Hüdayi Türbesi Açıldı!

Vatandaşların en sık ziyaret ettiği mekanlardan Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi, yaklaşık iki yıl süren restorasyonun ardından Kültür ve Turizm Bakanı Çelik'in de katıldığı törenle açıldı.

İstanbul'da mübarek gün ve aylarda vatandaşların en sık ziyaret ettiği mekanların başında gelen Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi, yaklaşık iki yıl süren restorasyonun ardından törenle açıldı.

"İSTANBUL'UN MEKKE VE MEDİNE İLE OLAN BAĞI"

Açılışta konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, ramazan ayında bu tür bir açılışı yapıyor olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, vatandaşların ramazanını tebrik etti.

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi ile dün açılan Eyüp Sultan Türbesi'nin önemine vurgu yapan Ömer Çelik, "Açılışlar, İstanbul'un Mekke ve Medine'yle manevi bağını gösteren açılışlardır. Bunların bu şekilde korunuyor ve restore ediliyor olması milletimizin buna olan ihtimamını gösteriyor. Hem Eyüp Sultan Hazretleri hem de Aziz Mahmud Hüdayi Hazretleri, İstanbul'un Hz. Peygamber'le olan bağını gösteriyor. Bu mekanlar, İstanbul ile Mekke ve Medine arasındaki sarsılmaz bağı gösteriyor. Açılışın bugüne denk geliyor olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum" diye konuştu.

İstanbul Türbeler Müze Müdür Vekili Mustafa Küçükaşçı ise mekanın tarihi geçmişi hakkında bilgiler verdi.

DUÂYI İSTANBUL MÜFTÜSÜ RAHMİ YARAN YAPTI

Türbenin sanat tarihi bakımından çok önemli olduğunu dile getiren Küçükaşçı, "Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında süslemeler yapıldı. En son yapılan restorasyonda bu ortaya çıktı. 2013'te buranın restorasyonu başladı. Buralar hem ibret almak hem de geçmişle bağ kurmak için önemli mekanlardır. İç süslemeleri bakımından buraya sahip çıkıldı. İçeride tarihi avizesi var, diğer tarafta da bir kuyu mevcut. Onun da tahlilleri yapılıyor. Olumlu sonuç çıkarsa insanların istifadesine sunulacak" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından Kur'an-ı Kerim tilaveti ve İstanbul Müftüsü Rahmi Yaran'ın duasıyla türbe ziyarete açıldı.

Açılışa, İstanbul Valisi Vasip Şahin, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı yöneticileri ve vatandaşlar katıldı.

HÜDÂYİ HAZRETLERİ'NİN SEVENLERİNE DUÂSI

Azîz Mahmûd Hüdâyî Hazretleri'nin Sultan I. Ahmed Han'ın talebi üzerine yaptığı duâ:

"Yâ Rabbî! Kıyâmete kadar bizim yolumuzda bulunanlar, bizi sevenler ve ömründe bir kerre türbemize gelip rûhumuza Fâtiha okuyanlar bizimdir... Bize mensub olanlar, denizde boğulmasınlar; âhir ömürlerinde fakirlik görmesinler; îmânlarını kurtarmadıkça ölmesinler; öleceklerini bilsinler ve haber versinler ve de ölümleri denizde boğularak olmasın!.."

Aziz Mahmud Hüdayi Türbesi, Ramazan ayı boyunca türbe her gün 06:00 - 22:30 saatleri arasında ziyaretçilere açık.

IMG_6117

1093-aziz-mahmut-hudayi-turbesi-ziyarete-acildi-uskudar-fotogaleri_800x600

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.