İngilizce Eğitim-öğretim İmtihanımız!

Genç Dergi Mart (2016) sayısında kapak konusu "İNGİLİZCE: ÖĞRETİM ŞART EĞİTİM İHANET" başlığıyla çıktı.

İngilizce veya başka bir yabancı dil öğreniminin çok önemli ve gerekli olduğuna inancımız tam ama yabancı dil üzerinden yapılan eğitim bizde bazı yıkımlara neden oluyor. Genç Dergi yazarlarından S. Bilgehan Eren’in hazırladığı dosyada bu mesele ele alınıyor

İşte 144. sayısında Genç Dergi'nin muhtevası...

TÜRKİYE GÜNDEMİ / SALİH YÜZTGENÇ

Haber Başlıkları Şöyle:

“Teröre Karşı Dünyadan Destek Türkiye Yalnız Değildir!”

“Doğuda Neler Oluyor, Haberiniz Var mı?”

“Bize “AVM Nesli” Diyorlar, Haksız da Değiller…”

“Gençler İşsizlik ve Eğitim Sorunundan Şikâyetçi”

Ne Var Ne Yok?

“Senaryo, Kısa Film Liselerde Ders Oluyor!”

“CNR Kitap Fuarı Başlıyor”

“Olsun; Mutluyuz!”

DÜNYA GÜNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

“Türkiye Uluslararası Terörün Hedefinde Çünkü Kendisine Biçilen Rolü Çok Aştı Çünkü Kendisine Biçilen Rolü Çok Aştı”

“Batı Neden Teröriste, Terörist Diyemiyor?”

“Topal Ördek Giderken Geride Ne Bıraktı?”

“Suriye, Rusya’nın Kaynaklarını Kurutacak Bir Bataklık Olacak Ümidiyle Beklemek”

YENİ BİR DÜNYA/MEHMET LÜTFİ ARSLAN

BİZİM ZAMAN YÖNETİMİMİZ

İnsan bir anını bile boşa geçirmemeyi itiyat haline getirmiş ustalar aramalı, bulmalı ve onların maiyetinde zamanı kullanmayı öğrenmelidir. Onlarla geçirilen zaman, zamanın nasıl geçirileceğinin talimidir.

DOSYA/S.BİLGEHAN EREN

İNGİLİZCE: ÖĞRETİM ŞART EĞİTİM İHANET

Bu sayımızda ülkemizdeki eğitim dilinin İngilizce olmaması genc_144gerektiğini kapağa taşıyoruz. Teklifimiz net: İngilizce öğrenmeye varız, İngilizce ile eğitime yokuz! Yokuz çünkü konuyu sadece bir «dil» meselesi olarak algılamıyoruz, süslü ve zamana çok uygun görünen bu hadisenin aynı zamanda “din, tarih, kültür ve medeniyet” meselesi olduğunu da biliyoruz. Bu yüzden küresel boyuttaki “dil cambazlığına” karşı teyakkuzda olmak gerektiğini vurguluyoruz dosyamızda.

Türkçe Yahya Kemal’in deyişiyle ağzımızda anamızın ak sütüdür. Biz onunla konuşur, onunla düşünür, onunla rüya görürüz. Muhayyilemiz ve tasavvurumuz, Yunus Emre gibi Hak dostlarının gönle tercüman hale getirdiği bu mübarek dil ile şekillenmiştir. Dilimiz sadece kendimizi ifade vesilemiz değil aynı zamanda yapmaya namzet olduklarımız açısından imkânımızdır da... Ama bu imkân son dönemde çağdaşlık ve zamanı yakalamak mavalları ile bir hüsrana dönüştürülmeye çalışılıyor. Dilde sadelik ihaneti ile Türkçe’nin mezarını kazmaya yeltenenlerin, son dönemde imdatlarına İngilizce yetişti. Şimdilerde anaokullarına kadar uzanan İngilizce eğitim çılgınlığı nesillerimizi bizi biz yapan değerlerden uzaklaştırmanın en keskin ve kesin çözümü olarak arzı endam ediyor. İngilizce eğitim bir ihanet projesidir. Evladımızı mankurtlaştırma ve teşebbüssüz bırakma teşebbüsüdür. Biz İngilizce öğrenmeyelim demiyoruz, biz evladımıza yine vatan evladı öğretmenlerin İngilizce dili ile eğitim vermesine karşı çıkıyor, bunu bir tür ihanet olarak görüyoruz. İngilizce konuşabiliriz ama düşünme, algı ve hayal ancak anamızın ak sütü gibi helal yerli dilimizle yapılabilir, aksi suyu yukarı akıtmaya çalışmak ya da kendini inkârdır.

