İletişim Altyapımız Millileşiyor

Yeni Şafak Teknoloji Servisi olarak Barselona'da takip ettiğimiz MWC 2017 Fuarı'nda Argela standına konuk olduk. Türk Telekom iştiraki olan Argela, özellikle yazılım anlamında Türkiye'nin iletişim altyapısının millileştirilmesi için yoğun çaba harcıyor. Fuara 4 önemli projeyle katılan Argela'nın Türkiye için önemini, Argela AR-GE Teknoloji ve İnovasyon Merkezi Başkanı Dr. Metin Balcı ile değerlendirdik.

Türkiye'deki iletişim teknolojilerine yönelik olarak yazılımlar geliştiren ve iletişim teknolojilerinin millileştirilmesi için yoğun mesai harcayan Argela, MWC 2017'ye damga vuran şirketler arasında yer aldı. Türk Telekom iştiraki olan Argela, 5G'ye yönelik olarak geliştirdiği ProgRAN ile de 5G'ye yönelik en iyi AR-GE projeleri kapsamında ilk 5'e girmeyi başardı.

Fuarda Argela'yı ön plana çıkaran 4 önemli proje bulunuyor. İşte o projelerden öne çıkan konu başlıkları:

UÇTAN UCA PROGRAMLANABİLİR AĞ TEKNOLOJİLERİ

Bu proje Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın desteklediği milli ağ teknolojilerine yönelik projelerin bir alt kümesi olarak tanımlanıyor. Uçtan uca programlanabilir ağ teknolojileri programı, siber güvenlik tedbirleri ve kamu güvenliği ile acil durum anında haberleşme imkanı tanıyarak ön plana çıkıyor. Örneğin depremde veya başka bir afet durumunda, sağlık ile ilgili bir durum hasıl olduğunda, bir ambulansın olay yerinden hastaneye erişiminde ağ altyapısının otomatik olarak yönetilmesini sağlıyor.

ÇOKLU ERİŞİM ÇÖZÜMLERİ

Bu projenin birden fazla iletişim ortamından gelen bilgilerin birleştirilerek son kullanıcıya en hızlı ve en iyi şekilde servis verilmesine yönelik olarak geliştirildiği belirtiliyor. 3G, LTE, 4,5G, DSL fark etmeksizin, farklı ortamlardan gelen bilgilerin birleştirilerek, son kullanıcıya en hızlı çözümün verilmesi hedefleniyor. Bir diğer deyişler hibrit misali güç birliği yapılıyor ve internet kullanımının hızı artırılıyor.

5G AĞI İÇİN ANALİTİK ÇÖZÜMLER

Bu projede iletişim şebekelerine yönelik olarak analizler yapılıyor. Program kapsamında kapsamlı analizlerin yapıldığı ve sonuçların sergilendiği ifade ediliyor. Her iletişim teknolojisinin ayrı katmanları ve protokolleri olduğu biliniyor. Argela, buradaki tecrübesini kullanarak 5G'nin analizi konusunda öncü firmalardan biri olmayı başarıyor. Programın küresel anlamda özellikle telekom şirketlerince önem verildiği ifade ediliyor.

PROGRAMLANABİLİR RADYO ERİŞİM AĞI

Argela'nın MWC kapsamında düzenlenen GLOMO Ödülleri'nde ilk 5'e girmesini sağlayan ProgRAN projesi, baz istasyonlarını akıllı ve kontrol edilebilir hale getirmeyi hedefliyor. Bu sayede baz istasyonlarının kontrol edilebilir hale getirileceği ifade ediliyor.

Kaynak: yenisafak.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.