İslam Ülkesinde İlk Kez Kur'an Basılacak

Orta Asya ülkesi Özbekistan’da ilk kez Kuran-ı Kerim basımının yapılacağı duyuruldu.

Özbekistan sınırları içerisinde ilk defa Kuran-ı Kerim basımı gerçekleşecek. İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden Buhara'ya ev sahipliği yapan ülkede özel bir matbaa tarafından ilk etapta 50 bin adet Kuran-ı Kerim basılmasının planlandığı bildirildi. Baskının kıraatla ilgili kaideleri de Özbek Türkçesinde olacak.

Özbekistan’da ilk defa gerçekleştirilecek Kuran-ı Kerim basımının 10 gün içinde tamamlanması ön görülüyor.

İLK OLARAK 50 BİN ADET BASILACAK

Yayın evi sahibi Muhammed İsmail, 21 Şubat'ta medyaya yansıyan haberlere göre, konuya ilişkin açıklamasında, "Şeyh Muhammed Salih Muhammed Yusuf’un başlattığı işi bugün onun çocukları, öğrencileri devam ettiriyor. 50 bin adet Kuran-ı Kerim basılacak. Günümüzde Kuran'a ihtiyacımız var. Yeniden basmak için müracaat ettik. İnşallah yakında halkımızın elinde olur’’ dedi.

"KÂR AMAÇLI DEĞİL"

Kıraatla ilgili kaideleri Özbek Türkçesiyle verdiklerini anlatan yayın evi sahibi Muhammed İsmail, kar amacı gütmediklerinin altını çizdi.

Muhammed İsmail, "Kuran'ı yayınlamaktan amacımız Müslümanların Allah’ın kelamı Kuran’a olan ihtiyaçlarını karşılamak. Bir hafta on gün içinde satışa çıkacak. Kıraatla ilgili kaideleri Özbek dilinde verdik. Bunu kâr amaçlı yapmıyoruz. Bu bir başlangıç sonraki baskılarımızda daha kaliteli malzemeleri kullanarak basacağız’’ dedi.

İsmail, basım kalitesi ve teknikleri ile ilgili Türkiye’nin tecrübelerinden istifade ettiklerini söyledi.

BUGÜNE KADAR HEP YURT DIŞINDA BASILDI

Özbekistan’da Kuran-ı Kerim’in bu zamana kadar hep başka ülkelerden getirilmesi nedeniyle gerçekleştirilecek bu çalışmaya halkın yoğun bir ilgisi görülüyor.

Bilindiği üzere, Özbekistan'da kurucu İslam Kerimov devrinde İslami öğelere karşı olan uzaklık ve yasaklayıcı anlayış kendisini, hazırdaki Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev tarafından halkın değerleriyle barışık bir anlayışa bıraktı. İslam Kerimov döneminde yasaklanan kamusal alanda iftar, ibadet, yüksek sesli ezan gibi uygulamalar artık yeni dönemde serbestleştirildi. Özbekistan'da bu İslami açılımın son ayağı ülke genelinde mescitler kurma kararı oldu.

Kaynak: yeniakit

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.