Doktor Karıncalar Yaralıları Tedavi Ediyor?

Doktor karıncalar yaralıları nasıl tedavi ediyor? Bu tedavi yöntemini onlara kim öğretti? Nasıl bir yapıda hareket ediyor? Karıncalarda ki ilahi sanatın en güzel örnekleri...

Allah (c.c) yarattığı her mahlukata binbir gizli ilim vermiştir. Tefekkür edilen ve araştırılan her mahlukatta bir yaratıcının olmadığını söylemek neredeyse imkansız. Çünkü hiçbir öğrenme yetisi olmayan veyahut daha dünyaya gelir gelmez olağanüstü özellikler sergileyen bu hayvanların beslendiği ve o ilmi aldığı ana bir merkez var ki biliyor ve ona göre hareket ediyorlar. İşte o Allah'ın sonsuz ilmidir. (c.c) Böyle bir ilme tanıklık etmek isterseniz karıncaları izleyelim.

DOKTOR KARINCALAR YARALILARI TEDAVİ EDİYOR?

 

Bilim insanları, karıncaların av sırasında yaralananları kurtarmak için karmaşık kurtarma operasyonları düzenlediklerini keşfetti. Toplumsal yapılarının bir hayli karmaşık olduğu tahmin edilen karıncaların, av esnasında yaralanan türdeşlerini geride bırakmadıkları fark edildi. Royal Society Dergisi’nde yayınlanan araştırma bulguları, insanların karıncaların davranışlarına dair yeni bilgiler edinmesini sağladı.

Tedavi evreleri neler?

  • Bilim insanları, spesifik bir karınca türünün yaralanan sürü üyelerini iyileştirmek için özel bir sistem kurduğunu açıkladı.
  • Afrika’da bulunan Masai karıncalarının (Megaponera analis), av ve savaş sırasında yaralanan üyelerine ilk yardım uyguladıkları ve sonrasında iyileşmelerini sağladıkları görüldü.
  • Megaponera analis, favori yiyeceği olan beyaz karıncaları avlamak için yüzlerce karıncadan oluşan dev bölükler oluşturuyor.
  • Av sırasında yakalanan termitler yuvaya geri götürülerek depolanıyor.
  • Av seyahatleri sırasında yararlananlar olduğunda ise Megaponera analis’in türdeşini kurtarıp kurtarmamak için belli ipuçlarına baktığı fark edildi.
  • Araştırmaya göre, eğer karınca orta şiddetli bir yaralanma yaşadıysa (bir bacağını kaybetmek gibi), diğerleri onu geride bırakmak yerine yuvalarına geri taşıyor.
  • Yuvaya geri götürülen yaralıların bir gün içerisinde iyileştiğini ve herhangi bir uzuvlarını kaybettilerse de bununla yaşamaya alıştıklarını gözlemledi.
  • Araştırmada ayrıca Megaponera analis sürülerinde bir ya da birkaç bacağını kaybetmiş birçok asker karınca olduğuna dikkat çekiliyor.
  • Av ya da savaş esnasında yaralanmış olan asker karıncalar, sürünün geri kalanı tarafından yalanarak tedavi ediliyor.
  • Bir gün boyunca doktor karıncalar tarafından yalanarak iyileştirilen askerlerin çoğu, ertesi gün yola çıkan av bölükleriyle yeniden işinin başına dönüyor.
  • Birkaç bacağını kaybeden, hareket kabiliyetini yitiren ya da ciddi fiziksel travmalara maruz kalan savaşçılar ise yuvaya geri götürülmüyor.
  • Doktor karıncalar her ne kadar ciddi şekilde yaralananları geri taşımak isteseler de, bilim insanları ağır yaralı askerlerin bunu kabul etmediklerine dikkat çekiyor.
  • Kurtarılamayacak kadar ağır yaralı olan karıncalar ise yardım çabalarını reddederek, kolonisinin kaynaklarını koruyor ve onları tehlikeye atmaktan kaçınıyor.

İslam ve İhsan

KURAN'DA ÜZERİNE YEMİN EDİLEN HAYVAN

Kuran'da Üzerine Yemin Edilen Hayvan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.