İnsana Dair Kaybedilenler

Kaybettiklerim içinde en çok özlediğim çocukluğumdan bir kapı aralığı…

Avlu duvarları birbiriyle dost, müstakil evleri, düşünce hiç acıtmayan taşlı sokakları, mahzun bakışlarımı gizleyen köşe başları.

Bahçesinde mütebessim çehreli mor menekşeler, karda açmak için tembihli kardelen çiçekleri ve rayihası dört bir yanı saran sümbüller.

Kışa gebe, su arkının altında bir kış armudu, yapraklarında bazen hicran, bazen ürperiş olsa da, gene de hep bahtiyar olan üzüm asması. Gönülleri birbirine kördüğüm dostluklarda, demini alan sabah çayları...

Kavak ağacı yaprağını tepeden döker, dedem kış belki çetin geçer der, soba sıcağıyla daldığım uykular ve misafiri huzur olan rüyalar…

Ne ansızın çöken karanlık, ne derin dipsiz kuyular... Bu yüzden avuntularım kolay, kaybedişlerim korkusuz, beni de zaten bu oyalar...

ÇOCUK YÜREĞİ UNUTUR

Küçük odanın sokağa açılan dar bir penceresi vardı. Soğuk havalarda buğulanınca kimseler görmeden üzerine hayallerimi çizer, üşüyünce minik ellerim bırakır, unutur giderdim. Sonra dışarıdaki sese kulak kesilir, oyun zamanı derdim. Tek oyuncağımdı örgüden içi bez dolu bebeğim. Buna da aldırışsızdı, mesrurdu çocuk yüreğim...

Yeşil tokmaklı tahta kapıyı hep koşarak açarken ben, bir rüzgar okşardı saçlarımı, içimde kelebekler uçuşurken.

Öğrenilmiş acılara sessiz kalır, yaşımdan büyük davranır, yastık altında sabahladığım bayramlık sandıktaki kumaştandır. Maharetli annemin ellerinden geçince, görenler hazır alınmış sanır. Hem, cam camekanlı bir dükkandan alınması şart mıdır?

NEDENSİZ SEVİNÇLER

Nedensiz, itirazsız sevinçleri hüzünlerine galebe günler, birbiriyle yarışır. Buharı üzerinde ekmek sade gösterisiz hep yemek, tel dolaba saklananları bulmak gerçekten bir emek. Bulmak, sevinçten uçmak demek, ama fazla yememek de gerek.

Gökyüzüne serpilen yıldızlar içinden küçük ve büyük ayıyı itinayla sayarken ben, her bir rekat için bir nohut tanesi koyardı kenara anneannem... Ardından gelen muzip gülümsemem, bir buruk hatıra şimdi yıkıntılar arasında bulmaya çalıştığım ve adını bir ömür boyu özlem koyduğum...

Şimdi zaman, zamanın içinde ikiye ayrılır, beni de hülyalara daldırır.

SESSİZ VE DE KİMSESİZ

Yamaçlara tutunmaya çalışan cılız çığlıklar, kayboluşlar sessiz ve de kimsesiz. Rüzgar kanatlarım olmayınca hırçın dalgalara takat yetiremez, bir girdabın içinde durmadan döner oldum.

Sokaklar taşsız geniş, adımlarım anlamsız, bakışlarım tümden sırdaşsız...

Çiçekler aynı açmıyor, hatta aynı bile kokmuyor. Ben o çiçekleri arıyor, hala onları kokluyorum..

Birkaç kelime ile bitirmek yerine, üç nokta koymalı buraya kapı kapanmasın diye... Puslanmasın... Hep tazecik kalsın. Hatırlayınca hem içimi acıtsın sonra hemen huzur kaplasın. Ve hep özlediğim olarak kalsın.

Kaynak: Ülkü Gündüz, Altınoluk Dergisi, Sayı: 372, Şubat 2017

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.