Kadir Gecesi Tüm Yurtta İdrak Edildi

İslam dininde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi, tüm yurtta coşkuyla idrak edildi.

Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı, "sema kapılarının açıldığı, dua ve tövbelerin kabul edildiği kutlu gece"de vatandaşlar camilere akın etti.

İSTANBUL'DA CEMAAT BAHÇEYE TAŞTI

Kadir Gecesi dolayısıyla erkek, kadın, genç, yaşlı çok sayıda kişi, özel programlar düzenlenen başta Sultanahmet, Fatih ve Eyüp Sultan olmak üzere İstanbul'daki camilerde saf tuttu. Camilerde Kur'an-ı Kerim okundu, vatandaşlar namaz kılıp dua etti.

Eyüp Sultan Camisi ve türbesine de gece boyunca vatandaşlar tarafından ziyarette bulunuldu. Burada da namaz kılındı, dua edildi. Vatandaşlar Sultanahmet Camisi'ni de doldurdu. Yoğunluk dolayısıyla bazı vatandaşların bahçede saf tuttuğu görüldü.

BAŞKENTTE CAMİLER DOLDU TAŞTI

Başkentliler, İslam alemi için en önemli gecelerden Kadir Gecesi'nde camilere akın etti. İftarın ardından Kocatepe Camisi'ne koşan vatandaşlar, İslam alemi ve Türkiye'nin geleceği için Allah'a el açacaklarını ifade etti.

Bin aydan daha hayırlı olarak bilinen Kadir Gecesi'nde Ankaralılar, camilere akın etti. Geceyi namaz kılıp, dua ederek geçirmek isteyen vatandaşlar, gecenin manevi atmosferini daha yoğun yaşamak için özellikle şehrin büyük camilerini tercih etti. İftarın ardından Kocatepe Camisi'ne koşan vatandaşlar, İslam alemi ve Türkiye'nin geleceği için Allah'a el açacaklarını ifade etti. Şehirdeki pek çok caminin avlusuna stant kuran Ankara Büyükşehir Belediyesi, vatandaşlara ikramlarda bulundu.

BİNLER SELİMİYE CAMİSİ'NE AKIN ETTİ

Mimar Sinan'ın ‘Ustalık Eserim' dediği, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'nde yer alan tarihi Selimiye Camisi, bin aydan hayırlı Kadir Gecesi'nde doldu taştı.

Balkanların ve Türkiye'nin bin bir köşesinden binlerce Müslüman, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve 'bin aydan hayırlı' olarak kabul edilen Kadir Gecesi'nde Selimiye Camisi'ne akın etti.

'PEYGAMBERLER ŞEHRİ'NDE KADİR GECESİ YOĞUNLUĞU

'Peygamberler Şehri' Şanlıurfa'da, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve "bin aydan hayırlı" olarak kabul edilen Kadir Gecesi dolayısıyla yoğunluk yaşandı.

Şanlıurfa'ya farklı illerden gelen çok sayıda vatandaş, Balıklıgöl platosunu gezerek gölde balıklara yem atarak dua etti. Tarihi Balıklıgöl yerleşkesindeki yeşil alanlarda dinlenmeyi tercih eden, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu vatandaşlar, teravih namazını da Dergah Camisi'nde kıldı.

Ziyaretçilerden Cuma Doğan, gece dolayısıyla Gaziantep'ten ailesiyle geldiğini belirterek, "En güzel geceler bizlerin olsun. Bütün İslam aleminin ve din kardeşlerimizin Kadir Gecesi'ni kutluyorum" dedi.

Namaz sonrası vatandaşlar Balıklıgöl'de balıklara yem atarak hatıra fotoğrafları çektirdi.

KADİR GECESİ'NDE BURSALILAR ULU CAMİÎ'Yİ DOLDURDU

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde on binlerce vatandaş, Bursa Ulu Camiî'ye akın etti.

Tüm İslam aleminin en önemli gecelerinden biri olan Kadir Gecesi Bursa'da Ulu Camiî'de huşu içinde geçirildi. Kadir Gecesi münasebetiyle on binlerce vatandaş Ulu Camiî'ye sığmadı. Binlerce vatandaş, 7'den 70'e Ulu Camiî avlusunda ve çevresinde dualarla Kadir Gecesi'ni kutladı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından teravih namazını da kılan genç, yaşlı, çocuk binlerce vatandaş, geç saatlere kadar ibadetlerini gerçekleştirdi.

MARAŞ'TA ŞEHİTLER İÇİN DUA EDİLDİ

Kahramanmaraş'ta, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve "bin aydan hayırlı" olarak kabul edilen Kadir Gecesi, kentin tarihi ve selatin camilerinde dualarla idrak edildi.

Türkiye'nin üçüncü büyüğü Abdulhamithan Camisi ve tarihi camilere akın eden vatandaşlar, İslam dünyasının huzuru ve şehitler için dua etti. Okunan Kur'an-ı Kerim, mevlit ve ilahileri dinleyen vatandaşlar, teravih namazını kıldı.

ADIYAMAN'DA MEVLİD-İ ŞERİFLER OKUNDU

Adıyaman'da Kadir Gecesi'nde vatandaşlar camilere akın etti.Kent merkezindeki tarihi camileri dolduran vatandaşlar, teravih namazı öncesi Kur'an Kerim dinledi, dualar etti. Kap ve Yenipınar camilerinde de mevlid-i şerifler okundu.

Son zamanlardaki terör olaylarında hayatını kaybedenler için duaların edildiği gecede, ülkenin terör belasından kurtulması için eller semaya kalktı.Birlik ve beraberliğin anlatıldığı vaazlarda da bazı vatandaşlar gözyaşlarına hakim olamadı.

TEKİRDAĞ'DA VAAZ VERİLDİ

Tarihi Rüstem Paşa Camisi'nde düzenlenen programa katılan vatandaşlar, namaz kılıp dua ederek, Kadir Gecesi'ni idrak etti.

Programda Kur'an-ı Kerim okunarak, Kadir Gecesi'ni konu alan vaaz verildi. Vaazının ardından vatandaşlar namaz kıldı.

KIRKLARELİ'NDE SAKAL-I ŞERİF SERGİLENDİ

Kırklareli Müftüsü İsmail Bayrak, Hızırbey Camisi'nde düzenlenen programda, Kadir Gecesi'nde Allah'ın rahmet kapılarının açık olduğunu, bu gecede dua ve tövbelerin kabul edileceğini söyledi. Kur'an-ı Kerim'in Kadir Gecesi'nde indirilmeye başlandığını dile getiren Bayrak, bu gecede bol bol dua edilmesi gerektiğini vurguladı.

Gece dolayısıyla vatandaşlar camiyi doldururken, çok sayıda kişi avluda namaz kıldı. Teravih namazının ardından ziyarete açılan Sakal-ı Şerif'e vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Program sonrası vatandaşlara ikramlarda bulunuldu.

ŞIRNAK'TA KADİR GECESİ DUALARLA İDRAK EDİLDİ

Şırnak'ın Cizre ilçesinde Müftülüğün düzenlediği programda çok sayıda vatandaş, Kadir Gecesi'ni dualarla idrak etti.

Terör örgütüne yönelik operasyonların başarıyla tamamlanmasından sonra huzur ve güvenliğin sağlandığı ilçenin birçok camisinde yapılan programlara vatandaşların ilgisi büyük oldu. Vatandaşların akın ettiği Nuh Nebi Camisi'ndin avlusu, Kadir Gecesi dolayısıyla dolunca çok sayıda vatandaş programı ayakta izlemek zorunda kaldı.

Kaynak: İHA, AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.