Diş Gıcırdatma Neden Olur?

Dişlerde meydana gelen gıcırdatmalar ciddi hastalıkların belirtisi olabilir?

İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi Çocuk Nörolojisi Bilim Dalı Uzman Doktoru Ali Aydın, diş gıcırdatmalarının hastalıklara dâvetiye çıkarabileceğini söyledi.

BRUKSİZM (DİŞ GICIRTMA)

- Genellikle uyku esnasında oluşan güçlü çene hareketlerine bağlı çeneleri sıkma, dişleri gıcırdatma olayıdır.

DİŞ GICIRDATMANIN SEBEPLERİ NELERDİR?

- Diş gıcırdatması genelde dişler arasındaki kapanış ilişkisinin bozulmasından kaynaklanır. Bazen santral sinir sistemindeki bir hastalıkda (örneğin zeka geriliğine sebep olup beyin kabuğu ya da beyaz cevherini tutan hastalıklar) sebep olabilir.

Çocuklardaki diş gıcırdatmasının en sık sebep kıl kurdu enfestasyonudur.

Çocuklarda diş gıcırdatmasına en sık sebep olan diğer hastalıklar otozomal dominant frontal lob epilepsisi ve reflü özofajitidir.

- Stres diş gıcırdatmasının; hem sebebidir; hem de olayın şiddetini artıran en mühim faktördür.

- Dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklarda diş gıcırdatmasına sebep olur.

DİŞ GICIRDATMASI SONUCU NE TÜR RAHATSIZLIKLAR OLUŞUR?

- Dişlerin çiğneyici yüzünde oluşan aşınma

- Dişlerde kırılma

- Dişlerde aşırı hassasiyet

- Diş etinin geriye çekilmesi ve genellikle bununla birlikte oluşan dişin boynunda diş eti hizasında oluşan çentik şeklindeki aşınmalar

- Dişlerde sallanma

- Yanaklarda tahriş

- Kas ağrısı

- Baş ağrısı

- Çene ekleminde ağrı

EN İYİ TEDÂVİ

- Tedâvinin gayesi dişlerde çene ekleminde oluşabilecek kalıcı zararları önlemek ve ağrıyı ortadan kaldırmaktır

- Diş hekimi tarafından uygulanan, uyku sırasında dişlerin birbirleri ile temasını engellemek gayesiyle alt ve üst çene dişlerinin arasına yerleştirilerek kullanılan "gece koruyucuları", diş gıcırdatmasının semptomatik tedâvisinde kullanılan en mühim araçtır. Ancak gece koruyucuları çoğunlukla tek başlarına yeterli değildir. Çocuklarda en iyi tedâvi; ağızdan uyumadan evvel verilen klonazepam tedâvisidir.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.