Her Bulduğunuz Mobil Uygulamayı Yüklemeyin!

Siber Güvenlik Uzmanı Halil Öztürkci, mobil uygulamalar ile ilgili olarak, "iOS'da uygulamalar Apple tarafından ciddi güvenlik kontrolünden geçiriliyor, risklerin büyük çoğunluğu Android tarafında." dedi.

Siber Güvenlik Uzmanı Halil Öztürkci, "iOS'ta uygulamalarda Apple işi sıkı tutuyor, risklerin büyük çoğunluğu Android tarafında. Yüklediğiniz bir uygulama bankacılık sitesine giriş yaparken kimlik doğrulaması için size gönderilen şifreyi haberiniz olmadan başka birine gönderip sizin gelen kutunuzdan silebiliyor." dedi.

Konuya ilişkin açıklama yapan Öztürkci, uygulama pazarını domine eden iOS ve Android olmak üzere iki market bulunduğuna dikkati çekti. iOS'ta uygulamaların Apple tarafından ciddi bir güvenlik kontrolünden geçirildiğine işaret eden Öztürkci, bu nedenle iOS kullanıcıları için aslında çok endişe edecek bir durum olmadığını söyledi.

RİSKLERİN BÜYÜĞÜ ANDROİD'DE

Apple'ın bu işi çok sıkı tuttuğunu bildiren Öztürkci, Android tarafında işlerin biraz daha sıkıntılı olduğunu, Google'ın markete koyulan uygulamaları Apple kadar sıkı kontrol etmediğini belirterek, risklerin büyük çoğunluğunun Android tarafında bulunduğunu söyledi.

HER BULDUĞUNUZ UYGULAMAYI YÜKLEMEYİN

"Her bulduğunuz uygulamayı telefonunuza yüklemeyin." uyarısında bulunan Öztürkci, şöyle devam etti:

"Sizin telefonunuzdaki mailleri okuyabilir, lokasyon bilginizi alabilir, mikrofon açıp ortam dinlemesi yapabilir, telefonlarınızın arasına girip konuşmalarınızı kaydedebilir, size gelen SMS'leri kopyalayabilir hatta SMS'leri kendisi de yanıtlayabilir. Bu geçmişte karşımıza çıktı.

Bankacılık sitesine siz giriş yapmak istediğinizde, özellikle cep telefonuna gelen, kimlik doğrulama için kullanılan şifrenin sizin hiç haberiniz olmadan, zararlı kod tarafından okunup saldırgana gönderildiğini ve sizin SMS kutunuzdan silindiğini biliyoruz. Yani sizin hiç haberiniz olmadan yüklediğiniz bir uygulama size gelen SMS'i başka birine gönderiyor ve sizin telefonunuzdan bu SMS'i siliyor. Bunun örneğini gördük."

HIRSIZLIK VE ŞANTAJ VAR

Zararlı uygulamaların kişilerin lokasyon, mail, güvenlik bilgilerine ulaşarak kişi profilini çıkarıp belli yerlere gönderebileceğini anlatan Öztürkci, en basitinden hırsızlık şantaj gibi durumlarla karşılaşılabileceğini, kullanıcıların ortam dinlemesi yapılarak kişisel ve şirket verilerinin başkalarıyla paylaşılabileceğini aktardı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.