Dünyada Resmi Dini İslam Olan Ülkeler

Dünyaca ünlü araştırma şirketi PEW’in yeni araştırmasının sonuçları yayınlandı.

Dünyaca ünlü araştırma şirketi PEW’in, ülkelerin resmi dinleri ve dinler ile mesafesinin incelendiği araştırması ilginç sonuçlar verdi. Bilindiği üzere Hristiyanlık dünya üzerinde en çok mensubu olan din. Her ne kadar İslamiyet’in yayılma oranına bakınca gelecekte bu durumun değişeceği ön görülse de, şimdilik en çok mensubu bulunan din Hristiyanlık olarak karşımıza çıkıyor.

RESMİ DİN

İslamiyet ise ülkeler bazında araştırıldığında en çok ‘Resmi Din’ olma özelliğine sahip. Araştırmada Sünnilik, Şiilik ve diğer mezhepler bir arada tutulmuş. 199 ülke üzerinde yapılan çalışmaların sonucuna göre, 27 ülkenin resmi dini İslamiyet.

Araştırmada 13 ülkenin Hristiyanlığı ‘Resmi Din’ olarak kabul ettiği görünürken, iki ülke Budizm'i resmi inancı olarak görüyor. Musevilik inancının resmi din olduğu tek ülke ise İsrail.

PEW, araştırması için 199 ülkenin 2015 itibari ile anayasa başta olmak üzere din üzerine konulmuş yasalarını tek tek incelemiş. 199 ülke arasında sadece 43 ülke bir ‘Resmi Din’ sahibi olmuş. Resmi din sahibi olmasa da, dine ait bir kimlikleri ile öne çıkan ülke sayısı 40 olarak belirlenmiş. 10 ülke ise herhangi bir resmi dini olmadığı gibi, din kavramına ve kurumlarına ‘düşman’ olarak yasalarını belirlemiş.

RESMİ DİNİ OLAN ÜLKELER

Resmi din sahibi olan ve din kavramına dair uygulamaları olan ülkelere örnek olarak ise, Hristiyanlıkta Liechtenstein, Malta ve Monako gibi ülkeler, İslamiyette: Suudi Arabistan, Endonezya ve Moritanya gibi ülkeler, Musevilikte: İsrail, Budizm'de: Myanmar ve Sri Lanka gibi ülkeler yer alıyor.

TERCİH EDİLEN DİN

Resmi din sahibi olmasa da, araştırmacıların 'Tercih edilen din' olarak adlandırdıkları ve o dinin kimliği öne çıkan ülkelere ise bir çok örnek bulunuyor. Örneğin ülkemiz Türkiye de her ne kadar resmi din bulunmasa da, Müslüman ülkeler arasında sayılan ve ülkenin de İslami değerlere ve ibadethanelere yeterli kaynak aktarıldığı için bu klansmana dahil ediliyor. Yine Rusya da ülkedeki diğer dini grupları bünyesinde kabul etse de, Ortodoks Hristiyanlığı bir kimlik olarak kabul ediyor ve kaynaklarında yer ayırıyor.

RESMİ DİNİ BULUNMAYAN ÜLKELER

Herhangi bir resmi din bulunmayan, üstelik dine karşı düşman yasaları olan ülkelerin başını ise Çin Halk Cumhuriyeti, Küba, Kuzey Kore gibi ülkeler çekiyor. Bu ülkelerin ortak özellikleri ise komünizm ile yönetilmeleri. Komünizm ile alakası olmasa da, bazı ülkeler de din hakkında olumlu görüşlere sahip görülmüyor. Tacikistan, Özbekistan, Vietnam gibi ülkeler din ile arasına olumsuz bir mesafe koymuş ülkeler arasında gösteriliyor. Bu ülkelerde dini gruplar arasında çatışmalar da görülebiliyor.

ABD, İskandinav ülkeleri ve Avrupa'nın bazı ülkeleri ise din konusunda ‘nötr’ olarak gösterilen ülkeler oldu. Bu ülkeler din kavramına olumlu yaklaşıyor, resmi din sahibi değil ve herhangi bir din grubunu ‘kağıt üstünde’ doğrudan desteklemiyor.

Kaynak: Ajanslar

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.