Finlandiya Modeli İle Yeteneklerini Keşfediyorlar

Van'da rehber öğretmen Yasin Birinci, görev yaptığı okulda kurduğu çeşitli atölyeler, oluşturduğu spor alanlarıyla hem öğrencilerin yeteneklerinin ön plana çıkmasını hem de derslerini severek yapmalarını sağladı.

Tuşba ilçesindeki Hasan Ali Yücel İlk ve Orta Okulunda görev yapan Trabzonlu rehber öğretmen Birinci, Finlandiya'nın eğitim modelini örnek alarak, görev yaptığı okulda drama, resim, teknoloji tasarım ve zeka atölyeleri ile spor alanları oluşturdu.

Bu atölyelerdeki çalışmalara ve sportif faaliyetlere katılan öğrenciler, hem yeteneklerini ön plana çıkardı hem de derslerini severek yapmaya başladı. Birinci, daha önce lise ve orta okullarda görev yaptığını ve meslekte 16. yılını doldurduğunu söyledi.

BU EĞİTİMİN AMACI BİREYSEL YETENEKLERİ ORTAYA ÇIKARMAK

Yaklaşık 2 yıldır ilkokul ile ilgilenmeye başladığını anlatan Birinci, amacının öğrencilerin bireysel yeteneklerini ön plana çıkarmak olduğunu dile getirdi.

Projeye başlarken başlangıçta zorluklar yaşadığını ancak bu zorlukları idarecilerin ve meslektaşlarının desteği ile aştığını belirten Birinci, şöyle konuştu:

"Projemizde eğitimde başarılı ülkeleri örnek alarak daha çok oyun ve sanatsal faaliyetleri ön planda tuttuk. Serbest etkinlik derslerimizdeki amaç, çocukların yaşayarak öğrenmelerini, okulu sevmelerini, bireysel yeteneklerini ortaya çıkarmalarını sağlamak. Ama ilk başta biraz sıkıntılar yaşadık. Sonrasında başarıları somut olarak ortaya çıkardıkça sağ olsunlar öğretmen arkadaşlarım ve idarecilerimiz destek verdi. Bu proje de bugünkü halini aldı."

Her gün program dahilinde sınıflarından bir saat uzaklaşarak etkinlik yapan öğrencilerde gözle görülür bir rahatlama sağlandığını anlatan Birinci, bu durumun öğrencilerin derslerine olumlu yansıdığını vurguladı.

BU SINIFLARIN EN VERİMLİ TARAFI

Aynı okulda görev yapan sınıf öğretmeni Leyla Kızılyıldız ise yıllardır öğretmenlik yapmasına rağmen proje sayesinde meslekteki en verimli ikinci yılına girdiğini söyledi.

Çocuklarla atölyelerde ve spor alanlarında hem eğlendiklerini hem de çok başarılı çalışmalar yürüttüklerini anlatan Kızılyıldız, şöyle konuştu:

"Çocuklar makas tutma, kesme, kendi duygularını yaptıkları işe uygulamada önemli başarı sağladılar. Drama sınıfında birçok öğrencimin özelliğini keşfettim. Örneğin bir öğrencim beni taklit ederek çok iyi öğrenebiliyormuş. Sınıf ortamında çok zorlanan bir öğrencimin drama sınıfında beni taklit ederek konuyu öğrendiğini gördüm. Zeka oyunları bölümü yine çok faydalı oldu. Önceye göre çocukların matematiği daha iyi öğrendiğini, muhakeme güçlerinin daha iyi geliştiğini gördüm. Zaten bu sınıfların en verimli tarafı, çocukların alternatifleri görüp kullanabilme yeteneğine sahip olması."

Kızılyıldız, öğrencilerin proje sayesinde okuma, okuduğunu anlama, yorumlama, düşüncelerini ifade etme gibi becerilerinin geliştiğini kaydetti.

Öğrenciler de okula olan ilgilerinin ve sevgilerinin daha da arttığını ve bunun aile içindeki iletişime de çok olumlu yansıdığını vurguladı.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.