Gençlere Özel Sohbet Halkaları

Genç Dergi, 10 yıllık yolcuğuna özel; tasarımda ve muhtevada yenilikler yaparak, Kasım sayısında kapağına “Sohbet Halkan Var mı?” başlığıyla çıktı. Gençlik ve sohbet ilişkisinin enine boyuna konuşulduğu, usta isimlerle röportajların yapılıp; gençlere düşüncelerinin sorulduğu özel ve dopdolu bir GENÇ sizleri bekliyor.

GENÇ Dergi Kasım ayı muhtevası için buyurun:

TÜRKİYE GÜNDEMİ / SALİH YÜZTGENÇ

Haber Başlıkları Şöyle:

“21. Yüzyılda Eve Ayakkabıyla Girme Görgüsüzlüğü (!)”

“Teknoloji Bizi Yok Ediyor (!)”

“Gündemde Sadece Siyaset Yok; Sporda GüldüSporda Yüzümüz Güldü”

“Gençler Teşvik mi Arıyorsunuz? Nobel Ödüllü Aziz Sancar’a Bakın…”

Ne Var Ne Yok?

“Kara Kıta’ya “Ab-ı Hayat” Olacaklar!”

“Civanmert Fedakâr Dergi; CF Dergisi Bayilerde”

DÜNYA GÜNDEMİ / BEYTULLAH DEMİRCİOĞLU

Haber Başlıkları Şöyle:

“Rus Müdahalesi ile Suriye ve Ortadoğu’da Değişen Dengeler”

“Mülteci Problemi ve Avrupa’nın Gerçek Endişesi”

“İran’ın Suriye’yi Sömürgeleştirmesinden Esed Bile Rahatsız”

“İfade Özgürlüğü, Sansür, İnsan Hakları mı Dediniz?”

“Dünyanın Açlık Raporu Bir Tarafta Üç Aile Diğer Tarafta 100 Ülke”

YENİ BİR DÜNYA / MEHMET LÜTFİ ARSLAN

“Duadan Ayırma Ya Rab!”

“O En Güzel İnsan, akla gelebilecek her an ve ihtimalde dua ile Rabbine iltica etmiş, sürekli dua ile yaşamış, dilinden, gönlünden ve zihninden duayı eksik etmemiş, hayatının tespit edilebilen her safhasında Rabbine yakınlığın yolunu dua ile açmış ve sağlamıştır.”

DOSYA / Fahri Sarrafoğlu

“Dünya cennet zevklerinin numuneleri ile dolu bir yer, buna inanıyoruz. Peki bunlar arasında cenneti en çok hatırlatanı ya da andıranı hangisidir acaba? Buna bizim tereddütsüz bir cevabımız var: sohbet meclisleri. Allah için yapılan ve Allah için bir araya gelen dost ve kardeşlerin gönülleri ile kurdukları sohbet halkaları biz öyle inanır ve biliriz ki dünyadaki cennet meclisleridir. Böyle bir halkası olan, buraya düzenli devam eden sadece dünyadaki cenneti bulmakla kalmaz, esas cennete ulaşmasını sağlayacak bir arınma, yücelme ve beraberliğe de erişmiş olur. O yüzden hayatının baharındaki kardeşlerimize bu sayımızda acilen bir sohbet halkasına katılmalarını öneriyoruz. Kapağımızda sorduğumuz “Bir Sohbet Halkan Var mı?” sorusu sadece bir uyarı ya da hatırlatma değil aynı zamanda bir çağrıdır. Dünyadaki cennete ve cennetin vizesine ermek isteyen tez elden Allah için yapılan bir sohbet halkasında yerini alsın. Nasıl olacak diyenler, dosyamız sizin için hazırlandı, buyrun.”

DOSYA ÖZEL / HARUN KIRKIL

“Ehl-i Sohbetin Sohbet Kitapları”

“Kitap ehli bir ümmet olduğumuz için, sohbetlerde takip edilebilecek belli başlı eserleri burada kısaca tanıtmak istedik.”

SÖYLENMELER / AYŞEGÜL GENÇ

“Sohbet Halkasında Bir Tur”

“Bir sohbet halkası böylesine derinden onarabilir mi kalpleri? Hangi eğitim metoduyla, hangi seminerde verilmiş bilgilerle, hangi romanla, hangi kitapla, hangi yüce materyaller kullanılarak bu kıvama gelebilir bu eller?”

