Huzem'le Türkiye Hadis Birincisi Oldu

RÖPORTAJ

Hüdayi Uzaktan Eğitim Merkezi’nin [HUZEM] en genç öğrencisi Mustafa Kağan Göksu, yaşıtlarına örnek olacak davranışlara sahip bir öğrenci. Okul derslerindeki başarılarını dini eğitimde kendi kendisini geliştirerek devam ettiriyor. Son olarak katıldığı Ufka Yolculuk Hadis yarışmasında tüm soruları doğru bilerek Türkiye birincisi oldu. Kendisiyle HUZEM’i ve dini eğitimi hakkında konuştuk.

Röportaj: Abdullah Güner

Hüdayi Uzaktan Eğitim Merkezi’nin (HUZEM) en genç öğrencisi 9 yaşındaki Mustafa Kağan Göksu, Ufka Yolculuk Hadis yarışmasında tüm soruları doğru bilerek 150 bin kişi arasında Türkiye birincisi oldu.

Mustafa Kağan, özel okul bursluluk sınavında da derece yaptı fakat namaz kılınacak mekânı olmadığı için 22 bin liralık hakkından kendi isteğiyle feragat etti.

Annesi HUZEM öğrencisi olan Mustafa; okumayı çok seviyor, araştırıyor, kendi kendine öğreniyor. Uzaktan eğitim yoluyla annesinin aldığı eğitime kendi isteğiyle katılarak HUZEM öğrencisi oluyor.

Hem hoca hem doktor olmak isteyen Mustafa Kağan Göksu ile hem HUZEM’i hem de dini eğitimi hakkında konuştuk.

Öncelikle seni tanıyabilir miyiz?

Adım, Mustafa Kağan Göksu. Ankara da yaşıyorum. 2007 doğumluyum. İlkokul 3. sınıfa gidiyorum. İki kardeşiz ve üçüncü kardeşimiz geliyor inşallah. Onu bekliyoruz. Okumayı gerçekten gerekli şeyleri okumayı ve tabi ki kitapları çok seviyorum.

HUZEM'le nasıl tanıştın? 

Annem HUZEM’in öğrencisi. Ben de onunla çeşitli zamanlarda dersleri izleyerek tanıştım.

9 yaşında olmana rağmen HUZEM'de İslami ilimler eğitimi alıyorsun. Dersler sana ağır gelmiyor mu?

Dersler bana ağır gelmiyor. Evet, arada bilmediğim cümlelerle karşılaşıyorum ama bilmediklerimi sorup öğreniyorum.

HUZEM’de neler öğrendin ve en çok hangi eğitimler hoşuna gitti?

Bunun cevabı oldukça uzun. Kısa sürede çok fazla şey öğrendim. Tefsir, hadis, ilmihal, tasavvuf, siyer, akaid tüm dersler hakkında genel bir bilgi sahibi oldum. Kaynaklar ve notlardan okuyarak öğrendiklerimi kalıcı hale getirmeye çabalıyorum. Daha öncesinde okumuş olduğum kitaplar ile dinlediğim sohbetlerle derslerde öğrendiklerim birleşti.

İlim öğrenmenin yaşla ilgili olmadığını düşünüyorum. En çok akaid dersini sevdim. Ebubekir Sifil hocayı daha önceden de takip ediyordum. İslam'a karşı yapılan güncel saldırıları anlattığı için derse daha fazla ilgim arttı. Kur’ân-ı Kerim’i şimdiki zamana göre değiştirmek istemeleri, hadislere yapılan saldırılar gibi konularda bizi uyarıyor. Ben de bunları düzeltmek için çalışmak istiyorum. Kur’ân-ı Kerim’imizde hadislerimizde sahipsiz değildir. Ayrıca yaşıma göre garip gelmesin ama oryantalistler hakkında da bilgi sahibiyim.

“Ufka Yolculuk” hadis yarışmasında Türkiye derecesi aldın. Neler hissediyorsun?

Mutluyum. Sonucu öğrenince ağladım ve şükür secdesi yaptım. Ama asıl mutluluğum hadisleri öğrenmek oldu.

Mustafa Kağan'ın 22 bin liralık bursu kazandığı sınav ve hadis yarışması sonucu

Dini eğitimle alakalı çocuklara yönelik nelerin yapılmasını istersin?

Dini eğitimle alakalı çok fazla eksik var. Camiler ve Kur’ân Kursları bu eksiği tamamlamıyor bence. Evet, Kur’ân’ı okumayı öğreniyoruz ama hayatımıza geçiremiyoruz. Yazın camideki kurstan kaçmak zorunda kaldım. Çünkü çok güzel
Kur’ân okuyan çocuklar kötü kötü konuşabiliyorlar. Bu da büyük bir sorun demek. Çocuklara normal eğitimin

yanında bir meslek gibi değil ama İslam'ı anlatan dersler de verilmeli. Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) sünnetine uygun bir eğitim programı olmalı. Din bilgisi gibi değil gerçek hayat gibi. Sınıf geçmek için değil sırat geçmek için olmalı. Yaşımıza uygun HUZEM gibi eğitimler olabilir.

Ayrıca başka bir isteğim daha var: Rahat namaz kılabilme imkânı. Kışın öğle namazı için okul yakınındaki kırtasiyeye gitmek ve yazında cuma namazı için okula hiç gidememek beni üzüyor. Namaz için her fedakârlığa değer elbette. Söylemek istediğim namaz kılma imkânı okullarda kısıtlı olmamalı. Bu gibi temel ihtiyaçların da karşılanması gerekli. Yapılması gerekenler özellikle çocuklar için çok fazla ama sanırım bu kısmı pek önemsemiyorlar.

Hedefinde ne var? Neler yapmak istiyorsun bu hayatta?

İlim öğrenmek ve öğrendiğimle amel etmek istiyorum. Hem hoca hem doktor olmak istiyorum. İnsanları maddi ve manevi hastalıklardan kurtarmanın bir yolu olduğunu düşünüyorum. İmkânsız değil bence.

Son olarak HUZEM’de verilen eğitim hakkında neler söylemek istersin?

HUZEM çok güzel bir eğitim programı. İnsanların bu eğitimi ilerleyen yaşlarda değil çok erken yaşlarda almaları gerektiğini düşünüyorum. Çünkü bu bilgiler bizim yol göstericilerimiz, hayat kılavuzumuz. Beni HUZEM’e aldıkları için teşekkür ediyorum. Derslerimde başarılı olmak için çok çalışıyorum.

HUZEM hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.