Halep'ten Dünyaya Yardım Çağrısı

Esed rejiminin 3 aydır abluka altında tuttuğu Halep’ten peş peşe yardım çağrısı geliyor. Abluka altındaki şehirde yaklaşık 300 bin kişi açlık tehlikesiyle karşı karşıya bulunuyor.

Esed güçlerinin yoğun kara ve hava saldırıları nedeniyle insani durumun gittikçe kötüye gittiği Halep’te sivil halk zor durumda. 4 Eylül’den beri hastane ve okullar bombalanırken, birçok fırının da hava saldırılarında yıkıldığı öğrenildi. Hizmet verebilen fırınlar ise un sıkıntısı nedeniyle iki günde bir olmak üzere sınırlı sayıda ekmek üretiyor.

Suriye'de yaklaşık üç aydır rejim ablukası ve yoğun bombardıman altında yaşam mücadelesi veren Halepliler, uluslararası topluma insani yardım koridoru açılması, bunun mümkün olmaması halinde ise havadan yardım ulaştırılması çağrısı yaptı.

HALEP'TEN YARDIM ÇIĞLIĞI

Halep İl Sağlık Müdürlüğü, Eğitim Müdürlüğü, Sivil Savunma Müdürlüğü ve çok sayıda aktivist, önceki gün yaptıkları ortak açıklamayla şehirde giderek kötüleşen insani duruma dikkati çekti. "Yardım çığlığı" niteliğindeki açıklamada abluka altında 271 bin 536 kişinin bulunduğu belirtildi.

Açıklamaya göre, Halep kuşatması 91. gününe girerken sadece son 23 günde, hava saldırıları dahil varil bombalarının, parça tesirli ve klor gazı içerikli bombaların kullanıldığı 2 bin 300 saldırı düzenlendi.

DAHA KORKUNÇ BİR DURUM OLMAZ

Halep'te sivil halkın sağlık hizmetlerine hiçbir erişiminin olmadığının belirtildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Savaş başlayalı yaklaşık 6 yıl oldu ve bizler, dünyanın ne yaptığını merak ediyoruz. Savaşta 500 binden fazla kişi öldü. Suriye'de işlenen savaş suçlarını görmek için daha kaç hastanenin ve okulun bombalanması gerekiyor? Bundan daha korkunç bir durum olamaz. 2016 yılındayız ve kuşatma altındaki bir şehirde 271 bin 536 kişi tutsak. Çok yakında bombardımanlardan ve muhtemelen açlıktan ölümle karşı karşıya geleceğiz. Dünya, 500 bin ölümden ve bu tutsak 271 bin 536 kişiden sorumludur. Birleşmiş Milletler (BM) ne için var, insan hakları kanunları ne için var merak ediyoruz."

Açıklamada uluslararası topluma çağrıda bulunularak, "Hala yapabileceğiniz şeyler var. Sizden bizi öldüren Esed'in hava kuvvetlerinin durdurulmasını ya da en azından Halep'e yönelik bombardımanların durması için Suriye rejimine ve Rusya'ya diplomatik baskı yapmanızı istiyoruz" denildi.

İNSANİ YARDIM ÇAĞRISI

Yapılan açıklamalarda un, yakıt, sağlık malzemesi, su deposu, elektrik ve sivil savunma gibi temel ihtiyaç ve hizmetlerin serbest dolaşımının sağlanacağı, silahlardan arındırılmış bir insani yardım koridorun açılmasını talep ediliyor.

Öte yandan BM İnsani Yardımlardan Sorumlu Özel Temsilcisi Jan Egeland, Halep'in doğusuna yardım ulaştırabilmek için Esed rejimi ve Rusya'dan onay beklediklerini açıkladı. Egeland, bu yardımların yapılmaması durumunda oradaki insanların açlıktan ölebileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.