İnsana Uzatılan rahmet Eli

İyinin ve kötünün mücadelesi, güzel ve çirkin takdirleri, faydalı ve zararlı arasındaki salınımlardan hayat enerjisi ortaya çıkacak, insan da kendi nasibince bu yolda esmanın tecellilerine mazhar olacaktır.

İnsanın merkeze alındığı yüzyıllar içindeyiz. Her kavram insana göre tanımlanıp değerlendirilmekte, değer hükümleri de ona göre verilmektedir.

Anlamın bu kadarı acaba fazla değil mi?

Egonun birden öne çıkarıldığı ya da insanın hiçlik gayyalarında silinip gittiğini görmek pek acı. Mutedil olan ne acaba? Orta yol insanı nasıl tanımlıyor?

İSLAM'A GÖRE İNSAN

İslam’a göre insan; akıllı, iradeli, mesul, yükümlü, ümitli, dinamik, gayretli ve bilgili olup, imtihan için bu âleme gönderilmiş bir varlıktır. Nefis ve şeytan bu yoldaki haramiler olup kıyamete kadar Hak-batıl mücadelesi bitmeyecektir. İyinin ve kötünün mücadelesi, güzel ve çirkin takdirleri, faydalı ve zararlı arasındaki salınımlardan hayat enerjisi ortaya çıkacak, insan da kendi nasibince bu yolda esmanın tecellilerine mazhar olacaktır.

İslam insanı tabiatın mahsulü ve onun sırf maddi varlık olduğu düşüncesini kabul etmez. Her ne kadar tabiatın içine doğulsa bile tabiat üstü alan düşüncesi estetik formatlarında kapısını aralar durur. Kör maddeciliğin yüzyılımıza getirdiği trajedi bizleri koca devletimizden etti, yeniden bir diriliş hamlesi ise sosyal varlığımızda tarifsiz acılarla bizi bu günlere taşıdı.

Dünya genelinde yaşanılan küfür dalgasının bozmadığı birkaç gönül kaldı. Varlığın özünde yaşayan Hak tekrar rahmetiyle tecelli ederken dünün dünyasına ait nice örnekler farklı algılanıp unutuldu.

“Allah kullarıyla beraberdir” (Maide-12)

DÜNYA VE AHİRET İÇİN DENGELİ BİR ÇALIŞMA

Kuran-ı Kerim'in bu ilahi hikmeti yeniden yorumlanırken bin bir badireden geçen insanlık avuçlarına düşen bu ışığı bir daha bulmanın heyecanını yaşadı ve dinin rahmet alanına girmenin mutluluğu ile gönendi.

Kendi eserleri üzerine titreyen insan bakışlarını ilahi olana çevirdiğinde şu hikmetle karşılaştı. Bütün varlıklar insana hizmet ediyorsa insan hiç değersiz olabilir mi? “Ey iman edenler, Allah tan O’na yaraşır şekilde korkunuz.” (Al-i İmran-102) buyruğu gönülleri titretirken “Muhakkak biz insanı en güzel biçimde yarattık” (Tin-4) ayeti de insanı alıp kutlu eşiğe bırakmaktadır.

Zühd ve takva!

Bütün varlığıyla müminin Allaha teslim olması derin bir emniyet duygusu, zengin bir ruh hali oluşturur. Onu hem dünya hem de ahiret için dengeli bir çalışmaya sevk eder bu hummalı çalışma, ona hayatın acılarını, sıkıntılarını küçümsetir, hiçe saydırır bir gün de Sultan Divanı gibi şöyle söyletir:

"Bela dildendir ol dildar elinden dadımız yoktur

Gönüldendir şikayet kimseden feryadımız yoktur"

Kaynak: Ali Büyükçapar, Altınoluk Dergisi, Sayı: 386

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.