Gönüllülük Akademisi Başlıyor!

Genç Gönüllüler, gönüllülük çalışmalarının artmasına katkı sağlamak amacıyla "Gönüllülük Akademisi" başlatıyor.

Toplumumuzda ve medyada gönüllülük her faaliyette, etkileşimde rahatça kullanılır oldu. Gençler arasında gönüllülük ve sivil toplum kavramları konuşulurken bunun gençler için birçok anlam ifade ettiği görülüyor. Ciddi bir kafa karışıklığı var. Gönüllülük ruhu ve duygusu birçok reklam ajansının çalışmaları ile ekranlarda dahi bir gösteriş haline dönüştü.

Genç Gönüllüler, gönüllülüğün tekrardan algılanması ve anlamlandırılması için gönüllülük akademisi aracılığı ile gönüllülük hakkında çalışmaların artmasına katkı sağlamak istiyor.

AKADEMİDE GÖNÜLLÜLERİ NELER BEKLİYOR?

Gönüllülük Akademisi çalışmaları öncelikle gönüllülük seminerleri üzerine olacak. Gönüllülük üzerine dertlenen, konu ile alakalı tez/makale/saha çalışması yapan birçok akademisyen, yazar, proje koordinatörü, aktivist, öncü gönüllü isimlerle buluşmalar yapılacak. Programlar Fatih’teki Gazanfer Ağa Medresesi'nde ve çeşitli ziyaretlerle yürütülecek. Hayatıyla, heyecanıyla, derdiyle kendi zamanına söz söylemiş öncülerin kabirlerine ziyaretler yapılacak.

Gönüllülük hakkında çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarına belli aralıklarla ziyaretler düzenlenmesi, gönüllülük üzerine okumalar gerçekleştirip birlikte kritik edilmesi planlanıyor. Zamanımızın en önemli ihtiyaçlarından olan proje yazma eğitimini (PCM) uzman kişiler öncülüğünde gerçekleştirilmesi de yapılacak faaliyetler arasında yer alıyor. Ayrıca bu faaliyetler içinde;

  • Dönemlik aralıklarla gönüllülük temalı kamplar düzenlenecek.
  • Gönüllülerin enerjilerini ve bilgilerini kontrol ve doğru yönlendirmeleri için organizasyon becerisi ve diksiyon eğitimleri gerçekleştirilecek.
  • Ara dönemde yurtiçinde temel uygulamalı gönüllülük projeleri yapmak.
  • Gönüllülerin dertlerini ve düşüncelerini yazıya dökebilmeleri için temel yazarlık eğitimi de önceliklerin başında geliyor.

AKADEMİ KATILIMCILARA NELER KAZANDIRACAK?

Gönüllülük hakkında donanımlı, dertli, sözü olan bir kitleyi harekete geçirebilecek gönüllü gençler olabilecekler.

Bu alanda çalışmalar yapan öncülerle buluşarak network ağlarının genişlemesine katkı sağlayabilecekler.

Karanlığa bir mum yakmaları gayesiyle organizasyon planlaması ve diksiyon eğitimleriyle bu konuda gönüllülerin donanımı arttırılacak.

Akademi çalışmalarıyla geleceğin genç gönüllülerinin yetişmesi sağlanacak.

Akademi katılımcılarını bir süpriz bekliyor: Akademi programlarının tamamına katılan gönüllüleri önümüzdeki yaz bir aylık programla yurtdışına gönüllülük çalışmaları için gönderiyor. Ayrıca akademi çalışmalarının tamamına katılan gönüllülere “Gönüllülük Akademisi” sertifikası verilecek.

KİMLER BAŞVURABİLİR?

Program İstanbul’da gerçekleşeceği için programa sadece İstanbul’da öğrenim gören gönüllüler kabul edilecek. 

Ayrıca üniversitelerin hazırlık sınıfı, birinci sınıf ve ikinci sınıflarında öğrenim görenler öncelikli olacak.

Akademi programları yalnızca erkek katılımcılara göre planlanmıştır.

EĞİTİMLER NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Kısmetse 22 Aralık’ta gerçekleştireceğimiz akademi tanıtım programı ile başlıyoruz. 25 Aralık tarihinde gerçekleşecek ilk eğitim programı ile eğitimleri de başlatmış olacağız.

Eğitim programları sınav takvimi göz önüne alınarak planlandı. Bunu da özellikle paylaşmış olalım.

GÖNÜLLÜLÜK AKADEMİSİ'NE NASIL BAŞVURABİLİRSİNİZ?

Gönüllüler gencdernegi.org/gonullulukakademisi adresine girerek istenilen bilgileri girdikleri takdirde başvurularını yapabilirler. Başvurular 21 Ekim tarihinde sona eriyor.

gonulluler_akademisi

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.