EZHÂR-I HAKİKAT / SELİM TİRYAKİOL

Eğitimin Dili Hayatın Dili Olmalı

Her bir ilim adamı yaptığı çalışmaları Türkçe anlatabilme derdinde olmalıdır. Zaten tam da bu derdin çabası içinde olunduğunda Türkçe’nin kısırlığını aşma çabası içine girilecek, bugün dil bakımından içinde bulunduğumuz hâl daha iyi anlaşılacaktır.

B-İLGİNİZE / SEVİLAY KÖSEBALAN

KAÇ DİLDE ANLATMAK GEREK?

“Bir insana, yabancı dilde bir şey söylediğiniz zaman zihnine gider ve onu anlar, ana dilinde söylediğiniz zaman ise gönlüne gider.” Nelson Mandela

KENDİMİ SEYRETTİĞİM DERE / M.SALİH EROĞLU

Türkçe Kahkaha “Kendi öz yurdunda garipsin, kendi öz yurdunda parya” mısrası geliyor hatırıma. Biz bu paryalığa nasıl düştük, hangi fikirsizliğin sonucudur bu yaşadıklarımız?”

SEYYAH / ADEM ÖZKÖSE

“Afganistan’a Yolculuk-13: Dağ Başında Bir Afgan Köyü

İki araba yolumuzu keser gibi sert bir şekilde önümüzde durdu. Arabalardan inen silahlı köylüler koşar adımlarla yanımıza yaklaşmaya başladı. Ortalık bir anda gerginleşti…

KLİNİK PSİKOLOG/MEHMET DİNÇ

GÜNAHKAR ÖZGÜVEN

Günah işlemek insana özgüven vermez. Serbestçe, rahatça günah işleyenler daha özgüvenli olmaz. Bilakis inandığı halde, belli değerlere ve hassasiyetlere sahip olduğu halde günah işliyorsa daha özgüvensiz olur. Kendine rağmen bir hayat yaşıyordur çünkü, kalbine rağmen belki aklına rağmen bir hayat yaşıyordur.

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

Makam Odası Gıcırlığında Ayrıldık Aşktan!

“Ege Denizi’nde son yılların en büyük mülteci facialarından biri de 5 Ocak günü yaşandı. Dikili Salihleraltı’ndan denize açılanların içinde bulunduğu bot, fırtınanın da etkisiyle alabora oldu ve aralarında çocuklar ile kadınların bulunduğu 31 kişinin cesedi Dikili ile Altınova arasındaki sahile vurdu. Facianın hemen ardından kumsalda bulunan Arapça yazılı ıslanmış bir defter de DHA muhabirlerine ulaştırıldı. Defterdeki Arapça yazılar tercüme ettirildiğinde, yarım kalan bir aşk hikâyesiyle karşılaşıldı.”

TEN KAFESİ / YUNUS EMRE TOZAL

İNANIRSAN,GERÇEKLEŞİR!

Bir âmâ gibi hissediyordum kendimi, öylesine inandırmıştım gözlerimi açmamam gerektiğine! Tam bu sırada Bahadır’ın anlattığı hikâye aklıma geldi ve Kehf suresinin 22. ayetini okumaya başladım.

