Gençler Mehmetçiğe Dua Etti

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Ankara Ahmet Hamdi Akseki Camii’nde Türkiye Diyanet Vakfı’nın “Yurtiçi Akademi Programları” kapsamında ‘2018 Sömestr Kampı’na katılan üniversiteli öğrencilerle sabah namazında bir araya geldi.

18 farklı üniversiteden öğrencilerin katıldığı programda, Fetih suresi okundu, Mehmetçik için dua edildi. Sabah namazı öncesi dua eden Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, “Yüzyıllardır Din-i Mübin-i İslam’a hizmet etmiş, hep zalimin karşısında mazlumun yanında olmuş, kimsesizlerin, gariplerin, ezilenlerin, umudu olmuş aziz milletimize ve kahraman ordumuza rahmetinle, nusretinle muamele eyle, milletimizi ilelebet payidâr ey Allah’ım!” dedi.

Gençlerin amin diyerek eşlik ettiği duada Başkan Erbaş, şu niyazda bulundu:

“Din, iman, millet, vatan, hak, hakikat, adalet, erdem, fazilet uğruna mücadele etmeyi ve gerekirse bu yolda şehit olmayı en büyük paye sayan inancı; kalbimizden, neslimizden asil milletimizin yüreğinden ebediyyen eksik eyleme Allah’ım.”

“İNSANLIĞIN İYİ YETİŞMİŞ GENÇLERE İHTİYACI VAR”

Namazdan sonra gençlere hitap eden Başkan Erbaş, “İnsan ömrünün merhaleleri vardır, çocukluk, gençlik, olgunluk ve yaşlılık dönemi gibi çeşitli dönemleri vardır. En heyecanlı en bereketli dönemlerden birisini yaşıyorsunuz” diye konuştu.

Gençlik döneminin hayata hazırlanılan bir dönem olduğuna işaret eden Başkan Erbaş, “Milletimizin, memleketimizin, insanlığın kendini iyi yetiştirmiş, hem maddi hem manevi olarak iyi bir donanıma sahip gençlere ihtiyacı var. İstikbal, sizin iyi bir Müslüman olarak yetişmenizi bekliyor” ifadelerini kullandı.

İLİM, İRFAN MEDENİYETİMİZİN TEMEL NOKTASIDIR”

Okumanın önemine değinen Başkan Erbaş şunları söyledi:

“Bizim medeniyetimizin temeli ilme dayanır. İlk inen ayeti kerime ”oku” diye başlar.

Rabbimiz, önemine binaen ilk inen ayetlerde okumaktan ve kalemden bahsediyor. Bu, kitap ve kalem elinizden eksik olmasın demektir. Allah Rasulü Medine’ye hicret edince ilk yaptığı iş, Mescid-i Nebevi’yi kurmak oldu ve orayı bir medreseye çevirdi. Orada yetişen sahabeler, yeryüzüne dağılarak gönülleri fethettiler. İslam bu şekilde, gönülleri fethederek yayıldı. İlim, irfan, mektep, medrese bizim medeniyetimizin temel noktasıdır.”

Başkan Erbaş, sosyoloji, psikoloji, din, edebiyat gibi pek çok farklı alanda okumalar yapmak gerektiğini ifade ederek, “ Bütün kitaplar, Kuran’ı Kerim’i daha iyi anlamak amacıyla okunmalıdır. Bu amaçla okursak nafile ibadet yapmış oluruz. Ne kadar çok farklı alanlarda kitap okursak Kuran’ı Kerim’i o kadar iyi anlarız” ifadelerini kullandı.

Programa, Başkan Erbaş’ın yanı sıra Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Osman Tıraşçı, Yard. Doç. Dr. Selim Argun, Diyanet’in üst düzey yöneticileri ve çok sayıda üniversite öğrencisi katıldı.

Kaynak: Diyanet

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.