Kapısında Kilit Olmayan Kütüphane

Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, pek çok yayın ve kitap sayısıyla öne çıkarken, öğrencilere 7/24 hizmet veriyor.

Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi, 24 saat öğrencilere hizmet veriyor.

Trakya Üniversitesinin kütüphanesi, pek çok yayın ve kitap sayısının yanı sıra 24 saat hizmet vermesiyle de öne çıkıyor. Her geçen gün kullanıcı ve ödünç verme sayısını artıran, 19 bin 226 üyesi bulunan kütüphane geçen yılı 810 bin kullanıcı ile tamamladı. Kütüphane fiziki kullanımının yanı sıra ödünç materyal alma sistemiyle de öğrencilerin ihtiyacına cevap veriyor.

“İLK EMRİ ‘OKU’ OLAN MEDENİYETİN MENSUPLARIYIZ”

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, kütüphanelerin insanlığın hafızası olduğunu söyledi.

Tabakoğlu, “İlk emri ‘oku’ olan medeniyetin mensuplarıyız. Trakya Üniversitesi kütüphanemiz, aynı anda 500 kişiye hizmet eden, 7/24 çalışan ve geceleri öğrencilerimize çorba ikramında bulunduğumuz kurumumuz.” dedi.

Kütüphanenin sadece üniversiteye değil Edirne’ye, bölgeye ve Balkanlar’a hizmet verdiğini ifade eden Tabakoğlu, Trakya Üniversitesi kütüphanesinin aynı zamanda Balkan Kütüphaneler Birliğinin kurucusu ve daimi temsilcisi olduğunu anımsattı.

“BİLGİ PAYLAŞIMI AÇISINDAN İYİ ÇALIŞAN BİR SİSTEMİMİZ VAR”

Kütüphanenin bünyesinde pek çok kitap, e-yayın, dergi, tez ve katalogların yer aldığını anlatan Tabakoğlu, şunları kaydetti:

“Kütüphanemizin çok zengin olduğunu ifade etmek isterim. Her yıl da bu içerikler yenilenmektedir. Kütüphanemizin kapıları isteyen herkese 24 saat açıktır. Geçen yıl 830 bin kişi kütüphanemizden faydalandı. Yaklaşık 20 bin kayıtlı üyemiz var ve 35 bin kadar kitap da ödünç vermişiz. Gerçekten bilgi paylaşımı açısından iyi çalışan bir sistemimiz var.

Trakya Üniversitesi kütüphanesi Balkanlar’ın en önemli ve büyük kütüphanelerinden biri. 8 ayrı okuma salonu yer alan kütüphanemizde, 121 bin kitap, 6 bin tez, 2 milyon 100 bin e-tez, 7 bin 700 DVD, 300 e-dergi, 5 bin 500 e-gazete, 25 bin 500 e-derdi, 321 bin e-kitap yer alıyor. Ayrıca kütüphanemiz Türkiye’de en en fazla DVD koleksiyonuna sahip kütüphaneler arasında yer alıyor.”

“AYNI ZAMANDA BİR ELEKTRONİK KÜTÜPHANE”

Kütüphanenin konferans, seminer ve sergi salonlarında yıl boyunca etkinlikler gerçekleştiğini aktaran Tabakoğlu, hızlı tarama imkanı sunan kitap tarama cihazının da 2014’ten bu yana hizmet verdiğini söyledi.

Kütüphane koleksiyonunun tamamının dijital ortamda olduğunu vurgulayan Tabakoğlu, üniversite kütüphanesinin aynı zamanda bir elektronik kütüphane olduğunu kaydetti.

Rektör Tabakoğlu, Edirne’ye ait özel kitap ve katalogların bulunduğu bölümün yer aldığını anlatarak, “Tarihi kentimiz Edirne ile ilgili yapılan tüm kitap, tez ve süreli yayınlar kütüphanemizde yer alıyor. Edirne kitaplığımız tüm araştırmacıların hizmetindedir. Edirne tarihi, sosyal yaşam, kültür-sanat, mimari, Selimiye Kırkpınar, Balkan Savaşı, bilimsel yayınlar gibi birçok yayın kütüphanemizde yer alıyor.” şeklinde konuştu.

İşletme bölümü öğrencisi Gözde Dinç de gününü çoğu vaktini kütüphanede geçirdiğini belirterek, “Burası 7/24 açık. Sadece üniversitelilere değil, liseliler de buradan faydalanabiliyor. Bütün materyallere istediğimiz zaman ulaşıyoruz. Kütüphanemizde modern uygulama öğrencilere aradığı kitabı bulmakta yardımcı oluyor. Arkadaşlarımız e-katalog ile istediği kitabı kolayca bulabiliyor.” dedi.

Tarih bölümü öğrencisi Sena Dalgıç, özellikle sınav dönemlerinde kütüphanede yoğunluk oluştuğunu ifade etti. Dalgıç, öğrencilerin sınav dönemi vaktinin çoğunu kütüphanede geçirdiğini ve bu dönemde yapılan çorba ikramının da güzel bir jest olduğunu kaydetti.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

İSTANBUL’DA KAPANMAYAN KÜTÜPHANELER

İstanbul’da Kapanmayan Kütüphaneler

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.