PORTRE/YUSUF TEMİZCAN

“Gelenek ve Gelecek Arasında Sahih Bir Köprü Elmalılı Hamdi Yazır”

“İlimde ve felsefede asıl iş, mâlumât-ı şetta ve mütenevviayı yığmak değil, o mâlumât arasındaki münâsebâtı tensik ederek bir cem‘iyyet-i mutlakaya varmak demektir.”

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

“Sırat köprüsünde ayaklarımızın kaymaması için bugün İslâm’a ne kadar hizmet ediyoruz? Zira âyet-i kerîmede: “Ey îmân edenler! Eğer siz Allâh’a (Allâh’ın dînine) yardım ederseniz O da size yardım eder, ayaklarınızı kaydırmaz.” (Muhammed, 7) buyruluyor.

Ne kadar ibretlidir ki günümüzün Ebû Cehilleri bâtıl dâvâlarını sürdürmek için canhıraş bir gayret ve fedakârlık gösterirken; hak ve hakîkat bir dâvânın mensupları olan biz müslümanlar, gayret-i dîniyyemizin seviyesini kâfî görebilir miyiz? Bu husustaki vicdan muhasebesinden yüz aklığıyla nasıl çıkabiliriz?..

CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI

Allah Dostlarından: Hangi Ameliniz Var? - Dil ve Yürek

Kıssadan Hisse: Kalbin Kıblesi - Tarih Bilmeyenin Akıbeti - Bedeli Ağır Alışveriş! - Rasulullah’ın Hayatından

Allah Dostlarından: Şahsiyet Ölçüsü Namaz! - Amellerde Fire Vermemek İçin - İbadet Vecdiyle Yaşamak!

MÂNEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞÂSI / DR. ÂDEM ERGÜL

“Adamlık Nişanı Söze Sadakât

“İşte, verdikleri sözlerini bozmaları sebebiyledir ki onları lânetledik, kalplerini de kaskatı kıldık.” (Mâide Sûresi, 13)

MEMLEKET HALLERİ / ALİ CAN

BİR SMS’LİK MERHAMET

“Ne oluyor size ki, Allah yolunda harcamıyorsunuz? Halbuki göklerin ve yerin mirası Allah’ındır…” (Hadîd, 10)

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

“Medya: Şairler Ordusu Bizden çıkan bilgiler ve haberler öylesine doğru ve kusursuz olmalı ki, “O söylediyse doğrudur” ifadesi kimliğimiz haline gelmeli.

YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ

ANLATTIKLARIN DEĞİL SENSİN İSLAM!

“Son zamanlarda moda oldu bu söylem: “Ben Müslümanım ama kusursuz değil. Bir yanlış yaptığımda beni suçlayın İslam’ı değil. Ben kusurluyum ama İslam değil...”

BAGAMOYO / HAŞİM AKIN

“Bir Afrika Mektubu ya da Acısı: AYETLERİN VE ADETLERİN SAVAŞI

Anne babaların, evlendirdiği kızlarının evine hayatı boyunca hiç gidememesi, damatların ömür boyu kayın pederlerinin evine giremeyecek olması gerçekten ilginç. Dini konularda cidden âlim insanlara sorduğumuzda boyunlarını bükerek, “Haklısınız. Ancak…” deyişleri çok şey anlatıyor.

KAFKASYA DOSYASI / MEHMET SADIK

GENÇ’lik Balalarla Dostluğun İzinde!

Kurulduğu günden bu yana “dünya bizi bekliyor!” vizyonuyla gözünü dışarıya diken; “gittiğin yer senindir!” diyerek yeni cepheler peşinde olan Uluslararası Genç Derneği (UGED) “Geçmişin İzinde Geleceğe Yürüyen Gençlik” projesiyle kardeş ülke Azerbaycan’a gönül seferine çıktı!

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

ÜREGİM GÜP GÜP EDİR!..

