İmam-hatipli Olmanın Farkı

İmam-Hatipler çocuklarımıza din ağırlıklı genel lise tahsili vermektedirler. Burada Allah’ın emirlerini öğrenip hayatını ona göre tanzim eden, Allah’tan korkmayı hayat felsefesi haline getiren bu insanlardan ülkemize ancak faide gelir.

Çocuklarımızın, tahsilleri hususunda İmam- Hatip Liselerini tercih etmeliyiz. Burada yetişen gençler manevi bir hava içinde ilim ve itikad bakımından kuvvetli oldukları için, hangi fakülteye girerlerse girsinler muvaffak oluyorlar, hiç sınıfta kalmadan yüksek tahsillerini yüksek puanlarla, halk çocuğu tevazuu ile dünyevi ve uhrevi ilimlerle mücehhez olarak ikmal ediyorlar.

Yatılı bazı okullarda, çok çeşitli leziz yemek verildiği öne sürülerek dar görüşlü bazı kimseler tek bu hususu ölçü aldıkları için evlâdlarını oralara veriyorlar. Böyle yetişen gençler kendilerinin imtiyazlı bir zümreden oldukları kanaatine sahib oluyorlar. Büyüdükleri zaman halk seviyesine inip onlarla ülfet edemiyorlar, kaynaşamıyorlar, seve- miyorlar ve sevilemiyorlar.

Halbuki İmam Gazâlî hazretleri bu görüşün tersine olarak “Çocuğun dili açılmaya başlayınca ilk sözü Allah olmalıdır. Bunu çocuğa sık sık tekrar ettirmelidir. Çocuğu süslü elbiseler giymeye, tatlı yemeklere alıştır- mamalıdır. Sonra bunlardan ayrılmaz. Ömrünü böylece geçirmeye sarfeder. Çok yemeyi de gözünde ayıp göstermeli. Hatta ara sıra sırf ekmek yedirmeli. Hatta onları terbiye bakımından leziz yemeklere alışan çocuklarla görüştürmemelidir” buyuruyorlar.

ÇOCUĞUMU ŞEREF VE İFTİHARLA İMAM-HARİPE GÖNDERİRDİM

Prof. Dr. Ayhan Songar Beyefendi diyor ki: “İmam-Hatib çıkışlı kaç tane hekimin ihtisas, doçentlik imtihanını yaptım ve profesörlük jürilerinde bulundum. Bu pırıl pırıl gençlerden bir tanesi geçende bulduğu bir cerrahî metodla dünya çapında haklı bir şöhrete kavuştu.

Bugün hayatımı yeniden yaşasa idim, lise tahsilimi İmam-Hatip okulunda yapar, çocuğumu şerefle, iftiharla o okula gönderirdim.

Bu okullar çocuklarımıza din ağırlıklı genel lise tahsili vermektedirler. Ve geçtiğimiz yıllar göstermiştir ki ondan sonraki meslek seçimlerin de İmam-Hatip mezunları daima en başarılı kimseler olmuşlardır. Meslek olarak İmam-Hatiblik başka, böyle bir okulu bitirmek ve sonra istediği mesleğin tahsiline devam etmek başka.

Ben bir vatandaş olarak bir takım duygularımı dile getirmek ve okuyucularımın bazı tereddütlerine tercüman olmak istedim. Burada Allah’ın emirlerini öğrenip hayatını ona göre tanzim eden, Allah’tan korkmayı hayat felsefesi haline getiren bu insanlardan ülkemize ancak faide gelir. Siz bakmayın koparılan yaygaralara.

Sonra unutmayın ki bu dinin sahibi bizzat Allah’dır. Ve onun hükmüne karşı gelmeye kimsenin gücü yetmez. “La galibe illallah... Allah’dan başka galib yoktur”.

Kaynak: Âile Saâdeti, Sâdık Dânâ, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.