Erkam Yayınevi Nasıl Kuruldu?

Altınoluk Dergisi'nin 361. sayısında Erkam Yayınları'nın nasıl kurulduğuna dâir bir anı yer aldı. Selman Tan'ın gerçekleştirdiği mülakatta Erkam Yayınları'nın kurulma safhası Dursun Aksoy Bey tarafından anlatıldı. İşte mülakatın o kısmı...

"Selman Tan: Erkam Yayınevinin kurulma safahatını sizden dinleyebilir miyiz Efendim?

Dursun Aksoy: Mahmûd Sami Ramazanoğlu Efendimiz kitaplarını yazıp bitirdikçe etrafındaki sevenlerine istinsah etmeleri ve okumaları için gönderiyordu. Malum Osmanlıca kullanılmadığı için istinsah edenlerin yazıları da o kadar kuvvetli olmuyordu. Tabi olarak okuyan da çok az oluyordu.

İstanbul'a gidince Ömer Kirazoğlu ağabeye dedim ki; "Üstadımızın eserlerini yeni yazı ile bastırsak da millet istifade etse, eski yazıdan kimse faydalanamıyor." Ömer ağabey "Ben söyleyemem" dedi. Musa Topbaş Hazretleri o zaman belirgin hâle gelmişti ona aynı teklifte bulundum, o da "Ben söyleyemem" dedi. O zaman besmeleyi çekip Efendi Hazretleri'nin huzuruna girdim. Meramımı arz ettikten sonra "Efendim müsaade ederseniz eserlerinizi yeni harflerle bastıralım, çok istifade edilir" dedim. "Çok istifade ederler mi?" dedi. "Evet ederler" dedim. "Peki öyleyse Halid bin Velid kitabını veriyorum bunu bastırın" dedi.

MAHMÛD SÂMİ RAMAZANOĞLU HAZRETLERİ'NİN İLK BASILAN KİTABI

Cağaloğlu'nda kitapçı İhsan Babalı Bey'e hazırlık yapmak üzere Halid bin Velid kitabını verdim. Bir ay sonra İzmir'den telefonla aradım. İhsan bey "Kitabı bastırmak için kağıt lazım, matbaa masrafı lazım" dedi. Hemen masraflarını kimseye müracaat etmeden kendimden gönderdim. Halit bin Velid kitabı çıktı. Sonra Sami Efendi Hazretlerinin Medineyi Münevvere'ye hicreti mevzubahis oldu. Giderlerken bu sefer Ashâb-ı Kiram kitabını basılmak üzere bıraktılar.

Bunun üzerine Hasan Kamil Yılmaz Bey, Abdullah Sert Bey, Ali Hüsrevoğlu ve Mustafa Büyükbayram Beylerle birlikte bir toplantı yaptık. Kitabın İzmir'de basılmasına karar verdik. İzmir'de Parkevler Matbaasında Ashab-ı Kiram kitabını bastırdıktan sonra Mustafa Büyükbayram Bey'le birlikte arabanın arkasına doldurup vilayet vilayet dağıtma ve satma işlemine başladık.

Musa Efendi Hazretleri bu işe muttali olunca demiş ki; "Bu iş bir kişinin sırtında yürümez bir şirket kurulsun ve kitap basma işi o şirket üzerinden yapılsın." Bu arada Ömer Kirazoğlu ağabeyin de Birinci ve İkinci İstişareler kitaplarını bastırmıştım. Erkam Yayınevi bunun üzerine kuruldu ve ilk sermayesini koymak da fakire nasip oldu. Bu işin temeli böyle kurulmuştur. Daha sonra Altınoluk Dergisi'nin kurulmasıyla iş büyüyerek devam etmektedir çok şükür."

Kaynak: Altınoluk Dergisi, Dursun Aksoy ile Mülakat, mülakatı gerçekleştiren: Selman Tan, Sayı: 361, Mart-2016

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • Okuduğum kitap hazırlıkları biraz zahmetligecmis yinede z8zlerden allı razı olsun

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.