Birkaç milyon Müslüman Türk’ün yaşadığı, nâmus denilen vatan toprağına kâfir eli değmiş, yüzlerce milyon Müslüman Türk’ün kudreti, bu işgâli sonlandırmaya yetmiyor...

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

SARI GÖZ

Etrafımızda bizi koruyacak hiçbir şey yok. Rehber sadece avla aralarına girmememiz gerektiğini söylese de kendimi güvende hissetmiyorum. Hava kan kokuyor.

KİTAP / AYŞE YAZICILAR

UFUK AÇAN RÖPORTAJLAR

Aydın Başar ilim ve irfan dünyasının kıymetli isimleri ile yaptığı mülakatları çeşitli yayın organlarında yayınlanmasından sonra iki kapak arasında toplamaya karar veriyor. Ve “Kırk Yazarla Ufka Doğru” isimli kitabını okuyucunun istifadesine sunmuş oluyor.

KONUŞ Kİ GÖREBİLEYİM UYGULAMALI, ALIŞTIRMALI DİKSİYON SANATI

Konuşma, sadece sözcüklerin ses aracılığı ile başkalarına aktarılması değildir. Konuşmanın da kendine özgü kuralları ve yöntemleri vardır.” diyen Ahmet Şahin Akbulut, uzun yıllar verdiği Diksiyon ve Etkili Konuşma eğitimlerinin bir sonucu olarak, Türkçe’yi en iyi şekilde kullanmanın yollarını göstermek için bu kitabı hazırladı.

BKZ: KEDİ / SAMİ YAYLALI

“Müezza - Hz. Adem’den Beri Kedi - İslamofobia`yı Yıkan İmam: Mustafa Efe - Ebu Hureyre - Satanist Kesen Mücahit Kediler - Mart Ayı Kedilerin Dert Ayı - Van Kedisi ve Ankara Kedisi - Garfield, Tom, Slyvester, Şerafettin - Musa Efendi`nin Kedileri - Saatler, Ruhlar ve Kediler - Pisili Cami - Nankör Kedi`den Bir Kedim Bile Yok`a

VURGU / BÜLENT ŞİRİN

FUTBOL ASYA’NIN İŞİ DEĞİL

Bir gazetede aynen şu haberi okumuştum: “Kamerunlu futbolcular maç ve antrenman saatleri dışında hemen televizyon karşısına geçiyorlar. Çünkü Kamerun’da henüz televizyon yok!”

MİKRO ALEMDEN MAKRO ALEME / MUAZ ERDEM UZAYDA DEVRİM

Her uzay mekiğinin fırlatılışı için ortalama 1 milyar dolar harcanıyordu! Bunun yanı sıra mekiğin tekrar uçuşa hazır hâle gelmesi için 10.000 kişilik bir ekip 9 ay çalışıyordu!

SORDUK-ÖĞRENDİK / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

Afrika, Balkanlar, Kafkaslar... Sırada Ne Var?

GENÇ Gönüllüler Afrika’ya gitti, Balkanlar’a gitti, Kafkaslar’a gitti, maşallah size, sırada ne var? (Osman Sertan)

DERGİNİZ ULAŞMADI MI? ARAYIN, HEMEN GÖNDERELİM!

HEDİYE KİTABIMIZ SATILMIYOR, SADECE ABONELERE HEDİYE!

TANITIM İÇİN DERGİ İSTER MİSİNİZ?

Gençliğin Elinden Hep Tut!..

İlk Günkü Heyecanı Koruyorsunuz

GÖNÜLLÜ Haberler

Türkiye’nin dört bir yanından gelen haberlerin başlıkları şu şekilde:

Üniversite Kulüp Temsilcileri İstanbul’da Buluştu!

İslam ve İhsan Atölyesi Trabzon’da Dert Çağrısı Yapıldı!

İstanbul İlahiyat’a Müjde!

İZÜ’de Liderlik Okulu Başlıyor!

Dertli Konular, Biyografik Okumalar!

