İl İl Ramazan Hazırlıkları Başladı

Bursa, Eskişehir, Balıkesir, Çanakkale, Kütahya, Yalova ve Bilecik'te belediyelerin ramazan hazırlıkları devam ediyor.

Bursa Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamaya göre, ilk orucun tutulacağı 27 Mayıs Cumartesi gününden itibaren 60 bin aileye erzak dağıtılacak.

Belediye ayrıca kentin çeşitli bölgelerinde oluşturacağı noktalarda günde ortalama 12 bin kişiye iftar imkanı sunacak. Fomara'daki Aşevi ile Emirsultan, Uludağ Üniversitesi, Alemdar, Çınarönü, İlahiyat Fakültesi, Tayakadın Mahallesi, Kızılay Yurdu ve çeşitli ilçelerde kurulacak 10 ayrı noktada vatandaşlara iftar verilecek.

Eskişehir

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı süresince aşevinden yoksullara yönelik yemek yardımını sürdürecek, çeşitli iftar ve konser programları düzenleyecek.

Engelli dernekleri ile başlayacak iftar programlarını sırasıyla muhtarlar, şehit ve gazi aileleri, basın ve amatör spor kulüpleri izleyecek. Ramazan şenlikleri kapsamında, büyük parklardan Kentpark ve Sazova'da konserler yapılacak.

Balıkesir

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, bu yılki ramazan etkinliklerini Avlu Balıkesir’de gerçekleştirecek.

Avlu Balıkesir’de yeri olan Ticaret Odası’nın üst katında 29 gece boyunca vatandaşlara, engellilere, şehit yakınlarına, muhtarlara, engellilere, belediye çalışanlarına ve benzeri topluluklara iftar verilecek.

Her gece 20 ilçeden otobüslerle 100 kişi Avlu Balıkesir’e taşınacak. İlahi ve musiki dinletilerinin yapılacağı etkinliklerin yanı sıra cazibe merkezi haline getirilmek istenen Avlu Balıkesir’e 42 stant açılacak.

Çanakkale

Çanakkale Valiliği, ramazan ayında bir gün şehit aileleri ve gazilerle bir araya gelip, iftar yapacak.

Belediye de ay boyunca kentteki 7 mahallede iftar verecek. Belediye yoksul ve ihtiyaç sahibi ailelere ramazan ayı süresince evlerine iftar için yemek servis edecek.

Yalova

Yalova'da, belediye muhtaç 250 aileye yemek dağıtımını sürdürecek, 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı'nda kurulan feshanede ramazan ayı boyunca çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Yalova İHH Derneği aşevinde 300 kişiye, Hacı Hayriye Camisi'nde ise Hacı Hayriye Hanım'ın torunları her gün bin 400 kişiye iftar verecek.

Kütahya

Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, yaptığı açıklamada, her gün kent merkezinde yaklaşık 3 bin kişilik iftar sofraları kurulacağını bildirdi. Gezici iftar sofrasının da olacağını belirten Saraçoğlu, şunları kaydetti:

"Önceki yıllarda olduğu gibi bu yıl da iftar sofrası geleneğini sürdüreceğiz. Kent merkezinde Gaybi Efendi Mahallesi'ndeki kapalı pazaryerinde her gün yaklaşık bin 500 kişilik iftar sofrası kuracağız. Bunun dışında 65 mahallemizde günde iki mahalle olmak üzere gezici iftar organizasyonları da yapılacak. Mahallelerimizde düzenlenecek iftar programlarında da yaklaşık bin 500 kişilik iftar sofraları kurulacak. Ramazan süresince akşamları sosyal ve kültürel etkinliklerimizde olacak. Kentin simge yerlerinde ramazan programlarımız olacak."

Bilecik

Bilecik Belediyesince ramazan ayı boyunca Belediye Kültür Sitesi'nde iftar ve sahur programları gerçekleştirilecek.

Bunun yanında 11 mahallede iftar etkinlikleri düzenlenecek, mahallelerde ramazan mukabeleleri yapılacak. Yaklaşık bin kişilik iftar, 500 kişilik de sahur sofraları kurulacak.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.