İftar Sonrası Sakız Çiğnemenin Faydaları

Sağlıklı bir Ramazan geçirmek için iftar sonrası sakız çiğnemek iyi bir fikir olabilir.

SAKIZ ÇİĞNEMEK ORUCU BOZAR MI?

Ramazan sofrası iftariyelikleri, tatlıları derken sindirim ve kilo sorunu yaşamanız oldukça normal. İşte tam da bunun için Ramazan'da size destek olacak küçük bir atıştırmalık var; hem ucuz hem ulaşılması kolay, sakız. Dünyanın farklı ülkelerinde yapılan araştırmalara göre, sakız çiğnemenin sağlık açısından faydaları olduğu bilimsel olarak ispatlanmış durumda.

PSİKOLOJİK FAYDA

Sakızın sağlığa faydaları arasında en önemlisi psikolojik fayda. Uzmanlar sakız çiğnemenin belleği geliştirdiğini belirtiyorlar. İngiltere New Castle'da bulunan Northumbria Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre; sakız çiğnemenin kişilerin öğrenme, akılda tutma ve yeniden hatırlama konularındaki yeteneklerini geliştiriyor.

SAKIZ STRESİ AZALTIYOR

Sakız çiğnemek, aynı zamanda konsantrasyonu ve motivasyonu arttırıp, sakinleşip rahatlamaya, stresi, gerginliği azaltmaya yardımcı oluyor. İftardan sonra kalan işlerinize göz atmak, ders çalışmak için motivasyonunuzu sakız çiğneyerek arttırın.

SAKIZ ÇİĞNEMEK SİGARA İÇME İSTEĞİNİ AZALTIYOR

Sakızın bir diğer olumlu etkisi, iftardan sonra hemen bir sigara yakanlar için. Ağzı oyaladığı için, sakız çiğneyerek sigara içme isteğinizi ertelemeniz mümkün.

SAKIZLA HAFIZANIZ GÜÇLENSİN

Sakız çiğnemek çene hareketlerine neden olduğundan hafızanın güçlenmesine yardımcı oluyor.

SAKIZ ÇİĞNEMEK KİLO VERDİRİYOR

İftar sofralarında alınan kalorilere dur demenin bir yolu da, sakız çiğnemek. Sakız çiğnemek, iştahı azaltır ve sürekli yemek düşünme güdünüzü ortadan kaldırır. Böylece kalori yakmaya ve kilo vermeye başlarsınız.

SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENE KOYAR

Özellikle Ramazan ayında uzun saatler aç kalıp bir anda yemeğe yüklenmek, bir takım bağırsak sorunlarına neden olabiliyor. Tam da bunun için, sakız destekçiniz olabilir. Sakız çiğnemek, bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlar. Böylece sindirim sisteminiz düzene girer ve bağırsaklarınız sistemli çalışmaya başlar. Sakız, bağırsak hareketlerini arttırmaya yardımcı olur.

SAKIZ REFLÜ DÜŞMANI

Düzensiz ve sağlıksız beslenmeyle artan reflü sorununun da çaresi sakızda; ağız kuruluğuna karşı tükürük üreten sakız, mideden ağıza doğru reflü oluşmasını önlemeye yardımcı oluyor.

KAN AKIŞINI HIZLANDIRIR

Beyne giden kan akışını arttırdığı için sakız çiğnemek, çabuk kavrama ve öğrenme gibi yetilerinizi de geliştirebiliyor.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

Sakız çiğnemek ağız temizliği açısından da oldukça önemli. Yemeklerden sonra 20 dakika gibi bir süre sakız çiğnemek, çürük oluşum riskini azaltıyor.

YÜZ EGZERSİZLERİ

Gençleştirici kremleri, kırışık önleyicileri çöpe atın; sakız çiğneyin. Sakız çiğnemek, yüz kaslarınızı her daim canlı ve güçlü tutacaktır.

Kaynak: Yeni Şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.