemli özelliği şu an kullanılan kanser tedavi ilaçlarından farklı olarak sadece kanser hücrelerini öldürmesi, sağlıklı hücrelere zarar vermemesidir.

KAPSAİSİN FAYDALARI

- Ağrı giderilmesinde kullanılır.

- Mutluluk hissini artırır.

- Lokal anestezi ile yapılan ameliyatlarda uyuşturucu olarak kullanılır.

- Mide asidini düzenleyici ve sindirimi kolaylaştırıcıdır.

- Kan dolaşımına olumlu etki eder.

- Mikrop öldürücü, bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

- Bazal metabolik hızı (dinlenme halindeyken vücudun harcadığı enerji) artırarak zayıflamaya yardımcıdır.

Sonuç olarak O’nun acısında bile şifa vardır. ‘Eğer Allah’ın nimetini saymaya kalkışsanız onu sayamazsınız.’ ( Nahl /18)

Kaynak: GENÇ Dergisi, Athanasiou A, Smith PA, Vakilpour S et al. Vanilloid receptor agonists and antagonists are mitochondrial inhibitors: How vanilloids cause non-vanilloid receptor mediated cell death. Biochemical and Biophysical Research Communications (BBRC) doi:10.1016/j.bbrc.2006.12.179

İslam ve İhsan

ACI BİBERİN FAYDALARI NELERDİR?

Acı Biberin Faydaları Nelerdir?

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Fakat şu an sebze ve meyvelere aşılanan ilaçlar bu özellikleri yokkediyor. Aşılanan o ilaçlar da insanın beyin hücrelerini yok ediyor. Unutkanlığa, hafıza kaybına sebeb oluyor. Yine de bu bilgiliyi öğrememize vesile oldunuz daha da dikkat etmemiz bir için bir sebeb, emeğinize sağlık gerçekten faydalı ve bilinmesi gerekn bir bilgi.

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.