BEYTÜLHİKME / ASIM GÜLTEKİN

“Beni Sohbet Halkalarından Yapmışlar“

Allah dostlarının bulunduğu veya Allah dostlarının halifelerinin, vekillerinin bulunduğu sohbet ve zikir halkalarının yanı sıra başka kitap merkezli sohbet halkalarımız da oldu ama hepsini yazmaya kalkışsam buraya sığdırmak mümkün olmayacak.”

SEYYAH / ADEM ÖZKÖSE

“Afganistan’a Yolculuk 9: Mücahidlerin Kampında Hayat”

“Kaldığımız kampta hayat sabah namazı ile başlıyordu. Sonra bir saate yakın Kur’an okunuyor, sabah kahvaltısının ardından öğlene kadar spor yapılıyordu. Öğlen namazından sonra verilen Cihat Fıkhı dersinden sonra da savaş eğitimine geçiliyordu.”

AYRINTILAR / TURGAY BAKIRTAŞ

“Vicdan Endüstrisi”

“Batı’nın Malala’ya alkışları onun çocuk eğitimi için harcadığı emeğe ya da Pakistan’daki milyonlarca kız çocuğunun mücadelesine değil. Malala’nın öyküsü yarattığımız şöhretin etrafında içimizi ısıtıyor. Çünkü böylesi daha çok işimize geliyor. Böylece ferahlıyoruz ve kötü adamlarla iyi adamların mücadelesinde doğru tarafta olduğumuza ikna oluyoruz.”

MÜŞÂHİD / S.BİLGEHAN EREN

“Derin Dünya İmparatorluğu’nun Görünmeyen Silahı 12: 28 Şubat Sevgi Bakanlığı”

“Büyük Doğu Mimarı 1978 yılına âit bir yazısında şöyle sesleniyordu: «Dâvâ yolunda önceden ölmeyi bilmek, göze almak lâzım… Bu bilgi ve göze alış çok defa ölümden kurtulmanın tek çaresidir. Batı fikir dünyasının ilk vahdâniyetçi tefekkür kahramanı (Sokrat), Yunan mahkemesi huzurundaki duruşmasında ölmeyi o kadar bilmiş ve göze almıştı ki, kurtulmasına ramak kalmışken, ölümü biraz fazla davet etmesi yüzünden ona uğradı. Yoksa ayni metodla ölümden kurtulabilirdi.”

MÂNEVÎ KİŞİLİĞİN İNŞÂSI / DR. ÂDEM ERGÜL

“Büyüten İltifat”

“Ölçüyü aşan sınırsız iltifatlar, çoğu zaman muhatabı şımartır ve arsız hâle getirir. Bir de henüz tam ustalaşmadan gösterilen aşırı ilgi ve itibarlar, kişinin gelişmesinin önünde engel bile olabilir.” “Güzelliklerin görülmesi ve değerlendirilmesi, yeni yeni güzelliklerin ortaya çıkmasına vesile olurken, görülmemesi ve takdir edilmemesi, var olanların bile yok olup gitmesine sebep olur.”

GÖNÜL DERGÂHINDAN HİKMETLER / OSMAN NURİ TOPBAŞ

“Saâdet asrının kudsî bir mirası olan İslâm kardeşliğinin nasıl yaşanması gerektiği husûsunda Cenâb-ı Hak bizlere, Mekke’den hicret eden Muhâcirler ile onlara muhabbetle kucak açan Ensâr, yani Medîneli müslümanlar arasındaki kardeşliği örnek göstermektedir. Onlara bakarak kendi hâlimizi mîzân etmemizi murâd etmektedir. Zira Rasûlullah Efendimiz’in, Muhâcirlerle Ensâr arasında gerçekleştirdiği kardeşlik anlaşması, eşsiz bir fazîlet tablosudur. Öyle ki Ensâr, âdeta mal beyânında bulunarak bütün varlıklarını ortaya koymuş, Muhâcir kardeşleriyle eşit olarak bölüşmeyi göze alabilmişlerdir. Buna mukâbil, gönülleri birer kanaat hazinesi olan Muhâcirler de istiğnâ hâlinde:

“−Malın-mülkün sana mübârek olsun kardeşim, sen bana çarşının yolunu gösteriver, kâfî!” diyebilme olgunluğunu sergilemişlerdir.”

