İhtiyaç Sahiplerine 'temizlik Evi'

Bosna Hersek'te faaliyet gösteren "Merhamet" İnsani Yardım Derneği tarafından yürütülen proje kapsamında açılan Temizlik Evi, yüzlerce evsiz ve ihtiyaç sahibine ücretsiz olarak banyo yapma, yemek yeme ve sağlık hizmetlerinden faydalanma imkanı sunuyor.

"Merhamet İnsani Yardım Derneği Başkanı Hajrudin Sahic, derneğin yardıma muhtaç kişilere el uzatmak amacıyla kurulduğunu belirterek, Bosna Hersek'te yaşanan son savaştan bugüne çok sayıda yardım projesini hayata geçirdiklerini söyledi.

Sahic, hayata geçirdikleri projelerin en önemlilerinden biriyle de imkanı olmayanlara temel ihtiyaçlarını sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek, "Amacımız, banyo yapma imkanı olmayan, saçını kestiremeyen, sağlık kontrolüne gidemeyen ve bir evi olmayan bu kişilere saydığım hizmetleri sunmak." dedi.

Derneğin Travnik'teki binasının Temizlik Evi'ne dönüştürülmesinde, Travnik Belediyesinin yanı sıra çok sayıda kurum ve kuruluşun kendilerine yardım ettiğini aktaran Sahic, projenin gelecekte diğer şehirlerde de gerçekleşeceğini kaydetti.

Sahic, Travnik'te evsizlere yaşayabilecekleri bir alan sağlamak için çalışmalarına devam ettiklerini dile getirerek, "Bulunduğumuz yerin yakınlarında garaj ve harabe binalar var. Bunları satın alarak, kötü şartlarda yaşam mücadelesi veren 10 evsizin yerleştirilebileceği alanlara dönüştürmeyi hedefliyoruz." dedi.

BANYO YAPABİLMEK İÇİN BURAYA GELİYORLAR

Temizlik Evi'nde sunulan hizmetlerden faydalanmak için gelen Donji Vakuflu Smajo Karalic, eşi ve zihinsel engelli oğlu ile bir oda içinde yaşadıklarını anlatarak, banyo yapabilmek için buraya geldiğini söyledi.

Karalic, derneğin sunduğu imkanlar sayesinde sağlık kontrolünden geçtiğini ve karnını doyurduğunu belirterek, "Aylık gelirim yaklaşık 150 avro. Bu ev bize çok yardım ediyor. Yemekler güzel. Tek dileğim yaşadığım yerde de banyo olması. Oldukça eski bir evde yaşıyorum. Su olmadığı için banyo da yok." diye konuştu.Smajo Karalic'in yedi aylık hamile eşi Mirnesa Karalic de doktor kontrolü için buraya geldiğine işaret ederek, banyo yapabileceği ve ısınabileceği bir yer olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Travnikli eski asker Zlatko Jovanovic de dokuz kişilik ailesini doyurabilmek için her gün buradan yemek aldığını anlatarak, "Herhangi bir geçim kaynağım yok. Yaşadığım yerde ne tuvalet ne banyo var. Duvarlar nemli. Kötü durumdayım." diye konuştu.

Şubat ayında 104. kuruluş yılını kutlayan Merhamet, Bosna Hersek genelinde günde 10 bin kişilik yemek dağıtıyor.

Merhamet, son zamanlarda gerçekleştirdiği projelerle Bosna Hersek sınırlarını aşarak Somali, İran, Pakistan, Filistin, Suriye ve Haiti'de bulunan ihtiyaç sahiplerine yardım göndermeye başladı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.