'helal Gıda Fuarı' Başlıyor

G20’den sonra Türkiye’de yapılacak en büyük ekonomi zirvesi içinde yer alan Helal Expo Fuarı, 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek. Fuar, kongre, sempozyum, çalıştay ve şuralarla birlikte ulusal-uluslar arası gıda profesyonelleri ve devletin zirvesini bir araya getirecek.

Her yıl yüzde 100 büyüyen helal gıda pazarı, bu yıl 22-25 Ekim 2015 tarihleri arasında, ICC (İstanbul Kongre Merkezi)’de iş potansiyelini artıracak. G20’den sonra Türkiye’deki en büyük ekonomi zirvesi olması planlanan fuar, Dünya Helal Konseyi'ni de Ekim ayında ülkemizde ağırlayacak.

Helal Gıda” pazarında denetimin şart olduğunu belirtirten yetkililer, dünyada güvenilir sertifika verenlerin Dünya Helal Konseyi'ne akredite olmasının önemine değiniyor.

TÜRKİYE'DE HELAL GIDA PAZARI YÜZDE 100 BÜYÜYOR

Gıdadan giyime ilaçtan turizme geniş bir sektörü barındıran helal pazarının dünyadaki büyüklüğünün 860 milyar doları aştığı belirtiliyor. 2 milyar Müslüman'ın yaşadığı dünyada bu hacmin önümüzdeki 10 yılda 2 trilyonu bulması bekleniyor. Türkiye'de ortalama 15 milyar dolara yaklaşan helal gıda pazarı, her yıl yüzde 100 büyüyor. İç pazarın bu yıl yaklaşık 30 milyar doları bulacağı, ihracat tarafında ise hızlı büyüme yaşanacağının altı çiziliyor.

Dıscover Events Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Ete; "Türkiye'de toplam gıda ihracatının yüzde 30'unu helal sertifikalı ürünler oluşturuyor. Gıda ihracatı her yıl yüzde 10 büyürken helal sertifikalı ürünlerin ihracatı yüzde 70 artıyor. Önümüzdeki 10 yıllık süreçte gıda ihracatında helal sertifikalı ürünlerin payının yüzde 70'i bulacağı öngörülüyor" diyor. Helal sertifikası alan şirketlerin satışlarının ikiye katlandığını belirten Ete, bu sebeple helal sertifikasının rant kapısını aralama riskine de dikkat çekiyor.

DÜNYA HELAL KONSEYİ'NE TÜRKİYE'DE SADECE GİMDES ÜYE

Helal sertifikalı ürünlerde rantın önüne geçmek için sertifikayı verenlerin de denetlenmesi gerektiğini vurgulayan Yunus Ete, "Bu amaçla Dünya Helal Konseyi kuruldu. Bu konsey sertifika veren tüm dernek, kurum ve kuruluşları denetliyor. Bunun için konseyin üyeliğe kabul onayı vermesi gerekiyor. Türkiye'de ‘Dünya Helal Konseyi’ne sadece GİMDES üye.diyerek sözlerine şöyle devam ediyor: “Dünya Helal Konseyi'ni 22-25 Ekim’de gerçekleştireceğimiz Helal Expo Fuarı'na getirmeye hazırlanıyoruz. Türkiye’de helal gıda ihracatı hızla yükseliyor. Ancak Endonezya, Malezya gibi ülkeler sadece Dünya Helal Konseyi'ne akredite olmuş kurumların sertifikasını kabul ediyorlar. Bu nedenle zirve büyük önem arz ediyor."

Helal Ürünler Fuarı’nın G20'den sonra Türkiye'de yapılacak en büyük ekonomi zirvesi olduğunu; fuar, kongre, sempozyum, çalıştay, şuranın bir arada gerçekleştirilecek.

Helal Expo Fuarı ile İstanbul kongre vadisinde eşzamanlı olarak Helal Gıda Zirvesi, KOBİ Zirvesi, Tüm Expo Fuarı ve Tüm İnovasyon Teknolojileri Fuarı birlikte düzenleniyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.