CAN DAMLALARI / ALİCAN TATLI

“Allah Dostlarından: Şair Nâbî’nin Peygamber Aşkı”

“Tarih: Dünya Müminin Zindanı Kafirin Kaf irin Cennetidir”

“Nasihat Fayda Verir”

“Kıssadan Hisseler: Bir Bizim Yaptığımıza Bakın Bir de Onun Yaptığına”

PORTRE / YUSUF TEMİZCAN

“Milliyetçiliğinin Babası Ziya Gökalp” “Ziya Gökalp, hiç kuşkusuz bir döneme damgasını vurmuştur. Bugün bile etkisi yer yer sürmektedir. Her ne kadar fikirlerinin önemli bir kısmı hayata geçme imkanı bulamamışsa da, günümüz Türk milliyetçileri ve bazı Kemalist düşünceye sahip kişilerin önderidir.”

FİKRİM VAR / HÜSEYİN KÜÇÜKALİ

“Hizmetkar Kariyer Teorisi”

“Mezuniyet yaklaştıkça içimizde daha da yükselen bir ses “Peki bundan sonra ne olacak?” diye sorar. Dışımızdaki sesler de boş durmaz, bilcümle akraba-i taallukat da... Hepsi aynı soru ve türlü cevapla yardıma hazırdır(!). Gencin kendine ait gerçek cevabı ise çoğu zaman: “Bilmiyorum, kararsızım” olur.”

KELİMELER / RABİA GÜLCAN KARDAŞ

“Zaman Anlamının İmarı”

““Zaman çok çabuk geçiyor, hiçbir şeye fırsat kalmıyor, işte bak akşam oluverdi” konuşmalarını çok dillendiren bizler, demek ki zamanın, suyunu çıkardığı insanlardan oluvermişiz demek değil mi?”

BİR BAŞKA AÇIDAN / TAHA KILINÇ

“Bir ‘Deli’nin Hikâyesi”

“Onun hikâyesi, şöhret ya da zenginliği hedef edinmeden, ‘karınca gibi’ çalışıldığında, tek başına bir adamın neler başarabileceğinin de ibretlik hikâyesi aynı zamanda.”

KELEBEK İKLİMİ / HALİT YASİR ÖZOĞUL

“Bende Bilgi 5 Lira!”

“Bilgi ucuz değil. Çok pahalı bir şey. Elimizden, ona ulaşacağımız kolaylıklar bir alınsa, ne kibriti, ne mumu bulabilir, öylece karanlıkta, kalakalırız.”

YARIM DERVİŞ / SİNAN ÖZGENÇ

“Siz Üstünüze Alınmayın!”

“Zariyat Suresi 47. Ayet-i Kerime’de: “Biz göğü büyük bir kudretle bina ettik. Ve şüphesiz biz onu genişleticiyiz.” buyruluyor. Yine aynı şekilde; kainatın daima genişlediği, artık ilim dünyasının tartışmasınız kabul ettiği bir hakikat mesabesindedir.”

VURGU / BÜLENT ŞİRİN

“FUTBOL MÜŞTERİSİNİN EN ÇOK SEVDİĞİ ÜRÜN”

“Türkiye futbol pazarında müşteriye arz edilen en değerli mamullerden biriydi bu; teknik direktörü eleştirmek, yerden yere vurmak, futboldan anlamadığını, anlıyorsa bile bizim takımda asla başarılı olamayacağını anlatmak, söylemek, konuşmak…”

FİLİSTİN ÖZEL / HATİCE SARI

“FİLİSTİN’İN GÖÇ EDEN ZEYTİN AĞAÇLARI”

“Zeytin, Filistinliler için hayat demek. Toprakları üzerinde zeytin ağaçları varsa eğer, bu onlar için bu topraklarda kanlı canlı devam eden bir hayatın varlığına işarettir.”

GEZİ-YORUM / HANDE BERRA

“GÜÇ VE SADAKAT”

“Dublin kalesinin duvarına dayanmış binada padişah Kur’ân’ları, dua kitapları var. Ekranda Kâbe’yi tavaf eden hacılar, çölde secdeye varan bir bedevi.”

SORDUK-ÖĞRENDİK / SÜLEYMAN RAGIP YAZICILAR

“Bu Kitabı Çok Tuttum!”

- Hediye kitabınızın gördüm reklamını, harika, çok tuttum, hemen okumak istiyorum. Sabırsızlıkla bekliyoruz. (Özlem Dinçkurt)

- Şölenleriniz tüm neşesiyle devam ediyor, gıptayla izliyoruz, bizim okulumuza da bekleriz. (Aykut Sağdan)

- Abonelikle ilgili bilgilendirmeyi kime yapacağız? Dergimiz gelmediğinde kimi arayacağız? (Samet Özlü)

- Poşetinizi Bile Atmaya Kıyamadım! (Selim Yeşilkaya)

MİKRO ÂLEMDEN MAKRO ÂLEME / CİHAN TAŞTAN

“AKTÜALİTEDEN UZAK, REALİTEYE SADIK BİR GENÇLİK...”

