Harçlıklarıyla Sokaktaki Akranlarının Ayağını Isıtıyorlar

Şanlıurfa’da lise öğrencileri, “Üşüyen Ayak Kalmasın” projesi kapsamında harçlıklarıyla maddi durumu iyi olmayan akranlarına istedikleri ayakkabıyı alıyor.

Şanlıurfa’da lise öğrencileri sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında sokak sokak dolaşarak karşılaştıkları ihtiyaç sahibi akranlarına ayakkabı hediye ediyor.

“ÜŞÜYEN AYAK KALMASIN”

Merkez Karaköprü ilçesinde bulunan Hatice Kübra Kız Anadolu İmam Hatim Lisesi Fen ve Sosyal Bilimler Proje Okulu öğrencileri tarafından sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında “Üşüyen Ayak Kalmasın” projesi uygulanıyor.

Öğrenciler, proje kapsamında kentin arka sokaklarındaki mahalleleri gezerek ihtiyaç sahibi akranlarını tespit ediyor. Önce karşılaştıkları arkadaşlarıyla sohbet eden öğrenciler daha sonra ise akranlarını ayakkabı almak için mağazaya davet ediyor.

Okulun aracıyla mağazaya götürülen ihtiyaç sahibi öğrenciler, burada kendi istedikleri modelde ve renkte olan ayakkabıyı seçip alıyor. Söz konusu zaman zarfında arkadaşlıklarını pekiştiren öğrenciler, daha sonra akranlarını aldıkları mahalleye tekrar götürüyor.

Öğrenciler proje sayesinde hem yardımlaşma duygusunu pekiştiriyor hem de karşısındaki ihtiyaç sahibi akranının istediği ayakkabıya rencide olmadan kavuşmasına aracılık etme imkanı buluyor.

“KIRMADAN İNCİTMEDEN”

Okul Müdürü Canip Çemç, projenin öğrenciler tarafından hazırlanarak okul yönetimine sunulduğunu söyledi.

Kış mevsimi öncesinde projeyi hemen uygulamaya koyduklarını belirten Çemç, velilerin de desteğiyle projenin kısa sürede büyük ilgi gördüğünü ifade etti.

Şu ana kadar yaklaşık ihtiyaç sahibi 300 öğrenciye ayakkabı desteğinde bulunduklarını vurgulayan Çemç, şöyle devam etti:

“Öğrenciler bu projeyle gelince idare olarak çok beğendik. Projedeki asıl amacımız ihtiyaç sahibi çocukların kışı ayakları sıcak bir şekilde geçirmesini sağlamak. Öğrencilerimizde yardımlaşma ve empati duygusunu geliştirip öğrencilerimize faydalı olmak istedik. Projenin maddi karşılığını öğrencilerimiz ve velilerimiz yüklendi. Velilerden de bu projeye ciddi destek geldi. Toplanan paralarla öğrencilerle beraber sokakta arabamızla geçerken ayağında ayakkabısı olmayan çocukların yanında durduk. Önce halini hatırını sorup, kırmadan incitmeden sohbet edip mağazaya davet ediyoruz. Öğrencilerimiz, hem ihtiyaç sahiplerindeki sevinme duygusunu gördü hem de yardım etmenin vermiş olduğu o manevi hazzı elde etmiş oldu.”

“TEBESSÜMLERİ BİZE YETTİ”

Okul öğrencilerinden Meryem Sena İpekçioğlu da projede yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Proje sayesinde sokaktaki akranlarını daha iyi anlama imkanı bulduklarını aktaran İpekçioğlu, velilerinin desteğiyle harçlık biriktirdiklerini vurguladı.

Hiç tanımadıkları arkadaşlarına yardım etmekten büyük bir keyif aldıklarını dile getiren İpekçioğlu, şunları söyledi:

“Ayakkabıya ihtiyacı olan tanımadığımız kentin ücra yerlerinde yaşayan çocuklarla gidip tanıştık. Onlara kendi beğendikleri renkte ve modelde ayakkabı seçip almalarını sağladık. Bazıları kabul etti, bazıları kabul etmedi. Beraber mağazaya geldik beğendikleri ayakkabıları aldılar. Yüzlerinde gördüğümüz tebessüm bize yetti, onların sevindiğini görünce biz de mutlu olduk. Yardıma ihtiyacı olan birine yardım etmek çok güzel bir duygu.”

Projeden faydalanan 12 yaşındaki K.T. ise arkadaşlarının desteği dolayısıyla duygulandığını söyledi. Uzun süredir hoşuna giden bir ayakkabıyı alma imkanı bulduğuna dikkati çeken K.T, “Arkadaşlarım, ‘İstediğin ayakkabıyı alabilirsin.’ dedi. Ben de aldım, çok mutlu oldum, arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.