Huzur ve Mutluluğunuz Nasıl Elde Edilir?

İnsanın hayatta en çok muhtaç olduğu, aradığı şey huzur ve mutluluktur. Bazı kurallara riayet ederek bunu yakalayabilirsiniz. İşte 10 altın kural...

İnsanın hayatta en çok muhtaç olduğu, aradığı şey huzur ve mutluluktur. Bazı kurallara riayet ederek bunu yakalayabilirsiniz. İşte 10 altın kural:

1. İman, üzüntüleri giderir, kederleri dağıtır. O muvahhitlerin gözünün aydınlığı, bidlerin tesellisidir.

İmanlarını bir kat daha arttırsınlar diye müminlerin kalplerine güven indiren O’dur. Göklerin ve yerin orduları Allah’ındır. Allah bilendir, her şeyi hikmetle yapandır.” – Fetih Suresi; 4. Ayeti Meali

2. Geçen geçmiştir, giden gitmiştir. Artık geçip gideni düşünme, çünkü o gitmiştir, bitmiştir.

Eğer onlar da sizin inandığınız gibi inanırlarsa doğru yolu bulmuş olurlar; dönerlerse mutlaka anlaşmazlık içine düşmüş olurlar. Onlara karşı Allah sana yeter. O işitendir, bilendir.” – Bakara Suresi; 137. Ayeti Meali

3. Kesinleşmiş kadere ve taksim edilmiş olan rızka razı ol. Her şey kaderin içindedir. Üzülmeyi bırak.

Gerçekten biz, her şeyi bir ölçü ve dengede yarattık.” – Kamer Suresi; 49. Ayeti Meali

4. Şunu bil ki kalpler Allah'ı anmakla huzur bulur, günahlar O'nu anmakla dökülür, gaybı bilen Yüce Allah bundan razı olur ve sıkıntılar onunla dağılır.

Onlar, inananlar ve kalpleri Allah’ı anmakla huzura kavuşanlardır. Biliniz ki, kalpler ancak Allah’ı anmakla huzur bulur.” – Ra’d Suresi; 28. Ayeti Meali

5. Korkulan şeylerin çoğu olmaz. Duyulan kötü şeylerin çoğu gerçekleşmez. Allah yeter; O gözetir, yardım eder.

İnsan hayra dua eder gibi şerre dua eder. İnsan çok acelecidir.” – İsrâ Suresi; 11. Ayeti Meali

6. Gerekli ve faydalı olmadıkça insanlara karışma. Evinde otur ve kendi işine bak. İnsanlara karışmayı en aza indir.

Evlerinizde oturun. Önceki cahiliye dönemi kadınlarının açılıp saçıldığı gibi siz de açılıp saçılmayın. Namazı kılın, zekâtı verin. Allah’a ve Resûlüne itaat edin. Ey Peygamberin ev halkı! Allah, sizden ancak günah kirini gidermek ve sizi tertemiz yapmak istiyor.” – Ahzâb Suresi; 33. Ayeti Meali

7. En güzel arkadaş kitaptır. Geceleri kitap oku, ilimle ve marifetle arkadaş ol.

De ki: ‘Hiç bilenlerle bilmeyenler bir olur mu?’ Ancak akıl sahipleri öğüt alırlar.” – Zümer Suresi; 9. Ayeti Meali

8. Namazı terk etme, cemaate devam et, mescitlerde çokça otur. Mutlu olmak için namazı vakti girer girmez kılmaya kendini alıştır.

Rabbim! Beni namaza devam eden bir kimse eyle. Soyumdan da böyle kimseler yarat. Rabbimiz! Duamı kabul eyle.” – İbrahim Suresi; 40. Ayeti Meali

9. Başına gelen sıkıntıdan dolayı sızlanma. Şüphesiz o, senin kalbini kuvvetlendirir, sağlığının zevkini tattırır, seni cesaretlendirir, dereceni yükseltir, sabrını ortaya çıkarır.

Andolsun ki sizi biraz korku ve açlıkla, bir de mallar, canlar ve ürünlerden eksilterek deneriz. Sabredenleri müjdele.” – Bakara Suresi; 155. Ayeti Meali

10. 'La havle ve la kuvvete illa billah' zikrini çokça tekrarla. Çünkü bu, senin içini ferahlatır, halini düzeltir. Ağır yükleri onunla taşır ve Allah'ı razı edersin.

Bağına girdiğinde ‘Mâşaallah! Kuvvet yalnız Allah’ındır’ deseydin ya!. Eğer benim malımı ve çocuklarımı kendininkilerden daha az görüyorsan, belki Rabbim bana, senin bağından daha iyisini verir. Seninkinin üzerine de gökten bir afet indirir de bağ kupkuru ve yalçın bir toprak hâline geliverir.” – Kehf Suresi; 39-40. Ayetleri Meali

BONUS  'Senin göğsünü genişletmedik mi?' ayetini iyi düşün. Sıkıntılı anlarda bu ayeti ve bulunduğu sureyi hatırla. Bil ki kriz zamanlarının en büyük ilacı bu suredir.

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla,

(Ey Muhammed!) Senin göğsünü açıp genişletmedik mi?

Belini büken yükünü üzerinden kaldırmadık mı?

Senin şânını yükseltmedik mi?

Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır.

Gerçekten, güçlükle beraber bir kolaylık vardır.

Öyleyse, bir işi bitirince diğerine koyul.

Ancak Rabbine yönel ve yalvar.

– İnşirâh Suresi

Kaynak: Yeniakit

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.