İmam Hatip Öğrencileri 'siyer Gazetesi' Çıkardı

İstanbul Başakşehir Mehmet Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin katkılarıyla hazırlanan “Siyer Gazetesi” çıktı.

Mehmet Emin Saraç Anadolu İmam Hatip Lisesi 10. sınıf öğrencilerinin meslek dersleri öğretmeni Esra Dindar rehberliğinde  hazırladıkları 'Siyer Gazetesi'nin ilk sayısı okuyucularla buluştu.

"Siyer Gazetesi" ilk sayıda İslam öncesi Mekke’yi anlatan Siyer konularını gündeme taşıyor.

“Mekke Çöküyor! Toplum Bitiyor! Dur Diyecek Kimse Yok mu?” manşetiyle çıkan ön sayfa haberinde Mekke’nin yönetiminde söz sahibi olan Kureyş kabilesinin ileri gelenlerinin oluşturduğu Mekke meclisi Dar’un Nedve’nin toplumda ahlaki ve toplumsal çürümeye yol açan politikaları eleştiriliyor.

10. sınıf öğrencilerimizden Muhammed İsmail Bulut’un “Ebu Ammar” künyesiyle kaleme aldığı gazetenin başyazısı  “Kim Bu Hanifler” başlığını taşıyor. Yazıda Mekke’de peygamberlikten önce putperestlik başta olmak üzere Cahiliye dönemi adetlerinden uzak durarak tevhidi inanışları ile dikkat çeken Hanifler konu ediliyor.

Gazetenin  yer verilen bir diğer haber Hanif Zeyd b. Amr’ın Ukaz panayırında müşriklerin putperest ritüellerine karşı çıkması sonucu yaşanan olayları ele alıyor. söz konusu haber  “Put Festivalinde Karışıklık”  başlığını taşıyor.

Siyer Gazetesi ilk sayısında çıkış tarihi olarak Hz. Muhammed (a.s.) 'in 25 yaşında olduğu m. 595 yılını belirlemiş. Henüz kendisine peygamberlik verilmemiş olmasına rağmen el-Emin sıfatıyla Mekke toplumunda itibarlı bir konuma sahip olan Hz. Peygamber (a.s.)’den gazetede Hılf’ul Fudul Cemiyeti’nin seçkin bir üyesi olarak bahsedilmiş. Mekke’deki adaletsizliklerin önüne geçmek amacıyla kurulan bu cemiyetin faaliyetleri çerçevesinde Allah Rasulu’nun Ebu Cehil’in haksızlığa uğrattığı bir tüccara sahip çıkmasını ko1449855201-72910fnu alan haber “Muhammed’ül Emin’den Ebu Cehil’e Tokat Gibi Hamle” başlığı ile gazetenin ilk  ve üçüncü sayfasında yer almakta.

Gazetede Arabistan yarımadası’nın  dünya tarihi içindeki konumu, komşu olduğu iki büyük devlet olan İran ve Bizans İmparatorluğu bağlamında 6. yy’ın ikinci yarısına denk düşen tarihsel gelişmelere değinilerek anlatılmaya çalışılmış.  Bu çerçevede Sasani İmparatoru II. Hüsrev (590-628) ‘ın Bizans’taki taht karışıklıklarını fırsat bilerek başlattığı işgal hareketinden bahsedilerek bölgedeki İran-Bizans çekişmesine dikkat çekilmiş. Böylece okuyuculara İslam’ın doğduğu dönemde hakim olan büyük devletler hakkında kısa bir bilgilendirme yapılmış.  “İran’dan Bizans’a Yeni Bir Hamle “ başlığını taşıyan bu haberde, dönemin ekonomik durumuna dair verilen bilgilerin gerçek tarihsel ve ekonomik verilere dayandığını özellikle belirtmek isteriz.

“Yemen Ticareti Bu Yıl Yüzleri Güldürecek” başlığını taşıyan bir diğer haber Mekke ekonomisinin temelini oluşturan Kuzey-Güney Ticaret Yolu’na dair önemli bilgiler içeren bir yazı olarak kaleme alınmış.

Gazete son sayfasında Haniflerden olan  ünlü hatip Kuss b. Saide’nin Ukaz panayırında okuduğu meşhur hutbesine hem Arapça hem Türkçe olarak yer vermiş. Hz. Peygamber’in bir hadisinde bizzat dinlediğini belirttiği hutbe özellikle İslam öncesi tevhid, ahiret gibi unsurların işlendiği Arap hitabetinin olumlu bir örneği olması nedeniyle tam sayfa olarak okuyucuya  sunulmuş.

İSLAM'IN DOĞUŞU MANŞETLERDE

Hz. Peygamber döneminde Mekke’de bir gazete çıksaydı nasıl olurdu? Cahiliyye Mekke’sinde İslam’ın doğuşunu, Hz. Muhammed’e ilk iman edenleri, vahyin kalplere işleyen çağrısını nasıl duyururdu Mekke’ye ve Medine’ye? Ömer’in İslam’a girişinin Mekke’de yarattığı sevinci ve öfkeyi, ilk müslümanlara yapılan işkence ve baskıları, Dar’un Nedve’nin boykot kararını nasıl anlatırdı? Hicretteki bekleyiş ve özlemi, Medine’deki kardeşliği, Bedir’deki kahramanlığı, Uhud’daki acıyı ve hüznü hangi manşetleri atarak duyu1449855447-6c939brurdu dünyaya.

İşte Siyer Gazetesi bu sorularla başlayan bir merakın sonucu olarak ortaya çıktı. Mehmet Emin Saraç Anadolu İmam-Hatip Lisesi 10. Sınıf öğrencilerinin katkıları ile Meslek dersleri Öğretmeni Esra Çifci Dindar rehberliğinde hazırlanan Siyer Gazetesi ilk sayısıyla yayın hayatına başladı.

İlk sayısında "İslam Öncesi Mekke" dönemini işleyen gazete aylık olarak yayınlanacak ve her ay kronolojik dönemler halinde siyer konularını ele alacak.

Hz. Peygamber'in hayatından sahneleri ve o dönemin olaylarını güncel bir dil ve yorumla ifade etmeyi amaçlayan gazete bu yönüyle alanında bir ilk olma özelliği taşıyor.

Siyer Gazetesi'ne www.siyergazetesi.org adresi üzerinden ulaşabilirsiniz. Gazete, bir öğrenci projesi olduğu için ücretsizdir. Dileyenler iletişim bilgilerini siyergazetesi@gmail.com adresine yazarlarak, kargo bedelini ödemeleri karşılığında gazeteye sahip olabilirler. Elden almak isteyenler Başakşehir Emin Saraç İmam Hatip Lisesi'ne uğrayarak alabilirler.

 

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.