Kağıttan Yapılan Cihaz Tıp Dünyasında!

Kağıttan yapılan bu cihaz ile birçok hastalık erken teşhis edilebilecek. Bu hastalıklar içerisinde özellikle sıtma ve tüberküloz için çok daha erken tanı söz konusu olacak.

Standford Üniversitesi'nde Mano Prakash isimli genç fizikçi ve biyolog, 68 sente (yaklaşık 2 TL) mal edilen, kağıttan bir mikroskop yaptı. Bu mikroskopla, özellikle Afrika'da görülen sıtma hastalığına teşhis konulup önlemler alınabilecek. Yer yüzünde yaşamış 100 milyar insanın yarısından çoğunun sıtma yüzünden öldüğü düşünülünce, bu icat asrımızın icadı olarak adlandırılabilir.

Sıtmanın belirtileri grip ile çok benzer. Ancak bunun sıtma olduğunu anlamak için hastadan kan alarak santrifüj cihazıyla içindeki ak ve kırmızı hücreleri ayrıştırmak gerekiyor. Santrifüj cihazı pahalı bir cihaz. Afrika gibi bu cihaza en çok muhtaç bölgelerde on binlerce dolar fiyata dahi çıkabiliyor. Ayrıca Afrika'nın her bölgesinde maalesef elektrik yok. Ancak Mano'nun kağıttan yaptığı alet, hiçbir elektrik gereksinimi duymuyor ve 1 dolardan ucuz.

 

MİLYONLARCA KİŞİ SITMA OLUP OLMADIĞINI 1 DOLARDAN DAHA UCUZA ÖĞRENEBİLECEK

Tıpkı oyuncak bir kağıt maket gibi hazır gelen mikroskop, origami gibi katlanarak yapılabiliyor. Camını ve pilini de taktıktan sonra, neredeyse tam teçhizatlı bir mikroskop oluyor! Santrifüj görevi görmesi için de yine kağıttan bir aparat yapılmış. Böylece fakir ülkelerdeki halk veya sağlık görevlileri bu cihazı kullanarak, kanlarında sıtma mikrobu olup olmadığını anlayacaklar. Böylece teşhis edilemediği için sıtmadan dolayı yaşanan milyonlarca ölümün de önüne geçilmiş olacak.

 

Mano isimli genç bilim insanı aslında Hint kökenli ve Amerika'da bilimsel çalışmalarını sürdürüyor. Çocukluğunda yaşadığı fakirliğin kendisine ilham kaynağı olduğunu söylüyor. Küçükken hep bilimsel aletlere düşkün olduğunu ancak Hindistan'daki köyünde böyle cihazları bulmasının çok zor olduğunu belirtiyor. O da kendi kendine ağaç dallarından, kağıtlardan çeşitli oyuncak ve bilim malzemeleri yapıyormuş. Mano, Stanford gibi dünyanın en iyi üniversitelerinden birinde çalışmalarını sürdürürken bile, zamanını hem bilimi ve bilimsel aletleri yaymak hem de diğer insanları sıtmadan kurtarmak için kullanarak büyük bir cömertlik göstermiş. Umarız, böylesi hümanist bilim insanlarının sayısı daha da artar.

Kaynak: Webtekno

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.