Gazanfer Ağa'da Neler Yapılıyor?

Gazanfer Ağa Medresesi Eğitim ve Kültür Merkezi`nin Müdürü Ömer Arık ile söyleşi gerçekleştirdik.

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? 

1986 Kütahya doğumluyum. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mezunuyum. Ayrıca Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı İlam Akademi ilk mezunlarındanım. 2009 senesinde İlam Akademi`den mezun olduktan sonra vakfımızın yurt dışına hizmet götürdüğü ülkelerden Kırgızistan ve Senegal`de dört buçuk yıl görev aldım.

Yaklaşık iki yıldır Türkiye’deyim ve Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı`nın Yurtiçi Eğitim Hizmetleri Birimi`nde görev yapıyorum. Nisan 2015 tarihinde itibaren Gazanfer Ağa Medresesi Eğitim ve Kültür Merkezi müdürlüğünü ifa etmekteyim.

GAZANFER AĞA'NIN TARİHİ

Gazanfer Ağa Medresesi’nden bahsedelim biraz. Kısaca tarihinden bahsedebilir misiniz?

Gazanfer Ağa Medresesi, Fatih ilçesi Zeyrek Mahallesi’nde, Unkapanı ile Kadınlar Pazarı arasında, Atatürk Bulvarı üzerinde yer alır. Bozdoğan Su Kemeri`nin hemen bitişiğinde bulunan medrese, 1596 tarihli vakfiyesine göre, Davut Ağa`nın mimarbaşılığı zamanında 16. yüzyılın sonlarında inşa edilmiştir…

Banisi (inşa edeni), III. Mehmet’in (1595-1603) kapı ağalarından ve Has Odabaşısı Gazanfer Ağa`dır. Medrese, türbe ve sebilden meydana gelen külliyeye, zamanla küçük bir de hazire eklenmiştir. Girişteki ön avlunun karşısına medrese hücreleri, kuzeydoğu köşesine Gazanfer Ağa’nın türbesi, güneydoğu köşesine de dışarıya taşkın biçimde sebil yerleştirilmiştir. Avlu duvarı ile türbenin arasında ise hazire yer alır.

GAZANFERAGA4

1782 yangınında tahrip olan medrese, muhtelif zamanlarda yapılan onarımlar sonucu günümüze iyi bir şekilde gelebilmiştir. 1943–1944 yılları arasında geçirdiği onarımından sonra Belediye Müzesi olarak kullanılan yapı, 1989’da Büyükşehir Belediyesi tarafından Karikatürcüler Derneği’ne kiralanmıştır. Karikatür ve Mizah Müzesi olarak hizmet veren Gazanfer Ağa Medresesi, son olarak 2009-2010 yıllarında kapsamlı bir restorasyon geçirmiştir. 2013 yılı itibariyle “Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Gazanfer Ağa Medresesi Eğitim ve Kültür Merkezi” olarak kullanılmaya başlanmıştır…

BİRBİRİNDEN GÜZEL PROGRAMLAR

Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı ne zamandır Gazanfer Ağa Medresesi’nde faaliyet gösteriyor? Neler yapıldı bu zamana kadar?

Aziz Mahmud Hüdayi Vakfı Genç Dergi ile beraber üç yıldır Gazanfer Ağa Medresesi`nde faaliyet göstermektedir. Bu üç yıllık sürede; Tefsir, Hadis, Fıkıh, Medya Okur-Yazarlığı Seminerleri, Edebiyat, Yazı, Bilim Tarihi, Bilişim Tarihi, Fikir Atölyeleri ve Alem-i İslam Sohbetleri programları gerçekleştirilmiştir.

GAZANFERAGA3

EĞİTİM PROGRAMLARI YAPILIYOR

Yazın medresede neler oluyor? Ramazan ayına özel programlar var mı?

Medresemiz İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi kampüsüne 2 dakika mesafede bulunmasından dolayı medresemize bağlı üniversite evlerinde ikamet eden ilahiyat öğrencilerine hem sene içerisinde hem de yaz döneminde Arapça ve İslami İlimler eğitim programları gerçekleştirilmektedir. Bu eğitim programı yazın 6 hafta kamp olarak düzenlenmektedir.

Ramazan ayında medresemizde 26 gün iftar programları tertip edilmiştir. Bu iftarlar Anadolu’dan İstanbul’a yaz kampına gelen lise öğrencilerine, Suriyeli ve Filistinli üniversite öğrencilerine verilmiştir.

GAZANFERAGA2

Programlara katılamayan, İstanbul dışında olanlar için videolar yayınlıyor musunuz?

Medresemizde gerçekleştirilen faaliyetlerin video görüntülerini gazanferagamedresesi.org adresinden izleyebilirler.

ÖN KAYIT ŞARTI

Önümüzdeki dönemde ne tür faaliyetleriniz olacak? Kimler katılabilir?

Önümüzdeki dönemde Tefsir, Hadis, Fıkıh Seminerleri, Fikir Atölyesi ve Alem-i İslam Sohbetleri`nin yapılması planlanmaktadır. Bu seminer ve atölye faaliyetlerine erkek üniversite öğrencilerinden isteyen herkes katılabilir.

Ayrıca Hukuk Fakültesi`nde okuyan öğrencilere alanlarında uzman avukatlar tarafından organize edilen Uluslararası Hukuk Eğitimi Programı da bu yıl başlayacaktır. İstanbul Üniversite İlahiyat Fakültesi`ne bu yıl kayıt yaptıran hazırlık sınıfı öğrencilerinden mülakat sonucunda yeni bir Arapça ve İslami İlimler Halka Grubu oluşturulup bu öğrencilerin dersleri de medresede gerçekleştirilecektir. Arapça ve İslami İlimler Eğitim programına katılmak isteyen öğrencilerin medrese iletişim numaramızdan bize ulaşıp ön kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

GAZANFERAGA5

Gazanferağa Medresesi’ni takip etmek ve programlara katılmak isteyenler ne yapmalı?

Medresemizde gerçekleştirilecek olan programların duyuruları internet sitemizden ve sosyal medya hesaplarımızdan yapılmaktadır. Seminer, atölye ve sohbet programlarına katılmak isteyenlerin medresemizin iletişim numarasından bizleri arayarak kayıt yaptırmaları gerekmektedir.

Adres: Zeyrek Mah. Kovacılar sokak No 12 Fatih/İstanbul

Telefon: 0212 631 84 87

https://www.facebook.com/gazanferagamedresesi

https://twitter.com/Gazanferaga

https://instagram.com/gazanfer_aga_medresesi,

Kaynak: Genç Dergi

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.