İyilikte Yarışan Sınıflar

İHH İnsani Yardım Vakfı ile birlikte Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen geleceğin iyiliksever Türkiye’sini bugünden inşa etmek üzere uyguladığı “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var – İyilikte Yarışan Sınıflar” projesi 2’inci yılında da başarıyla tamamlandı.

Çocukları küçük yaşlardan itibaren bilinçli, yardımsever başkalarının dertleriyle dertlenen duyarlı nesiller olarak yetiştirebilmeyi esas alan proje; savaş, doğal afet, yoksulluk, hastalık vb. sebeplerle Türkiye veya dünyanın bir başka ülkesinde anne/babasını kaybetmiş olan çocuklarımızın eğitim, sağlık, gıda, kıyafet, barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için Türkiye’de okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve lise seviyesindeki öğrencilerin katkı sağlamasını hedefliyor.

“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” projesi çerçevesinde geride bıraktığımız 2014-15 eğitim döneminde 81 ilde 6 bin 079 okul 16,747 yetimle kardeş oldu. 928 Kuran kursundan da bin 380 yetime destek geldi. 25 bin yakın sınıf, 750 bin öğrenci iyiliklerde yarışarak önemli bir sosyal sorumluluk projesinin içerisinde yer aldı.

YETİM ÇOCUK PROJESİ

“Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyasına katılan sınıflar bir yetimi desteklemeye karar verdikten sonra en az bir yıl boyunca (birden fazla yetim kardeş edinmek de mümkün) her ay düzenli olarak 90 TL toplayacak. Çocuklar/gençler kardeşlerini İHH’nın Sponsorluk Destek Sistemi kapsamında yetim çalışmalarını yürüttüğü ülke ve bölgelerden seçecek. Sponsorluk süreci başlatıldıktan sonra sınıflar adına eşleştirilen yetimlerin ülkesi, adı, yaşı ve fotoğrafını içeren “Yetim Özet Bilgi Formu” posta veya e-posta yoluyla her sınıfa ayrı ayrı gönderilecek. (Gönderilen yetim bilgi formları sınıf panolarına asılabilir, böylece çocuklar destekledikleri yetim kardeşlerini her an hatırlama imkânı bulabilirler.) Sınıflar dilerse yetim kardeşlerine mektup yazabilir ve destek verdikleri yetim kardeşlerinden mektup alabilirler. Böylece Türkiye’den dünyaya uzanan yetim kardeşliği, mektup arkadaşlığı ile de pekiştirilebilir. Bir yılın sonunda dileyen sınıflar sponsorluklarına aynı yetim kardeşleri ile devam edebilirler.

YETİM KAMPANYASI NASIL YÜRÜYOR?

En az bir yıl boyunca bir ya da birden fazla yetim kardeşini desteklemeye karar veren sınıflarımız/okullarımız sırasıyla şu işlemleri takip edecek:

  1. Her sınıf okul idarecilerinin bilgisi dahilinde öğretmenleriyle birlikte “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” kampanyasına katılım kararı aldıktan sonra öğretmenleri aracılığıyla İHH’ya yetim sponsorluğu başvurusunda bulunur.
  2. Standart başvuru sürecinde olduğu gibi Yetim Sponsorluk Formu elden ya da www.yetim.ihh.org.tr adresi üzerinden doldurulur. Elden doldurulan formlar 0(212) 621 70 51 numaralı faksa ya da Büyük Karaman Cad. Taylasan Sok. No:3 PK:34230 Fatih/İstanbul adresine posta ile gönderilir. 0(212) 631 21 21 numaralı telefondan İHH Yetim Koordinatörlüğü ile irtibata geçilir. Her sınıf destekleyeceği yetimin ülkesini İHH’nın Yetim Sponsorluk Destek Sistemi kapsamındaki 46 ülke ve bölgeden birini seçerek kendisi tayin edebilir.
  3. Sınıf içerisinde 90 TL’lik bağış toplanır. (Eğitim dönemi 8 ay olduğu için bir miktar fazla bağış toplamak ve yaz tatili gelmeden miktarı toparlamak uygun olacaktır.)
  4. Toplanan bağış İHH İnsani Yardım Vakfı’nın posta çeki hesabına veya banka hesaplarına veya vakıf merkezine gelerek elden “Yetim Sponsorluk Bağışıdır” kaydı düşülerek ilgili öğretmen ya da öğrenci adı ile yatırılır.
  5. Sponsorluk başlatıldıktan sonra sınıf ile eşleştirilen yetimin/yetimlerin ülkesi, adı, yaşı, aile durumu gibi bilgileri ve fotoğrafını içeren “Yetim Özet Bilgi Formu” başvuru formunda belirtilen e-posta adresine gönderilir.
  6. Yetim Özet Bilgi Formu sınıfınıza ulaştıktan sonra yetim bilgilerinize www.ihh.org.tr/yetimlerim üzerinden ulaşabilirsiniz. Sayfaya giriş yapabilmek için Yetim Sponsorluk Başvuru Formu’nu dolduran kişinin siteye üye olması yeterlidir.

 

445635

 

Türkiye ve dünyanın bir başka ülkesinde annesini, babasını kaybetmiş olan çocukların eğitim, sağlık, gıda, kıyafet, barınma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması için başlatılan “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” Projesine geçen yıl ülkemizde yaklaşık 2 bin 100 okul ve 7 bin sınıf katıldı. Böylelikle öğrenciler Türkiye’den veya dünyanın bir başka ülkesinden bir yetim kardeş edindiler.

İHH İnsani Yardım Vakfı’nın geçen sene başlatmış olduğu “Her Sınıfın Bir Yetim Kardeşi Var” Projesi bu eğitim döneminde de Milli Eğitim Bakanlığı, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Eğitim-Bir-Sen ortaklığında kaldığı yerden devam ediyor.

Ayrıntılı Bilgi: http://yetim.ihh.org.tr/

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.