Hz. Ebubekir’den (r.a) Çarpıcı Ölüm Hatırlatması

Peygamber Efendimizin (s.a.v) en sadık dostu, mağara ve hicret arkadaşı, ümmet-i İslam'ın ilk halifesi ve takvası, zühdü ile tüm müslümanlara örnek Hz. Ebubekir'den (r.a) çarpıcı ölüm hatırlatması...

Hazreti Ebu Bekir (r.a.) buyurdular “Hani nerede ülkeler idare eden ve imar eden hükümdarlar? Geçip gittiler, isimleri unutuldu. Bir hiç oldular. Allah onların yerine başka nesiller bıraktı. Onların her türlü arzu ve isteklerine son verdi. Amelleri kendilerinin, dünya ise başkalarının dünyası…”

Asım b. Ady’den (r.a.): Hazret-i Ebû Bekir bir seferinde ayağa kalkarak Allah’a hamd ü senadan sonra buyurdu ki: Allahü Teâlâ sadece kendi rızası için yapılan amelleri kabul eder. Onun için siz de amellerinizde Allah’ın rızasını isteyiniz. Bilmiş olun ki amellerinizde samimi olursanız, Allah’a itaat etmiş, hatadan kurtulmuş, vazifelerinizi yapmış olursunuz.

ÖLENLERİNİZDEN İBRET ALINIZ

Ey Allah’ın kulları! Ölenlerinizden ibret alınız. Sizden öncekilerin durumlarını düşününüz, dün neredelerdi, bugün neredeler? Hani nerede zalimler? Nerede harp meydanlarında zafer ve

savaşçılıklarıyla ün yapmış olanlar? Zaman, onların da hakkından geldi. Toprak olup gittiler. Aleyhlerinde de çok şeyler konuşuldu. Kötü kadınlar, kötü erkeklere, kötü erkekler de, kötü kadınlara yaraşır.

HANİ NEREDE ÜLKELER YÖNETEN HÜKÜMDARLAR

Hani nerede ülkeler idare eden ve imar eden hükümdarlar? Geçip gittiler, isimleri unutuldu. Bir hiç oldular. Allah onların yerine başka nesiller bıraktı. Onların her türlü arzu ve isteklerine son verdi. Amelleri kendilerinin, dünya ise başkalarının dünyası. (İbn-i Ebi’d Dünya, Kitabü’l Hayr. İbn-i Asakir, Kenzü’l Ummal)

HANİ NEREDE GÜZEL YÜZLÜ KİMSELER? HEPSİ TOPRAK OLDULAR

Onların yerlerine biz kaldık. Eğer onlardan ibret alırsak, kurtulanlardan oluruz. Gurura kapılır, kendimizi aldatırsak, biz de onlar gibi oluruz. Nerede o güzel yüzlü kimseler, gençliği ile böbürlenenler? Toprak oldular, yaptıklarından pişman oldular. Nerede şehirler kuran, etrafını surlarla çevirip orada hayret verici eserler yapanlar? Onlar da yaptıklarını kendilerinden sonra gelenlere bıraktılar. İşte meskenleri bomboş, kendileri ise kabrin karanlıklarında. Onların hiç birinde bir varlık eseri veya en ufak bir ses duyuyor musunuz?

Oğullarınızdan ve kavimlerinizden tanıdıklarınız neredeler? Ecelleri yakaladı. Ölümden sonra bedbaht veya mes’ûd oldular. Biliniz ki sizler muhtaç olan kullarsınız. Allah katında olanlara ancak O’na itaat ederek ulaşılır. (Taberânî, Tarih, 2/460) Allah’ın selâmı ve rahmeti ve bereketi onun üzerine olsun.

Kaynak: Sadık Dana, İslam Kahramanları 1, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

HZ. EBUBEKİR (R.A.) KİMDİR?

Hz. Ebubekir (r.a.) Kimdir?

HZ. EBUBEKİR (R.A.) İLE İLGİLİ AYET VE HADİSLER

Hz. Ebubekir (r.a.) ile İlgili Ayet ve Hadisler

HZ EBUBEKİR (R.A) NASIL MÜSLÜMAN OLDU?

Hz Ebubekir (r.a) Nasıl Müslüman Oldu?

HZ. EBUBEKİR’DEN (R.A) ÇARPICI ÖLÜM HATIRLATMASI

Hz. Ebubekir’den (r.a) Çarpıcı Ölüm Hatırlatması

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.