Genç Gönüllüler Gönül Sofrasında Buluştu!

Afyon’da Bahar!

Bursa’da Ziyafet Var

Konya’nın Enerjisi Bitmiyor

Ankara’da Genç Hareket!

Ateizmden İslam’a

BİLİŞİM – NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

“SOSYAL MÜHENDİSLİK KURBANI OLMAYIN!

TÜBİTAK BİLGEM tarafından sosyal mühendisliği ve kullanılan yöntemleri açıklayan, herkesin anlayabileceği tarzda hazırlanmış örnek uygulama üzerinde anlatılan bir çalışma var. Sosyal Mühendislik kurbanı olmamak için bu çalışmayı mutlaka incelemenizi ve çevrenizle de paylaşmanızı tavsiye ederiz. İlgili çalışmaya genc.in/sosyalmuhendislik adresinden ulaşabilirsiniz.

TÜRKİYE’DE İNTERNET KULLANIM ORANLARI

Dünyanın çeşitli ülkelerindeki dijital, sosyal ve mobil kullanıma dair raporlar hazırlayan WeAreSocial ajansı 2016 verilerini açıkladı. “Dijital In 2016” başlığıyla sunulan raporda ülkemize dair internet kullanım verileri de bulunuyor. Global ölçekteki verilere göre 7.3 milyar insan arasından sadece 3.4 milyar insanın aktif internet erişimi bulunuyor. Geçtiğimiz yılki rapora göre internet kullanıcı sayısı yüzde 10’luk bir artış göstermiş.

İKİ ADIMLI DOĞRULAMA KULLANIN

Ayın Sitesi: wofactorauth.org

Dijital Dünyada Aldanmayın!

Ayın Teknololoji Kitabı: Aldatma Sanatı

Bilişim Net Gündemi

- Instagram’da Çoklu Hesap Özelliği

- Apple Music Artık Türkiye’de

- KKTC Google Maps’te Yerini Aldı!

- Q Yerine F Klavye Devri

FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN

KAR FOTOĞRAFININ PÜF NOKTASI

Türkiye’nin bazı bölgelerinde kış olanca şiddetiyle devam ediyor. Özellikle Doğu Anadolu’nun birçok ili beyaza bürünmüş durumda. Batı illerinde birkaç günlüğüne kendisini gösteren kar yağışı sıcakların artmasıyla hemen kayboldu. Ama bu arada fırsatını bulanlar kar manzaralı fotoğraflar çekmeyi ihmal etmediler. Köşemize de çok fazla sayıda olmasa da kış temalı fotoğraflar geldi, gelmeye devam ediyor.

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

Usta yazar Metin Karabaşoğlu, yazar adaylarının gönderdiği yazıları yorumluyor. Birbirinden güzel, taze hikâyeler Karabaşoğlu’nun elinden geçme; tavsiyesini alma imkanı buluyor!

ÖDÜLLÜ TEST/ AYŞE YAZICILAR

10 SORUDA AHMET HAMDİ TANPINAR

22 Mart’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, Ahmet Hamdi Tanpınar’ın beş kitabını hediye ediyoruz.

Mart ayı röportajlarımız ise şöyle:

Prof. Dr. Fatih Andı: “Yabancı Dille Eğitime Hayır, Yabancı Dil Eğitimine Evet” Konuşan: Salih Yüztgenç

Kemal Sayar: “Türkiye Bir Merhamet Toplumudur” Konuşan: Yusuf Temizcan

Prof. Dr. Altan Çetin: “Esas Olan Şehir Değil Oradaki Umrandır!” Konuşan: Kadir Bekâr

Natalia Narmin Ichaeva: “Rusya’daki Tüm Müslümanlar, Birleşin!” Konuşan: Hatice Sarı

Özay Cebeci: “Girişimcilere Duyurulur: KOSGEB’de Yaş Sınırı Yok” Konuşan: Salih Yüztgenç

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.