Geçinmenin Sırrı Kapı Eşiğinde!

İbrahim aleyhisselâm oğlu İsmail evlendikten sonra onu görmeye gider evin geçimiyle ilgili ona şu sırrı tavsiye eder...

İsmail (a.s) buluğ çağına erişince, Cürhümîler kendilerinden bir kızla evlendirdiler. Hayatın bu mes’ud safhası devam ederken, günün birinde İsmail’in anası Hacer vefat etti. Hacer doksan yaşına girmişti. Hicr’e defn olunmuştur. (Hicr, Kabe’nin bitişiğinde bir mahallin adıdır.)

İsmail evlendikten sonra, İbrahim aleyhisselâm oğlunu görmeye geldi. Fakat İsmail evde yoktu. Karısına sordu, o da:

- Rızkımızı tedarik etmek üzere çıktı gitti, diye cevap verdi.

İbrahim aleyhisselâm:

- Maişetiniz (geçiminiz) nasıldır? diye İsmail’in hanımı:

- Şiddetli darlık içindeyiz, gayet fena bir haldeyiz, diye cevap verdi.

İbrahim aleyhisselâm:

- Kocan geldiğinde, benden selâm söyle, kapısının eşiğini değiştirsin, buyurdu.

İsmail aleyhisselâm eve geldiğinde, babasının gelip gittiğini evin içinde güzel bir kokudan anladı.

- Evimize bir gelen oldu mu? diye O da:

- Evet, şöyle şöyle şekilde yaşlı bir adam geldi. Bana seni sordu. Cevap verdim. Maişetimizi sordu, ben de şiddetli darlık içinde bulunduğumuzu söyledim, dedi. Sonra İsmail:

- "Bir şey vasiyet edip bir söz söyledi mi?" diye sordu. O da:

- Sana selâm söylememi ve “kapısının eşiğini değiştirsin” dememi tenbih etti.

Sonra İsmail aleyhisselâm karısına:

- O gelen ihtiyar babamdır. Bana senden ayrılmamı emretmiştir. Artık sen ailenin evine gidebilirsin, dedi ve evden ayrıldı.

Sonra Cürhümîlerden başka bir kadın ile evlendi.

İbrahim aleyhisselâm, Cenâb-ı Allah’ın dilediği bir müddet uzaklaştı da sonra gelip yine evde İsmail’i bulamadı. İsmail’in karısının yanına vardı. Ona İsmail’i sordu. O da:

- Maişetimizi tedârik etmeye gitti, İbrahim aleyhisselâm:

- "Nasılsınız, geçiminiz, hal u şânınız iyi midir?" diye İsmail’in karısı:

- Biz; hayr, seâdet ve bolluk içindeyiz diye Allah’a hamdü sena İbrahim aleyhisselâm:

- "Ne yiyip ne içersiniz?" diye Kadında:

- Et yiyoruz, su içiyoruz, İbrahim aleyhisselâm:

- Kocana söyle, kapısının eşiğini iyi tutsun diye tenbih etti ve Ya Rabbi! Bunların etlerini ve sularını mübarek kıl! Yümn ü bereket ihsan eyle! diye dua etti. Sonra da Şam’a döndü.

İsmail aleyhisselâm eve geldiğinde:

- Evimize gelen oldu mu? diye sordu. Karısı:

- Evet, güzel yüzlü bir ihtiyar geldi, diye İbrahim aleyhisselâm’ı medh ü sena etti. Seni sordu. Ben de rızkımızı tedarik etmeye gitti, dedim. Geçiminiz nasıldır? diye sordu. Ben de hayr ve seâdet içindeyiz dedim.

Sonra İsmail aleyhisselâm:

- Sana bir şey vasiyyet etti mi? diye sordu. Karısı:

- Evet, o muhterem ihtiyar, sana selâm söyledi. Kapısının eşiğini iyi tutsun diye emreyledi.

Bunun üzerine İsmail aleyhisselâm karısına:

- İşte o babamdır. Sen de evimizin şerefli eşiğisin. Babam, bana seni hoş tutmamı ve iyi geçinmemi emreylemiştir, dedi.

Kaynak: Sâdık Dânâ, Aile Saâdeti, Erkam Yayınları

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.