Kapı Kapı Gezerek Çocukların Geleceğini Aydınlatıyorlar

Kayseri Emniyet Müdürlüğü ekipleri dilendirildikleri tespit edilen çocukların evlerine hediyelerle 700'den fazla ziyaret gerçekleştirerek, onların geleceğini aydınlatmak için çalışıyor.

Kayseri Emniyet Müdürlüğü kaynaklarından alınan bilgiye göre, Çocuk Şube Müdürlüğü ile Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ekipleri, dilendirilen çocukların daha güvenli hayat sürmeleri ve geleceğe umutla bakmaları için 2015 yılında "Dilendiriciliği Meslek Edindirmeyelim" projesi başlattı.

Emniyet Müdürlüğü öncülüğünde hayata geçirilen, Büyükşehir Belediyesi, Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İŞKUR ve Diyanet Vakfı tarafından da desteklenen proje kapsamında 2018 yılında hızlandırılan çalışmalarla kentte dilendirilen çocuklar tespit edildi.

Dilencilik yapan, mendil satan veya cam silen çocukların uyuşturucu, fuhuş ve hırsızlık gibi suçların mağduru olabileceklerini belirleyen polis ekipleri, öncelikle dilendirilen çocukların evine çeşitli hediyelerle 700'den fazla ziyaret gerçekleştirip yaşam şartlarını incelemeye aldı.

Polisler, ziyaretlerde edinilen gözlemler doğrultusunda dilendirilen çocukları yaşadıkları sorunlara göre farklı gruplara ayırarak çalışmalarını bu yönde ilerletti.

Çalışmalar sonucu, korunmaya muhtaç oldukları belirlenen 24 çocuk, Cumhuriyet savcılarının talimatıyla ailelerinden alınarak Aile Çalışma ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı yurtlara yerleştirildi. Ayrıca, okula gitmedikleri belirlenen 8 çocuğun da eğitim hayatına devamlılığı sağlandı.

Öte yandan "Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali" suçundan çocuklarını dilendiren 80 aileye adli, 2 bin 999 kişiye de idari işlem yapılarak yaklaşık 400 bin lira para cezası kesildi.

DİLENCİLİK AZALDI

Projeyi çok yönlü yürüten yetkililer, ailelerin yaşadığı ekonomik sıkıntıları da göz önüne alarak, anne ve babalara kolay iş imkanı sunmak için halk eğitim merkezi aracılığıyla meslek edindirme kursları açmaya yönelik de çalışma yapıyor.

Dilenciliğin kentte yüzde 80 azalmasını sağlayan ekipler, çalışmalarını büyük bir çabayla yürüterek bu sorunu tamamen ortadan kaldırmayı amaçlıyor.

Ekipler, kıyafet ve kırtasiye gibi yardım yaptıkları çocukların topluma kazandırılması amacıyla tarihi ve kültürel geziler de düzenliyor. Aynı zamanda ekonomik sıkıntı yaşayan ailelere de iaşe ve yakacak desteği veriliyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.