“Gençlik, aktüaliteden uzak; realiteye sadık bir şahsiyet olarak ‘Değer’ini arttırmalı; ‘Önemli’ biriymiş gibi gözükmekten kaçınmalı…”

MAKRO ÂLEMDEN MİKRO ÂLEME / MUAZ ERDEM

“UZAY BİZİ BEKLİYOR! “

““Sadece semalarımızda değil, artık uzayda da rekabet eden bir Türkiye’ye herkes şahit olacak!” sözleriyle müjdesi verilen Milli Uzay Ajansı ile beraber ülkemiz uzayda gerçek mânâda söz sahibi olacak.”

bkz: SOHBET / SAMİ YAYLALI

“Üç İhlas Bir Fatiha- Takkesiz Çıkmam Abi! - Sohbet Halkaları - Sanal Sohbet Olur mu? - Zikir Yan Semaver - Dön Semaver - Sekinet - Sohbetler ve Filmler”

GENÇ’ten Haberler

“Genç Gönüllü Kızlara Hâlâ Katılmadın mı?”

İstanbul, Edirne, Kayseri, Afyon, Zonguldak, Trabzon, Düzce, Şanlıurfa, Çanakkale ve Bursa’dan gelen haberler… Genç Gönüllü Kızlar, enerji dolu!

Türkiye’nin dört bir yanından gelen diğer haberlerin başlıkları da şu şekilde:

“Muhteşem Adana Buluşması!” , “Liselilere Müjde!” , “Bir Kitap da Senden Olsun” , “Medeniyet Okumaları Başladı!” , “Gönüller Yapmaya Geldik!” , “Şölenler Heyecan Vesilemiz”

BİLİŞİM – NET / MUHAMMED MURAT TUTAR

“İNSANSIZ HAVA ARAÇLARI’NIN YÜKSELİŞİ”

“SUNUM YAPMAKTAN DA ÖTESİ! (Prezi)”

“BİLİNÇLİ BİLİŞİM ANKARA’DAYDI!”

Neler Yeni?

“Yerli Otomobilimiz Tanıtıldı”

“Twitter’a Video Yükleyin"

“Türksat 4B Uydusu Göklerde!”

“Facebook Hesap Güvenliğini Artırıyor”

FOTOĞRAF / HALİL İBRAHİM KURUCAN

“SİHİRLİ BİR DÜNYAYA AÇILAN KAPI: MAKRO FOTOĞRAFLAR

YAZI ATÖLYESİ / METİN KARABAŞOĞLU

“Burada kalmasın...”

“Özgünlük arayışın takdire değer”

“Hüzün yüklü bir hatıra”

“Hamasetten ve klişelerden uzak durmalısın”

Ayın Yazısı: AYŞE ELVAN KILIÇ, ASYA AYSEL SOYSAL, ALİ EMRE CEYLAN

ÖDÜLLÜ TEST / AYŞE YAZICILAR

23 Kasım’a kadar tüm sorulara doğru cevap veren 1 kişiye, muhteşem bir hediyemiz var: Ali Ulvi Kurucu’nun Hatıraları... (4 Cilt)

Kasım ayı röportajlarımız ise şöyle:

İdris Topçuoğlu: “İnsanımıza Mesuliyet Şuuru Verilmeli” Konuşan: Mehmet Sadık

Zeki Dursun: “Gençses’in Amacı; Okutmak ve Okuma Halkaları Kurmak” Konuşan: Mehmet Sadık

İhsan Şenocak: “Uyanınız Ey Allah Rasülü’nün Manevi Evlatları!” Konuşan: Salih Yüztgenç

Bülent Parlak “Ne Kadar Sustum O Kadar Yazdım” Konuşan: Kadir Bekâr

Erenköy Akademi ile… “Ev Sıcaklığında Akademi” Konuşan: Ayşe Yazıcılar

Rahma Austria’dan Büşra Ketenci ile… “Filistin’de Dikili Bir Ağacınız Olsun İster misiniz?” Konuşan: Hatice Sarı

Ayrıntılı Bilgi: www.gencdergisi.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.