Kalp Hastalığının 10 İlginç Sinyali

Yağlanmış göbekten pembe yanaklara gizli belirtiler…

Sağlıksız beslenme, hareketsizlik, sigara ve stres derken tüm dünyada önde gelen ölüm nedenleri arasında başı çeken kalp hastalıkları günümüzde hızla yaygınlaşıyor. Son üç yılda kalp ve damar hastalıkları tüm ölümlerin yüzde 40’ını oluşturur hale geldi. Oysa erken teşhis edildiğinde sorun büyümeden önlenebiliyor.

Kalp hastalıklarının pek çok şekilde belirti verebildiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut, bazı belirtilerin oldukça şaşırtıcı olduğunu, haliyle kalp hastalığına yorulmadığını söylüyor.

Doç. Dr. Ahmet Karabulut, 10-17 Nisan Dünya Kalp Haftası kapsamında, göbekten alınan kilodan pembe yanaklara dek bilimsel olarak kanıtlanmış 10 ilginç sinyali anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.

  • Göz çevresinde yağ birikintileri

Göz çevresinde izlenen sınırları düzensiz sarımtırak yağ birikintileri, artmış kalp krizi riski ile ilişkili bir sorun. Bu kişilerde genellikle doğuştan gelen kolesterol metabolizması bozukluğu bulunuyor ve vücutta tüm damarlarda kolesterol birikimi oluyor.

  • Yağlanmış göbek

‘Türk kası’ olarak lanse edilen göbeklilik kalp hastalığı ile doğrudan ilişkili. Göbekten alınan kilolar diyabet, yüksek tansiyon ve kolesterol yüksekliğinin habercisi olup göbek çevresinde doktora gitme sınırının erkeklerde 102 cm, kadınlarda ise 94 cm. olması gerektiğini ortaya koyuyor.

  • Öksürük

Öksürük çoğu zaman soğuk algınlığı ya da sigaraya yoruluyor. Bazı kişilere de alerjik astım denilerek ona göre tedavi veriliyor. Ancak tedaviye cevap vermeyen, sebebi bulunmayan öksürüklerde kalp hastalığı düşünülmeli. Çünkü kalp yetersizliği ve bazı kapak hastalıkları akciğer dokusunda ödeme yol açarak öksürüğe neden olabiliyor.

  • Bacak ve ayaklarda şişme

Özellikle kilolu kadınlarda sık gözlenen bu bulgu çoğunlukla önemsenmiyor. Ancak özellikle her iki bacakta gelişen, bastırınca iz bırakan ve cildi geren şişkinlikler kalp yetersizliğini işaret edebiliyor. Tek taraflı şişkinliklerde ise daha çok toplardamar hastalıkları rol oynuyor.

  • Kellik

Doç. Dr. Ahmet Karabulut “Erkeklerde saptanan ve erken yaşta ortaya çıkan kellik tipi kalp hastalıklarına işaret edebiliyor. Mekanizma net olmasa da saç köklerini besleyen ince damar yetersizliğinin vücuttaki genel damar hastalığının belirtisi olabileceği düşünülmektedir” diyor.

  • Pembe yanaklar

Pembe yanaklar bir sağlık göstergesi değil; aksine özellikle de kalp hastalıklarına işaret edebiliyor. Kadınlarda daha net izlenen bu bulgu özellikle mitral kapak darlığında gözleniyor ve hastalığın ilerlemiş olduğunun haberini veriyor. Ayrıca yanaklarda oluşan pembe ya da kırmızı renkteki kızarıklıklar bazı kan hastalıklarında da gözlenebiliyor.

  • Mide yanması

Toplumda sık gözlenen mide yanması ve karın ağrısı kalp hastalığı habercisi olabilir. Özellikle yorgunluk sonrası gelişen dinlenmede hafifleyen karın ağrıları, yemek sonrası artış gösteren ve mide ilaçlarına cevap vermeyen mide yanmalarında kalp damar hastalığının düşünülmesi gerekiyor.

  • Cinsel fonksiyon bozukluğu

Yapılan araştırmalar sertleşme sorunlarının damar hastalığının belirtisi olup, takip eden 5 yıl içinde kalp krizi riskinde artış yaşanabildiğini ortaya koyuyor.

  • Dudaktaki morluk

Dudaktaki morluk, kararma ya da belirgin bir kahverenginin hakimiyeti kalp hastalıklarının bir başka habercisi. Özellikle doğuştan gelen kalp deliklerinde kirli ve temiz kanın karışması sonucu bu tür morarma görülebiliyor.

  • Patlak gözler

Kalp hastalıkları gözünüzden de kendini ele verebiliyor. Doç. Dr. Ahmet Karabulut “Öne doğru çıkık ve dik bakan gözler kalp yetersizliği ve kapak hastalıklarının belirtisi olabiliyor. Bu tip gözler özellikle sağ kapak hastalıklarında sık ortaya çıkıyor” diyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.